FOTBAL  »  Superliga  »  OȚELUL

Impresarul care a luat milioane de euro înainte ca clubul să falimenteze se simte păcălit: ”Păcat de Oțelul, mai aveam de luat 400.000!”

Codoban a fost președintele lui FC Bihor înainte să dea lovitura ca agent în afaceri cu Oțelul +2   FOTO
Codoban a fost președintele lui FC Bihor înainte să dea lovitura ca agent în afaceri cu Oțelul

Articol de GSP - Publicat vineri, 03 martie 2017 00:00

Ionel Codoban, impresarul care a primit milioane de euro înainte ca Oțelul să falimenteze, se simte păcălit, fiindcă ar fi meritat și mai mulți bani.

"Ce, Mino Raiola nu câștigă bani tot din transferuri de jucători?". E argumentul cu care Ionel Codoban își apără dreptul de a fi primit sume uriașe din banii pe care Oțelul i-a încasat de la UEFA înainte să intre în faliment.

Raiola a luat 27 de milioane de euro din transferul de 110 milioane al lui Pogba, de la Juventus la Manchester United. Codoban nu contestă suma de 4 milioane de euro primiți de el de la Oțelul.

Dimpotrivă, zice că ar fi meritat să-i ia mai devreme și să fi fost mai mulți, încă 400.000, pe care i-a pierdut din cauza falimentului fostei campioane.

În 2013, conducerea desemnată de Adamescu a trimis către FRF facturi din care reieșea că Ionel Codoban primise 4 milioane de euro în timpul președinției lui Marius Stan.

Stan, la rândul lui, acuză polițele de 5 milioane de euro semnate de club cu Astra Asigurări, o afacere în care Dan Adamescu a mutat, practic, banii dintr-o societate a lui către o alta.

Codoban și Astra Asigurări sunt furnizorii care au încasat sumele cele mai mari înainte ca formația din Galați să ceară insolvența.

- Domnule Codoban, numele dumneavoastră este asociat cu falimentul Oțelului...
- E o glumă! Cum să fiu eu implicat? Ce, am gestionat eu banii clubului? Nici nu am avut acces la conturi, ca să știu cu exactitate situația.

- Așa e, nu ați condus clubul, dar afacerile pe care le-ați derulat cu Oțelul au avut consecințe.
- Domnule, știi ce consecințe au avut? Oțelul a câștigat o grămadă de bani de pe urma fotbaliștilor pe care i-am adus eu. Și din vânzarea acelor jucători, și din prestația lor, care a condus la câștigarea campionatului și la participarea în Champions League.

- Și ce s-a întâmplat cu banii de la UEFA? Că au dispărut repede și a urmat falimentul.
- Asta e o altă problemă și nu mă privește. V-am spus, nu am gestionat eu banii Oțelului.

- Ați beneficiat de o mare parte din sumă.
- Bani pe care i-am smuls cu forcepsul de la club! Eu n-am fost premiat pentru calificarea în Ligă, am încasat acei bani ca urmare a activității pe care o avusesem în ultimii cinci-șase ani. Din colaborarea mea cu Oțelul au rezultat sume pe care clubul trebuia să mi le achite.

- De ce spuneți că le-ați smuls cu forcepsul?
- Pentru că tot nu aveau bani, mereu eram ultimul pe listă. Când intrau bani, ba se duceau la Fisc, ba la jucători, eu eram amânat de fiecare dată. Nu înțeleg de ce trebuie să vorbiți cu mine despre ce s-a petrecut la Galați. Cred că răspunsul trebuie să-l căutați în altă parte, la cei care au condus clubul.

"Alții doar s-au folosit de bani"

- Patru milioane de euro înseamnă totuși foarte mult. Asta e suma pe care ați primit-o?
- Nu vreau să confirm ceva ce nu știu exact, nu-mi amintesc suma corectă. Vă repet: datorită colaborării cu mine Oțelul a câștigat foarte mulți bani, de care alții doar s-au folosit. Nu pot să mă refer la transferul acțiunilor către Adamescu, din moment ce nu am participat la negocieri atunci, în 2012. Nici nu aveam calitatea să fiu invitat. Vă spun doar că alții numai s-au folosit de banii câștigați.

- Și dumneavoastră v-ați folosit. Conducerea lui Adamescu, prin administratorul special Ciofoaia, a publicat în 2013 documente care arătau sumele care v-au fost plătite, 4 milioane de euro în total.
- Și am zis eu ceva? Am spus eu că nu erau corecte acele documente? Pe Ciofoaia nu l-am întâlnit niciodată, nici nu am discutat cu el. După ce Adamescu a preluat clubul, eu am păstrat legătura numai cu Narcis Răducan.

- Ați continuat să faceți afaceri cu Oțelul și după ce a demisionat Marius Stan din conducere?
- Da, dar plăteau tot mai greu... Mie îmi pare rău de ce s-a întâmplat la Galați. Chiar am pierdut bani din cauza insolvenței și a falimentului. Mai aveam de luat 400.000 de euro și nu i-am mai văzut.

"Luam bani și la cumpărare, și la vânzare"

- 400.000 de euro din transferul lui Antal și al lui Sălăgeanu la Vaslui?
- Antal, Sălăgeanu, Perendija. Pentru afacerile astea trebuia să primesc 400.000 de euro.

- Care este explicația? Cum funcționa colaborarea de se ajungea să câștigați atât de mulți bani?
- Eu aduceam fotbaliștii și păstram procente. Impresarii câștigă bani fie din salariile jucătorilor, fie de la cluburi. Eu nu luam bani din salarii, doar de la club.

- Și la vânzarea unui jucător Oțelul împărțea banii cu dumneavoastră?
- Exact! Care e problema dacă Oțelul încasa 10 lei și-mi dădea 2-3 lei mie?

- De la doi-trei lei la milioanele de euro pe care le-ați încasat e diferență mare! Ce jucători ați adus de s-au adunat asemenea sume?
- Antal, Sălăgeanu, Perendija, Giurgiu, Emil Jula, toți gratis. Și mai sunt mulți alții. Janos Szekely a venit gratis la Oțelul și a fost vândut la Steaua cu 1,7 milioane de euro. Giurgiu a fost vândut la Rubin Kazan cu 500.000 și apoi l-am adus înapoi gratis. S-au luat bani și pe Perendija, un fundaș central cum nu mai există în campionat în acest moment! Clubul nu avea bani să-mi plătească atunci când se făceau transferurile, m-a tot amânat și m-a plătit când a încasat premiile din Champions League.

- Luați comisioane doar la vânzarea jucătorilor sau și când erau aduși?
- Și la vânzare, și la plecare. Toți banii i-am luat pe acte și pentru toate sumele am plătit impozit și TVA. Au existat controale ale ANAF la Oțelul și nu s-a găsit nimic în neregulă. Și eu am fost controlat și nu s-a constatat nimic anormal. Statul a încasat mulți bani de pe urma afacerilor mele.

"Am câștigat la loterie"

- Formulez suspiciunea principală din acest caz: că Marius Stan v-a plătit milioane de euro și i-ați întors o parte din bani.
- Ca să vă răspund, vă întreb un singur lucru: dacă facem împreună o astfel de înțelegere mă amânați cinci ani sau căutați să-mi dați banii cât mai repede? Marius Stan m-a amânat din 2006 ani de zile, până au venit banii de la UEFA.

- Și dacă nu veneau banii de la UEFA ce s-ar fi întâmplat?
- Am riscat. A fost o loterie afacerea asta pe care am făcut-o cu Oțelul. A ieșit, dar putea să nu iasă. Sunt atâtea cazuri de transferuri care nu confirmă, știți foarte bine. Cursaru părea la un moment dat un superatacant. Și nu s-a vândut nicăieri. Asta a fost, o loterie. Și nu am primit nici măcar un pahar cu apă de la Oțelul în afara sumelor care erau trecute în contracte.

- Mai e o suspiciune, pe care au pronunțat-o mulți oameni din fotbal, Porumboiu printre ei. Că banii care vi s-au plătit au fost folosiți "negri" la aranjamente în sezonul în care Oțelul a câștigat campionatul.
- Ha, ha, ha! Din moment ce eu vă spun că am primit banii abia după participarea în Champions League, pică tot scenariul pe care l-ați formulat.

- Veniturile totale ale Oțelului, ca urmare a participării în Champions League, au fost în jur de 20 de milioane de euro. Ați luat un sfert din suma asta?
- Nu, nu un sfert, mai puțin. Dar pentru o muncă de cinci-șase ani, v-am mai zis.

"La câți bani avea, Oțelul ar mai fi luat un titlu"

- Marius Stan a spus că meritați să fiți recompensat și pentru răbdarea de a aștepta comisioanele ani de zile. Doar că în 2012 v-ați judecat cu Oțelul la TAS și clubul a pierdut două puncte pentru că nu v-a plătit la timp. De ce i-ați strâns cu ușa atunci?
- Pentru că nu mai puteam! Mă săturasem să tot aștept, să fiu amânat. Dacă v-ar plimba cineva încontinuu cu promisiuni ce-ați face? Nu ați urma calea regulamentară, legală? De fiecare dată când intrau bani, eu nu eram plătit, doar mi se promitea o altă dată! M-am enervat, "Nu vrei să-mi dai banii nici acum, când știu foarte bine că ai?". D-aia m-am dus la Tribunalul de la Lausanne. V-am pomenit jucători aduși de mine gratis și vânduți de Oțelul. L-am uitat pe Jula. Când a venit nu voiau să-i dea un apartament de două camere, îl lăsau pe drumuri. Și apoi l-au vândut cu 700.000 de euro în Germania.

Ați luat banii aceia până la urmă? Erau 1,3 milioane de euro.
- Da, i-am primit. 1,3 milioane de euro au fost? Nu mai știu exact. Vreau să vă spun că pe mine m-au amânat chiar și după ce a intrat prima tranșă de bani de la UEFA. Mereu era Fiscul, mereu era altcineva care trebuia să ia bani.

- E exagerat dacă tragem concluzia că plățile către dumneavoastră au constituit un motiv al falimentului?
- De ce nu vreți să înțelegeți? Când i s-a cedat clubul lui Adamescu, în cont erau mai mult de 7 milioane de euro. La lotul pe care-l avea Oțelul și la banii de care dispunea, trebuia să mai câștige un campionat. Rețineți: lejer putea să mai câștige un titlu!

- Dar a intrat în faliment.
- Da. Nu știu să explic cum s-a ajuns la faliment, ce s-a întâmplat cu banii. După 2012 nu s-au încasat doar premii de la UEFA. S-au vândut jucători, au intrat drepturi TV, echipa a continuat să producă bani. Trebuie să-i întrebați pe cei care i-au gestionat.

- I-am întrebat. Familia Adamescu zice că a preluat o societate cu pierderi și cu datorii mari.
- Haideți să... Eu v-am zis ce știu... Mulți au avut de câștigat din acei bani veniți de la UEFA. Nu-mi cereți să detaliez.

- Spuneți-mi un jucător important pe care-l aveți acum în portofoliu.
- De doi ani și jumătate nu prea am mai făcut afaceri, nu aș avea un nume să vi-l spun.

- Afacerile vi s-au oprit după ce a intrat Oțelul în insolvență! Ce coincidență!
- Aaa, de ce interpretați așa? N-am zis că am încetat să mai lucrez, doar că nu am fotbaliști mari, cu nume. Am avut și niște probleme de sănătate și mi-am redus activitatea. Să vedem, poate din vară o să fac iar ceva important...

Regele Bihorului

Ionel Codoban nu a avut niciodată atât de mulți jucători câți are Anamaria Prodan, nici n-a deținut un portofoliu cu nume imense, cum a fost cel al lui Giovanni Becali în perioada sa de glorie. Codoban a dat lovitura cu colaborarea avută cu Oțelul.

Site-ul ebihoreanul.ro a scris că în 2012, Codoban a fost bihoreanul cu cele mai mari venituri din profesii liberale. Cu 6 milioane de lei câștigați într-un an, Codoban era urmat în top de notari și de avocați.

1,3 milioane "smulși" la TAS

"Codoban și-a meritat milioanele. Pe lângă serviciile pe care ni le-a făcut, el s-a arătat foarte răbdător, nu ne-a strâns cu ușa, a așteptat banii ani de zile", a explicat Marius Stan plățile efectuate către impresar. Cât de răbdător a fost Codoban?

În 2012, Oțelul a pierdut două puncte în clasamentul Ligii 1 din cauza unei datorii către agent.

Codoban câștigase litigiul la comisiile interne și apoi s-a adresat Tribunalului de Arbitraj de la Lausanne, unde a câștigat de asemenea. Suma pe care a recuperat-o la TAS: 1.293.959 de euro.

"Pe Dorinel Munteanu eu l-am adus la Galați, l-am convins să vină. Nu vreau să-mi arog merite, vă spun adevărul ca să înțelegeți că am avut o contribuție la performanțele pe care le-a avut Oțelul"
Ionel Codoban

22.000.000 €a încasat Oțelul după titlul din 2011, în decurs de un an, bani proveniți din premii UEFA și drepturi TV. După încă un an, societatea a cerut insolvența, cu datorii de 5 milioane de euro

20.000 €câștigă lunar Alibec la Steaua, cel mai mare salariu din campionat. Ca să ajungă la venitul lui Codoban, 4 milioane de euro, Denis ar trebui să joace 16 ani la acest nivel, timp în care salariul să rămână constant

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (7)
1299813770048378
Anghel Eduard Valentin  •  03 Martie 2017, 16:40

Lasati vrajeala, de unde stia impostorul ala ca peste 5 ani otelu va lua campionatul si-i va plati 4 milioane, chiar asa a mers el la risc?

dumitavi
dumitavi  •  03 Martie 2017, 16:32

Articol slab, foarte slab... Impresarul susține ca a avut o înțelegere cu Otelul de pe urma căreia ar fi câștigat comisioane pentru aducerea de jucători gratis si comisioane la vânzarea lor. Singurul lucru pe care se concentrează ziaristul este suma, aparent mare, luata ca și procentaj din banii existenți în contul echipei la un moment dat (cele 12 milioane). Ceea ce ignora autorul articolului este ca în perioada 2006 - 2012, cat a durat colaborarea, echipa a continuat sa aibă încasări din care s-a și susținut financiar de altfel și s-au creat si datorii în urma diverselor înțelegeri, relația cu acest impresar fiind doar una dintre ele. Fără un exemplu concret de genul "× a fost vândut cu y $ și dumneavoastră ați încasat "y*2"", articolul rămâne un simplu interviu luat de un ziarist șocat de un simplu număr, 4 milioane.

1231782316848004
Gelu Viorel  •  03 Martie 2017, 15:11

el zice ca otelul acastigat multi bani de pe urma lui ,dar sumele pe care le da exemplu =1,7 mil +700 mii +500 mii ,sunt mai putin de cat a castigat el ,a avut comision 150 la suta ?se poate verifica pe acte ce comisione la ce sume de transfer a primit ?sau sunt doar chitante de achitare si nu e specificat serviciul pt care aprimit banii ?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează