Articol de Remus Răureanu - Publicat miercuri, 08 aprilie 2020 08:00
Daniel Pancu, 42 de ani, antrenorul demis în martie de Rapid, povestește din trecutul ca jucător și din prezentul care-l ține blocat în casă. Explică de ce un singur sezon în Serie B l-a schimbat în bine și relatează despre negocierile cu Jose Mourinho.
Pancu stă și el acasă și se întreabă, încă, de ce a fost demis de la Rapid? Timpul pe care-l petrece închis îi permite să povestească mai mult din cariera de jucător. Goluri marcate cu Chelsea, în Champions League, oferte de la Mourinho, trofee câștigate cu Rapid.
Îi e clar că nu are prea multe opțiuni acum: „Am vorbit și cu părinții, și cu alți oameni în vârstă. Toți mi-au zis să nu ne mai văităm, că nu e ca în perioada războiului, nu stăm în buncăre, stăm în case normale! Și nu riscăm să încasăm gloanțe când ieșim pe stradă! Gătim și ne antrenăm așa cum putem!". Statul în casă e bun pentru povestit despre fotbalul care nu se mai joacă.
A fost demis de la Rapid în martie, după 0-1 acasă cu Reșița. Ca jucător a fost campion cu giuleștenii și era printre figurile pe care suporterii le iubeau cel mai tare, așa că înlocuirea lui cu Alexa încă arată ca una controversată.
Daniel Pancu: „Petrescu mi-a zis din iarnă că aveam să fiu demis”
- Daniel, e vreun meci al tău pe care ți-ar plăcea să-l revezi în perioada asta?
- Ar fi trei de revăzut: când am dat golul decisiv cu Dinamo, pe urmă Chelsea - Beșiktaș 0-2 și mai e un 3-0 cu Steaua.
- Cu Fouhami portar, meciul care a hotărât titlul.
- Da, da, știu că ai suferit atunci! Rapid a devenit campioană.
- La care meci cu Dinamo te referi?
- La ăla din '99.
„După Cesena mă distram în România!"
- Din toată cariera, care au fost cei mai buni trei fotbaliști pe care i-ai avut colegi?
- Pe doi ți i-am mai zis ție: Lupu și Sergen. Al treilea... Poți să scrii că Mutu e al treilea, fiindcă a fost un marcator fantastic și e prietenul meu. Bine, ca talent, nu ar fi Mutu după Lupu și după Sergen, ar fi Sânmărtean.
- Atât de bun ți s-a părut Sânmărtean?
- Da, era exact din specia aia a supertalentelor, ca Lupu și ca Sergen. Talent pur! Jucători care se descurcau și unu contra unu, și unu contra trei! Driblau oricând trei adversari. Cu Hagi nu am jucat, mi-a fost doar antrenor la națională. Și mi-a mai fost adversar în două amicale Rapid - Galatasaray.
- Cu care antrenor ți s-a părut pregătirea cea mai grea?
- Cu adevărat greu mi s-a părut doar la Cesena. Am jucat acolo într-un singur sezon și înaintea campionatului am făcut o pregătire de două luni, din care o lună și jumătate ne-am antrenat numai la munte. Antrenamente de două ore dimineața și două ore seara! Greu tare! Muncă multă, uzură... După anul ăla de la Cesena, când m-am întors în România mă distram, mi se părea totul ușor.
- Deși Cesena era totuși în Serie B!
- E posibil să fi fost mai grele antrenamentele în Serie B decât erau în prima ligă, fiindcă era o competiție în care munca, agresivitatea erau baza. Nu știu sigur, dar cred că s-a mai schimbat și în Italia stilul de pregătire, nu mai e atât de greu cum era pe vremuri. Atunci erau renumiți italienii pentru efortul fantastic pe care îl făceau.
„S-a umplut tribuna pentru mine"
- Apropo de experiența asta de la Cesena, unde crezi că ai fi putut ajunge dacă ai fi avut mai mult noroc? Sau unde ai fi vrut tu?
- Eu aș fi vrut în Spania sau în Anglia. Cu Chelsea am avut un precontract, imediat după ce Mourinho preluase echipa. Până la urmă a picat transferul. Mourinho m-a vrut și la Porto, însă portughezii nu au putut să achite clauza de reziliere de la Rapid, de trei milioane de euro. A plătit Beșiktaș banii, cinci sute de mii la început, pentru un împrumut, și apoi turcii m-au cumpărat după numai trei luni, au achitat și diferența.
- S-au prins că merita investiția. Am fost în Turcia și oamenii spun „Hagi, Popescu, Lucescu, Pancu". Cu tine cum se comportă când te văd?
- Am sesiuni de autografe, îți dai seama... Bine, eu nu am lăsat acolo urmele pe care le-au lăsat Hagi, Popescu, Lucescu, care au câștigat cupe europene, eu am ajuns cu Beșiktaș doar în „sferturi". Pentru suporterii lui Beșiktaș nu contează asta. Țin minte că am fost într-un cantonament cu Terek Groznâi, era programat în Austria, dar am mers până la urmă în Isparta, la două sute de kilometri de Antalya...
- La munte, știu locul.
- La munte, exact! Și presa turcă a scris că era acolo Terek cu mine în lot. La un amical a fost aproape plin stadionul, veniseră o grămadă de copii doar pentru mine! Sunt fanatici turcii, voi puteți doar să vă imaginați aproximativ, nu aveți cum să fiți conștienți exact de pasiunea turcilor pentru fotbal!
- Mi-ai povestit că ai mai mers de curând în peluză, incognito.
- Da, în iarna asta am fost la un meci Antalyaspor - Beșiktaș. Eram în peluză și oamenilor nu le venea să creadă că eram eu, erau bulversați!
„Semnați micșorarea!"
- Tu ai semna acum pentru înjumătățirea salariului, așa cum procedează mulți jucători din Liga 1?
- Sper să nu se supere pe mine fotbaliștii care citesc interviul! Da, eu aș semna pentru reducerea salariului cu procentul pe care-l stabilește clubul. E o situație specială, neprevăzută, nimeni nu are idee despre ce va urma, dacă vor mai fi aceiași bani din drepturi TV, dacă mai rămân sponsorii. Știu că la noi, la Rapid, conducerea făcea previziuni pe 5 ani, chiar pe 10 ani, numai că datele nu mai sunt aceleași!
- Se va ajunge, cu înjumătățirea salariilor, în situația în care jucători din prima divizie vor mai primi o mie cinci sute de euro, două mii.
- Sper să nu fie adevărat, să te înșeli tu! - Nu mă înșel, știu care sunt salariile! - Ar fi tragic! Fotbalul profesionist ar deveni un fel de sport de întreținere, adică ești fotbalist ca să te antrenezi să nu te îngrași. Bine, într-un fel, nu e chiar rău ce se întâmplă.
- Ce poate fi bun?
- Cluburile nu-și vor mai permite salarii mari, da? Asta înseamnă că vor miza pe localnici, vor fi în echipe tot mai mulți jucători implicați și cu sufletul, nu numai pentru bani. Așa cum am fost noi! Criza i-ar favoriza pe românii tineri, ăsta ar fi un lucru bun. Ți-am zis, eu aș fi acceptat oricare decizie ar fi luat-o clubul, mi se pare corect ca toată lumea să participe la pierdere.
- Sunt cărți sau filme pe care le urmărești?
- Citesc mai ales despre religie. Esența vieții este credința. Citesc multe cărți bisericești, de câte ori ajung la Putna îmi fac un stoc. Film? Mi-a plăcut mult „Legendele toamnei", un film pe care l-am și revăzut recent. E cu Anthony Hopkins, cu Brad Pitt.
- Provizii ți-ai făcut?
- Provizii de goluri! Pun zilnic câte un gol al meu pe Instagram. Rapid, Beșiktaș, Cesena... Am provizii cam pentru două luni, sper să nu dureze mai mult starea de urgență!
- Ce îți lipsește?
- Îmi e dor să mă antrenez în aer liber, îmi e dor să alerg. Asta e, mă pregătesc în casă și aștept să trecem cu toții peste situația asta grea.
- Mai ești la fel de mare rapidist?
- Cum adică?
- Ai fost demis de la Rapid, suporterii cereau demisia ta! Asta nu ți-a mai tocit din rapidism
- Aaa, nu! Niciodată! Nu se pune problema! Eu rămân rapidist sută la sută, ce treabă are meseria de antrenor cu situația aia, care a apărut la un moment dat?
- Te-ai fi așteptat să se întâmple așa?
- Mai nou, idolul meu în materie de antrenorat e Dan Petrescu.
- De ce?
- Am vorbit cu el în iarnă și mi-a zis atunci „Cât ești tu de Pancu, după două rezultate proaste o să fii demis! Orice ai face, în meseria asta contează doar rezultatele". Am râs, i-am spus că nu se punea problema. M-a sunat acum vreo săptămână: „Ce ți-am zis? În meseria asta contează doar rezultatul, nu te menajează nimeni, niciodată!". Mi s-a părut incredibil! I-am zis: „Dane, ai dreptate, de acum înainte iau în serios ce mi-ai spus!".
- Dar nu sună normal să fie așa? Să conteze rezultatele?
- La noi, la Rapid, nu ar fi trebuie să fie așa. Când pleci la drum cu niște oameni care îți spun că merg cu tine până la capăt, îi crezi.
„Dintre jucătorii care mi-au plăcut, îmi pare rău că Sânmărtean și-a dat târziu seama cine era! A fost supertalent, doar că a apărut târziu la nivelul cel mai înalt. Eu am fost colegul lui la Vaslui, era fantastic!
Sunt foarte credincios. Dumnezeu ne va ajuta să trecem și peste încercarea asta! Reducerea salariilor din fotbal mi se pare normală, mai ales dacă va fi una temporară. Situația s-ar putea îmbunătăți în timp"
Daniel Pancu
- GSP publică un interviu de 3 pagini cu Daniel Pancu, în care acesta abordează toate subiectele grele din fotbal. Cealaltă parte, AICI!
27 de meciuriși 9 goluri a adunat Pancu în naționala României. La „tineret" a bifat 8 partide și două goluri
34 de meciuriși 3 goluri a înregistrat Pancu la Cesena în sezonul 1999-2000 din Serie B. Alb-negrii au retrogradat la finalul acelei stagiuni în Serie C, după un baraj cu Pistoiese
4 cluburia bifat Pancu în Liga 1 ca jucător: Poli Iași, Rapid, FC Vaslui, FC Voluntari. Ca antrenor a activat doar la Rapid, după ce mai fusese secundul lui Florin Marin la Voluntari
VIDEO Vasile Maftei face praf actuala conducere de la Rapid: „Mă doare capul când văd cine e acolo”
Citește mai multe știri despre Daniel Pancu:
Daniel Pancu despre șomajul tehnic: „Jucătorii trebuie să-și primească banii înapoi!”
Izgonit de la Rapid, Daniel Pancu primește oferte pe bandă rulantă » Unde ar putea ajunge antrenorul