FOTBAL  »  Superliga  »  FC VASLUI

Interviu EXCLUSIV » Compromisul lui Nsereko: "Am refuzat Bundesliga ca să mă relansez la Vaslui"

El a jucat în aproape toate amicalele Vasluiului din Antalya, fiind folosit ca mijlocaş stînga şi dreapta
El a jucat în aproape toate amicalele Vasluiului din Antalya, fiind folosit ca mijlocaş stînga şi dreapta

Articol de GSP - Publicat duminica, 19 februarie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 19 februarie 2012 11:26

Savio Nsereko, care în vara lui 2009 era achiziţionat de West Ham cu peste 10 milioane de euro, spune că Adailton, dar şi meciurile din Europa League cu Lazio şi Sporting l-au convins să semneze cu trupa lui Porumboiu.

- Savio, de ce ai ales să vii la Vaslui?
- Pentru că e un club bun, pentru că a jucat în Europa şi e o excelentă posibilitate pentru mine să revin la ce am însemnat acum 3-4 ani. Aşa am gîndit, aşa am acţionat şi iată-mă aici!

- Ai fost surprins cînd te-a căutat cineva din România?
- Da, sincer, am fost! Totuşi, am auzit numai lucruri bune despre această echipă, am fost coleg cu Adailton la Bologna, el m-a convins, practic, să vin aici. Îl ştiam şi pe Braganca, am auzit că semnase şi el şi apoi am zis "da".

- Ce ştii despre Liga 1 din România?
- Nimic. Ştiu doar că de aici au plecat mulţi jucători la cluburi din Europa.

- Care?
- Adi Mutu. Am jucat cu el la Fiorentina şi cred că în momentul de faţă e cel mai important fotbalist român care evoluează în afara ţării voastre.

- De ce ai decăzut atît de mult după ce acum doi ani şi jumătate ai valorat peste 10 milioane de euro?
- Am ajuns în Premier League la doar 20 de ani, era o competiţie de nivel uluitor, iar eu eram foarte tînăr, iar atunci cînd eşti tînăr comiţi multe erori. Aşa am făcut şi eu din nefericire. Totuşi, o dată cu trecerea anilor devii mai înţelept şi pe acest lucru mă bazez şi eu, că m-am schimbat în bine.

- Ce vrei să realizezi cu FC Vaslui?
- Sper să cîştig campionatul, eu aşa am auzit că se doreşte aici. Vom vedea dacă vom reuşi, ar fi fantastic pentru că mi s-a zis că distanţa faţă de primul loc e destul de mare.

- Ai văzut cum arată oraşul Vaslui?
- Am fost cîteva zile în oraş. Mi s-a părut că e ca Londra. Ha, ha, ha! Glumesc, normal. E clar că e diferit faţă de ce am văzut în Anglia, Germania, Italia, dar am venit aici pentru fotbal, nu pentru oraş.

- Cum a fost cînd ai venit în România şi ai văzut atîta zăpadă?
- Şi în Germania e zăpadă, nu sînt probleme din acest punct de vedere.

- Da, dar tu ai mers să te antrenezi în Poiana Braşov.
- Ce-i drept, acolo a fost pentru prima dată în cariera mea cînd m-am antrenat în zăpadă pentru că în Germania nici o echipă nu face pregătire într-un asemenea mod. Chiar mi-a fost greu şi ciudat.

- Cum ţi se pare echipa Vasluiului? Dar antrenamentele de aici?
- Am văzut nişte jucători de mare calitate tehnică. În privinţa antrenamentelor, cred că se pune mare accent pe alergătură, pe pregătire fizică, dar nu simt că sînt chiar epuizat la final, în sensul că nu mai pot să merg sau să respir, deci e OK, cred că avem nevoie de antrenamente tari ca să fim pregătiţi.

- Pe ce post îţi place să evoluezi?
- Eu prefer pe partea stîngă, însă pot juca şi pe dreapta. Nu contează unde mă pune antrenorul, dar eu simt că randamentul maxim îl dau pe stînga.

- Ai avut şi alte oferte în afară de Vaslui?
- O să vă miraţi. Am avut chiar şi din Bundesliga. O să mă întrebaţi atunci de ce am ales Vaslui?! Pentru că oamenii de aici au fost extrem de insistenţi, deci chiar m-au dorit, am văzut meciurile Vasluiului cu Lazio şi cu Sporting, aici am şansa să joc mult şi eu chiar am nevoie de aşa ceva. În plus, aşa cum v-am zis, am văzut nişte jucători extrem de tehnici, dacă joc într-o astfel de echipă, şi nivelul meu poate fi ridicat! Ar fi fost un nonsens să refuz Vaslui şi să merg în Bundesliga la o echipă unde aş fi jucat cîte 10-15 minute pe etapă!

- În 2009 ai jucat la West Ham, în Premier League. Cum a fost?
- Cea mai bună experienţă din viaţa mea. Fotbalul care se joacă acolo e fabulos, un nivel uluitor, fotbalişti fantastici, l-am avut antrenor pe Zola, acolo realizezi cît de sus poţi să ajungi şi cît de mult poţi progresa dacă eşti un tip profesionist. Acolo ai totul la dispoziţie pentru a te realiza, e un campionat perfect.

- Şi aici cu ce scop ai venit?
- Obiectivul meu aici e să ajut clubul să-şi atingă obiectivele, dar şi clubul să mă ajute pe mine să mă relansez. Pînă la urmă, am ajuns aici nu pentru bani, ci pentru a mă repune pe picioare! Am 22 de ani, doar nu vă gîndiţi că dacă aş fi vrut bani mulţi aş fi ales Vasluiul! Am timp să ajung să cîştig mulţi bani. Pînă la urmă, eu acum devin un fotbalist matur deşi am luat-o de foarte jos şi am trecut pe la toate nivelurile. Am jucat de la Under 16 pînă la Under 21 în echipele naţionale ale Germaniei. De la 2 ani am cetăţenie germană, chiar dacă m-am născut în Uganda. Am cîştigat Campionatul European Under 19 în 2008, a fost fantastic!

- Hai să lămurim şi chestiunea cu Interpolul, că te-ar fi căutat la un moment dat pentru că părinţii tăi te dăduseră dispărut. E adevărat?
- Sînt multe lucruri care s-au zis despre ce am făcut eu în ultimul timp, inclusiv că am fost căutat de Interpol, dar astea sînt problemele mele din trecut, îmi aparţin doar mie şi nu vreau să le comentez.

CV halucinant: 8 echipe în trei ani!
Savio a ajuns în Serie A încă de cînd avea 17 ani şi a evoluat la Brescia pînă în 2009. De atunci şi pînă acum şi-a mai trecut în palmares alte 7 echipe: West Ham, Fiorentina, Bologna, TSV 1860 Munchen, Cernomoreţ Burgas, Juve Stabia şi FC Vaslui.

"Eu şi familia mea trăim în Germania, dar merg destul de des în Uganda, unde am prieteni şi rude. Cum e în Uganda? E Africa, e diferit, dar mie îmi place mult, acolo e acasă" ( Savio Nsereko)

"Am venit de o săptămînă şi deja s-a schimbat antrenorul. Nu e ciudat pentru că lucrurile astea se întîmplă tot timpul şi nu judec eu pe nimeni" (Savio Nsereko)

" Hagi? Normal că ştiu cine a fost Hagi! N-am avut contact cu el, însă l-am văzut jucînd, a fost unul dintre fotbaliştii fabuloşi din Europa" (Savio Nsereko)

"Cel mai bun jucător alături de care am jucat e, clar, Adi Mutu, fantastic fotbalist, iar cel mai bun împotriva căruia am evoluat e Ashley Cole" (Savio Nsereko)

"Din România am auzit de Steaua, Dinamo, Rapid şi CFR. Parcă mai ştiu una, Oţelul, a fost prin Champions League, nu?" (Savio Nsereko)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Altele
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Superliga
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Special
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (8)
oldlion
oldlion  •  19 Februarie 2012, 14:20

Saracul garoi, a refuzat Bundesliga pentru România. El nu stie ca s-a nascut talent si o sa moara speranta..............

tipy
tipy  •  19 Februarie 2012, 12:29

daca era bun, nu ajungea el aici. e doar o vrajeala iefina, gandindu-se ca romanul crede. si din cate vad, nu s-a inselat deloc

virgyl
virgyl  •  19 Februarie 2012, 11:01
Postat de dragosmc pe 19 Februarie 2012, 02:04

"Din România am auzit de Steaua, Dinamo, Rapid şi CFR. Parcă mai ştiu una, Oţelul, a fost prin Champions League, nu?" (Savio Nsereko) Nu prea cred ca a spus asta. Asa s-a trezit sa spuna ca a auzit de 5 echipe ? "- Ce ştii despre Liga 1 din România? - Nimic. Ştiu doar că de aici au plecat mulţi jucători la cluburi din Europa."

De OTELUL a auzit SIGUR! De restul ,ma indoiesc! Cat despre faptul ca a refuzat Bundesliga ca sa vina la echipa Porumbacului......E O MARE GOGOASA!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează