FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Ioan Igna, românul care a arbitrat 13 Baloane de Aur, a împlinit 80 de ani

Ioan Igna, „central” pe Ghencea acum 40 de ani, la un meci Steaua - FC Olt
Ioan Igna, „central” pe Ghencea acum 40 de ani, la un meci Steaua - FC Olt

Articol de - Publicat vineri, 05 iunie 2020 09:55

Ioan Igna a împlinit joi 80 de ani, iar ediția tipărită de azi a Gazetei dedică 5 pagini speciale poveștilor spumoase spuse de unul dintre cei mai mari arbitri români din toate timpurile, clasat pe a doua poziție într-o mega-anchetă realizată de GSP în 2013.

În urmă cu 7 ani, Gazeta Sporturilor a publicat o mega-anchetă, care a desemnat, pe baza unor criterii alese în detaliu, topul celor mai buni fotbaliști, antrenori și arbitri români. All-time. Iar la categoria arbitri, Ioan Igna s-a plasat pe locul 2, peste Crăciunescu, Porumboiu, Balaj, Dan Petrescu „Fibră", Bentu, Xifando, Mircea și Marian Salomir.

În punctajul pe care fiecare l-a acumulat s-a ținut cont de 15 performanțe: de la o finală de Campionat Mondial, European sau Champions League arbitrată, până la numărul de meciuri oficiate în Liga 1, prezența pe lista FIFA, dar și de câte ori a oficiat marele derby Steaua - Dinamo. Iar clasamentul de la acel moment a fost:

  1. Rainea - 87p
  2. Igna - 35
  3. Crăciunescu - 32
  4. Porumboiu - 21
  5. Balaj - 20,5
  6. Petrescu „Fibră" - 20
  7. Corpodean - 18,5
  8. Xifando - 17,5
  9. Al. Tudor - 17
  10. Bentu - 15

Din cele 15 categorii la care se putea puncta, Ioan Igna a bifat mai mult de jumătate. Iar palmaresul său e unul impresionant, mai ales pe plan extern:

  • A arbitrat o semifinală de Campionat European, în 1988, Olanda - RFG 2-1;
  • A oficiat la returul finalei Cupei UEFA 1987, Dundee United - IFK Goteborg 1-1 (0-1 în tur);
  • A participat la Campionatul Mondial din 1986, unde a condus meciul declarat cel mai frumos al turneului, sfertul de finală Franța - Brazilia, câștigat la penalty-uri de europeni;
  • A arbitrat la o ediție de Jocuri Olimpice, Los Angeles 1984;
  • A fost delegat la un Campionat Mondial (1981) și European (1980) de tineret;
  • Are peste 200 de meciuri în Liga 1;
  • A fost nu mai puțin de 14 ani pe lista FIFA;
  • A condus de 3 ori Derby-ul Steaua - Dinamo;
  • Are o finală de Cupa României, Steaua - U Craiova 1-2, în 1977.

Igna încă e ultimul arbitru de centru din România care a participat la un Campionat Mondial. Din Mexic 1986, țara noastră nu a mai avut niciun cavaler al fluierului care să ajungă la cea mai importantă competiție fotbalistică din lume.

4 arbitri româniau oficiat la un Campionat Mondial: Costel Rădulescu (1930), Andrei Rădulescu (1970), Rainea (1974, 1978, 1982) și Igna (1986)

2 arbitri româniau bifat în carieră prezență și la Mondial, dar și la European: Rainea și Igna

Ce spun despre Ioan Igna arbitrii de top ai anilor '80

Adrian Porumboiu

„Indiferent cum faci o ierarhie all-time în România privitor la arbitri, cum o învârți, ce criterii bagi, Igna n-are cum să nu fie între primii 3. După Rainea, despre Igna vorbesc cu cea mai mare admirație posibilă”

„Avea o calitate fenomenală, să pună în aplicarea legea avantajului. Era de manual ce făcea, un adevărat maestru și era o perioadă în care nu se putea reveni cu faza, așa cum e astăzi. De fapt, acum, arbitrii au copiuțele cu ei, pot reveni dacă nu iese avantajul, au cască în care să li se sufle și, dacă nu văd ceva, revăd faza la televizor”

„Îl respect enorm și pentru calitatea lui umană excepțională. A fost singurul, rețineți, singurul dintre foștii mei colegi, care atunci când a ajuns șef la CCA a căutat să fie corect și le-a transmis arbitrilor când veneau la Vaslui să arbitreze corect, nu cum le ziceau alții... Probitatea morală a lui Igna, atât ca arbitru, cât și ca președinte de comisie, nu e pătată nici 0,01 la sută” 

Ion Crăciunescu

„Igna a fost modelul meu, de la el am învățat cele mai multe lucruri. M-a luat în brigada lui la meciurile internaționale, era de o rigurozitate ieșită din comun. Nu accepta întârzieri, nu accepta să se bea mai mult de un pahar de bere seara, era serios, decent în comportament. Într-un cuvânt, excepțional. Jos pălăria pentru un asemenea om”

„A fost la un nivel extraordinar ca arbitru și fiindcă el a provenit dintr-un fotbalist foarte bun, care chiar a cochetat cu naționala. A fost întotdeauna în slujba arbitrajului. A fost singura persoană care a lucrat la CCA și care n-a dorit să primească salariu. De la doi oameni am învățat ce înseamnă arbitrajul adevărat, de la Igna și de la George N. Gherghe

„A avut mereu ochi la arbitri, de fapt, când era la mine în comisie, el l-a descoperit pe Hațegan. M-a sunat și mi-a zis că e un băiat la Arad cu mare potențial. Am mers imediat pe mâna lui și s-a dovedit că a avut dreptate. Am satisfacția că în dialogurile pe care le avem destul de des ajungem la aceeași părere referitor la anumite faze. Ultima dată s-a întâmplat acum câteva zile, după Dortmund - Bayern, când nu s-a acordat un penalty pentru Borussia la hențul lui Boateng. Și el, ca și mine, a zis că e penalty clar” 

Citește mai multe știri despre fotbalul românesc:

Harlem Gnohere și-a luat rămas bun de la FCSB printr-o scrisoare emoționantă: „Pe tine te iubesc, ești fratele meu!” + Reacția lui Becali: „Am făcut o afacere!”

Investitorii spanioli au avut oameni la amicalul Dinamo - Rapid » Surpriză: încă un posibil cumpărător

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
cornelconasu
cornelconasu  •  05 Iunie 2020, 10:47

La mulți ani ! Cel mai corect și mai bun arbitru român din istorie ! Rainea era rigid, fricos, în cârdășie cu satrapii vremii, incult, arogant chiar grobian ! Crăciunescu, jmecher, ***, ***, de multe ori părtinitor pe față în ...fața evidenței !!! Bine că s-a lăsat fi-su, o glumă proastă a arbitrajului , în care se observa o latură psihică problematică moștenită !!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează