Articol de Florin Dincă - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 22:25 / Actualizat miercuri, 13 septembrie 2023 22:55
Ionuț Lupescu (54 de ani), fost mare jucător la națională și la Dinamo, e îngândurat de rezultatele tot mai slabe înregistrate de echipele românești în cupele europene. „Kaiserul” are o soluție pentru redresarea lucrurilor: mutarea campionatului pe perioada primăvară-toamnă.
Superliga nu trimite nicio echipă sezonul acesta în grupele cupelor europene, situație care-l determină pe Ionuț Lupescu să propună o măsură radicală.
Mai exact, desfășurarea Superligii într-un singur an, primăvară-toamnă, format existent, de exemplu, în campionatul Suediei sau Norvegiei. În acest fel, consideră Lupescu, echipele noastre ar atinge vârful de formă la startul preliminariilor.
Lupescu propune schimbarea radicală a Superligii!
„Pe mine m-a dezamăgit puțin că antrenorii care mai sunt în România nu analizează de ce fotbalul românesc nu e în grupele UEFA. De ce se adâncește această prăpastie? Chiar și cu ligile mai slăbuțe, nu doar cu cele din primele 5 campionate.
Ca să avem un avantaj față de restul echipelor, trebuie să fim în formă maximă când sunt preliminariile europene. Ai nevoie de 15-20 de meciuri în picioare ca să o atingi. Poate ar trebui să schimbăm programul competițional și să trecem la martie-noiembrie. Am fi în formă maximă în preliminarii.
Ar fi un avantaj mare și pentru echipa națională, dacă ne calificăm la un turneu final.
Noi am avea în picioare 20 de meciuri, restul ar veni după 50-60. Ai putea face o competiție de fotbal în sală iarna, cât sunt turneele finale poți organiza Cupa Ligii cu jucătorii din campionatul intern. Singurul impediment ar fi sezonul de trecere, care ar trebui să aibă 6 luni sau 18 luni. Nu știu dacă e o idee bună sau rea”, a declarat Ionuț Lupescu, la emisiunea „DigiSport Special”.
Strategia dă roadă în unele campionate
Țările care au ales programul primăvară-toamnă sunt Belarus, Estonia, Feroe, Finlanda, Georgia, Islanda, Kazahstan, Letonia, Lituania, Norvegia, Irlanda și Suedia. Majoritatea țărilor care aleg acest calendar competițional pentru a evita perioadele lungi de pauză din timpul iernii, când frigul extrem și ninsorile abundente ar împiedica desfășurarea meciurilor.
Feroe, Finlanda, Islanda, Kazahstan, Norvegia și Suedia au cel puțin o echipă în grupele europene
Ionuț Lupescu: „Dacă jucau în aprilie, Farul i-ar fi eliminat pe finlandezi fără probleme”
„Kaiserul” oferă exemplul Farului, echipa care și-a ratat, pe rând, toate obiectivele, fiind învinsă de fiecare dată de echipe din campionate mai slab cotate
„Cel mai bun exemplu e Farul. N-a putut să intre în Champions League, unde a fost învinsă de campioana Moldovei, apoi au fost eliminați de Helsinki, o echipă care nu spune nimic. Cred că în aprilie i-ar fi eliminat pe finlandezi fără probleme.
Finlandezii erau în plin sezon, Farul venea după o vacanță scurtă, jucătorii fuseseră la națională. Erau ieșiți din formă”, a mai spus Lupescu, potrivit sursei citate.
Ultima oară când fotbalul românesc n-a avut reprezentante în grupele cupelor europene s-a întâmplat în stagiunea 2018-2019. Contrapeformanța se repetă în acest sezon, unul în care, rând pe rând, toate echipele importante de la noi s-au „împotmolit” lamentabil pe plan european.