Articol de GSP - Publicat joi, 11 martie 2021 14:40 / Actualizat joi, 11 martie 2021 15:32
Astăzi, începând cu ora 15:00, are loc o discuție între Gino Iorgulescu, președintele LPF, și Răzvan Burleanu, șeful FRF, cu privire la implementarea arbitrajului video în Liga 1.
UPDATE ora 15:00
Reprezentanții unora dintre cluburile din Liga 1 au cerut ca cele două foruri să trimită o scrisoare tuturor cluburilor, în care să le informeze de costurile pe care vor fi nevoite să le suporte odată cu implementarea arbitrajului video, sumă care va fi cuprinsă între 35.000 și 45.000 de euro anual, și să le întrebe dacă acceptă această cheltuială. Deși există suspiciuni că nu toate cluburile își vor asuma aceste cheltuieli legate de baremurile arbitrilor suplimentari, FRF și LPF nu au trimis scrisorile în cauză.
Știrea inițială
După ședința cu toți președinții de club din Liga 1, organizată în urmă cu o săptămână la sediul LPF, Gino Iorgulescu a solicitat o întâlnire lămuritoare cu Răzvan Burleanu. Aceasta are loc astăzi și îi va pune față în față pe șefii forurilor care guvernează fotbalul românesc. La discuție va fi prezent și Orlandă Nicoară, reprezentantul eAD, firma care deține drepturile de televizare ale meciurilor din Liga 1.
Întâlnirea LPF - FRF, fără șefii de club
Deși s-a sugerat inițial că la discuție vor participa și reprezentanții LPF în Comitetul Executiv al FRF (Valeriu Argăseală și Ciprian Paraschiv), precum și alți 4 șefi de club din Liga 1 (Cornel Șfaițer, Dani Coman, Sorin Cârțu și Cătălin Anton), în cele din urmă aceștia nu vor fi prezenți. Din informațiile GSP.ro, se va apela la ajutorul lor doar dacă astăzi nu se va ajunge la un consens între FRF și LPF.
La finalul ședinței de săptămâna trecută de la sediul LPF, oficialii Ligii au exclus varianta de a contribui financiar la pregătirea arbitrilor, întrucât acest lucru s-ar afla în afara legii. Totodată, Gino Iorgulescu a amenințat cu reclamații la Tribunalul de Arbitraj Sportiv în cazul în care FRF va continua să refuze suportarea costurilor pentru introducerea VAR
Școlarizarea arbitrilor durează cel puțin 6 luni. Dacă deblocăm situația, peste 6 luni, poate 8, abia atunci vom putea avea VAR - Gino Iorgulescu, președinte LPF
Ne-am adresat FIFA pentru o mediere la nivel instituțional, iar în măsura în care nu vor reuși să ajungem la un numitor comun, vom ajunge la o situație ingrată, de a cere ajutorul TAS pentru a ne ajuta să ne facem treaba - Justin Ștefan, secretar general LPF
Cluburile din Liga 1, dispuse să plătească pentru VAR
Gazeta a urmărit atent discuțiile de la Casa Fotbalului și a aflat, chiar de la participanții la ședință, cât vor trebui să plătească echipele din Liga 1 pentru VAR. S-ar părea că suma este cuprinsă între 43.000 și 50.000 de euro, pentru fiecare sezon. Banii vor merge pentru remunerația arbitrilor din camera VAR. Un astfel de oficial va avea un barem de 45%-50% din cel al unui „central”.
VIDEO. Sorin Cârțu după Adunarea Generală a LPF: „Nu trebuie să fi jucat fotbal ca să înțelegi greșelile de arbitraj”
Citește mai multe știri din Liga 1:
FCSB se mută din București! Unde vrea să joace echipa lui Becali: „A sunat domnul Argăseală”