Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat joi, 15 iunie 2023 12:58 / Actualizat joi, 15 iunie 2023 13:32
Vacanța s-a terminat pentru jucătorii Rapidului, care miercuri seara s-au prezentat pentru a efectua primul antrenament de după perioada de relaxare. 22 de fotbaliști au fost venit la baza Constructorul din București, dar apariția francezului Jayson Papeau (26 de ani) a surprins pe toată lumea
Îmbrăcat lejer, sport, într-un maiou al celor de la Los Angeles Lakers, Jayson Papeau a ieșit în evidență în momentul în care a ajuns la reunirea echipei sale.
Mijlocașul ajuns în Grant de la Warta Poznan și-a lăsat la vedere urmările terapiei cu ventuze, permisă de WADA, dar despre care chiar președintele asociației celor care apelează la „cupping”, Michel Henry, spune că e „dopaj, dar unul permis, fiindcă nu e dopaj chimic, ci unul fiziologic”.
Pe brațul stâng al jucătorului de 26 de ani s-au putut observa mai multe pete rotunde ca niște vânătăi. Acestea sunt consecința unei terapii la care a apelat în vacanța de vară și care e extrem de folosită în lumea sportului, cea a cupping-ului, cunoscută încă de acum mulți ani ca terapia cu ventuze. O tehnică ce oferă beneficii pentru fotbaliști, dar și pentru alți sportivi.
„Îmbunătățește circulația sângelui în zona în care se acționează”
În urmă cu un an, Gazeta Sporturilor apela la un medic specialist care să răspundă la întrebarea: „La ce ajută cupping-ul?”.
„Are destul de multe beneficii. În primul rând, îmbunătățește circulația sângelui în zona în care se acționează. E folositoare pentru refacere, dar și preventiv. Există două tipuri de accidentări, în general, la fotbaliști: cele care te scot din circuit și cele mai ușoare, care te sâcâie de la meci la meci. E acea jenă pe care o simți unde apare o contractură, și așa ceva poate fi rezolvat prin cupping", explica doctorul.
Este sau nu cupping-ul dopaj?
În 2016, Michel Henry, președintele asociației internaționale a practicienilor de cupping, spunea în revista L'Express că „aplicarea de ventuze reprezintă un gest simplu ce poate da rezultate minunate”. Tot el adăuga însă, că „pe de o parte, are un efect analgezic și, pe de altă parte, are un efect de dopaj. Dar este autorizat, pentru că este vorba de dopaj fiziologic și nu de dopaj chimic”.
Medicul care a vorbit pentru Gazetă e ferm: „Nu e dopaj nici 0,001 la sută. E un tratament adjuvant pentru a reface sau pentru a îmbunătăți ceva. Când pui acea cupă, ventuză, extragi aerul de acolo, creezi vid și automat poți chiar să scoți mai repede un hematom format într-o anumită zonă”.
Benzema e fanul terapiei
În trecut, mari sportivi ai lumii au apărut și ei cu urme pe corp identice cu cele văzute la Jayson Papeau. Cel mai mare nume în această ipostază a fost Michael Phelps.
Celebrul înotător american a făcut chiar publice, pe contul său de Instagram, terapiile la care apela în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, din 2016, ediție la care a câștigat 5 medalii de aur. Și Karim Benzema a dezvăluit că folosește o astfel de tehnică, alături de un alt înotător important, australianul Kyle Chalmers.