Articol de Adrian Jitea - Publicat joi, 16 noiembrie 2023 19:28 / Actualizat joi, 16 noiembrie 2023 19:47
Joyskim Dawa (27 de ani), fundașul central al celor de la FCSB, a postat imagini spectaculoase din timpul terapiei de „fire cupping”.
Joyskim Dawa a fost lăudat în multe rânduri de Mihai Stoica pentru calitățile fizice și pentru modul în care se antrenează. Fundașul camerunez apelează și la terapii alternative, precum cea cu ventuze, numită de specialiști cupping.
FOTO. Joyskim Dawa, imagini spectaculoase pe Instagram
Dawa a postat o serie de imagini spectaculoase pe contul personal de Instagram, cu o variantă extremă a terapiei de cupping, cea cu foc. Apărătorul liderului FCSB a scris: „Ai grijă de corpul tău!”.
Ce este cupping-ul?
În mai 2022, GSP.ro a discutat cu un specialist și a lămurit cele mai importante aspecte legate de terapia numită cupping. Prima întrebare este: la ce ajută?
„Are destul de multe beneficii. E o tehnică extrem de folosită, mai ales în Asia, dar se apelează la ea și în Europa. În primul rând, îmbunătățește circulația sângelui în zona în care se acționează. De exemplu, zona lombară are mușchi longitudinali care ajung chiar și la 3-5 centimetri adâncime și terapia cu ventuze poate acționa în respectiva zonă.
Apoi, e folositoare pentru refacere, dar și preventiv. Există două tipuri de accidentări, în general, la fotbaliști: cele care te scot din circuit și cele mai ușoare, care te sâcâie de la meci la meci. E acea jenă pe care o simți la spate, de exemplu, unde apare o contractură, și așa ceva poate fi rezolvat prin cupping”, a explicat specialistul contactat de GSP.ro.
Președintele practicienilor de cupping: „Dopaj fiziologic”
În 2016, Michel Henry, președintele asociației internaționale a practicienilor de cupping, spunea în revista L'Express că „aplicarea de ventuze reprezintă un gest simplu ce poate da rezultate minunate”. Tot el adăuga însă, că „pe de o parte, are un efect analgezic și, pe de altă parte, are un efect de dopaj. Dar este autorizat, pentru că este vorba de dopaj fiziologic și nu de dopaj chimic”.
Este sau nu cupping-ul dopaj? Riscă sau nu cei care apelează la tehnică să încalce prevederile WADA? Medicul care a vorbit pentru Gazetă e ferm: „Nu e dopaj nici 0,001 la sută. E un tratament adjuvant pentru a reface sau pentru a îmbunătăți ceva. Când pui acea cupă, ventuză, extragi aerul de acolo, creezi vid și automat poți chiar să scoți mai repede un hematom format într-o anumită zonă.
Phelps și Benzema au apelat și ei la cupping
În trecut, mari sportivi ai lumii au apărut și ei cu urme pe corp identice cu cele văzute pe spatele lui Dawa. Cel mai mare nume în această ipostază a fost Michael Phelps.
Celebrul înotător american a făcut chiar publice, pe contul său de Instagram, terapiile la care apela în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, din 2016, ediție la care a câștigat 5 medalii de aur. Și starul lui Real Madrid, Karim Benzema, a dezvăluit că folosește o astfel de tehnică, alături de un alt înotător important, australianul Kyle Chalmers.