Articol de GSP.RO - Publicat miercuri, 05 august 2020 10:20 / Actualizat miercuri, 05 august 2020 10:34
Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a reacționat printr-un comunicat după situația haotică apărută în Liga 1, ca urmare a deciziei FRF a păstra meciurile din barajul de promovare/ mențiere în Liga 1 pe 9 și 12 august.
Ieri, cluburile din Liga 1 au decis ca ierarhia din play-out să se stabilească folosind criteriul puncte pe meci, aplicabil doar la meciurile din play-out, decizie care o trimite pe Dinamo, echipă care mai are cinci restanțe, spre Liga 2.
Întru-un mesaj postat pe contul său de Facebook, secretarul general al LPF a făcut mai multe precizări. Acesta spune că FRF și unele echipe nu au vrut mutarea ultimei etape pentru ca Dinamo să își joace restanțele și că decizia finală asupra clasamentului va fi luată în Comitetul Executiv al FRF.
Ștefan mai spune ar trebui ca din sezonul viitor să fie 16 echipe în Liga 1 și are trei propuneri pentru Ead, deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1:
- cluburile din Liga I nu vor suporta niciun prejudiciu în urma nedisputării tuturor celor 268 de jocuri programate în această ediție de campionat
- valoarea contractului de drepturi TV va rămâne în continuare 28 milioane euro + TVA / sezon
- implementarea VAR, cel mai târziu in sezonul 2021/22, prin suportarea cheltuielilor de achiziție a echipamentului necesar de către deținătorul de drepturi TV
Comunicatul integral emis de Justin Ștefan
Imi pare rau ca Federatia Romana de Fotbal si unele cluburi din Liga I au refuzat modificarea calendarului competitional al Ligii I in sensul mutarii etapei a 14-a a play-out-ului la data de 18 august. In acest fel ar fi putut fi programate, chiar daca la un interval foarte scurt, cele 5 meciuri restante ale echipei Dinamo Bucuresti, iar play-out-ul Ligii I s-ar fi putut incheia pe terenul de joc. Meciul de baraj s-ar fi putut disputa intr-o singura mansa la data de 21 august, iar data de incepere a sezonului urmator ar fi fost 29 august.
2. Refuzul modificarii calendarului competitional al Ligii I a determinat obligativitatea stabilirii unor criterii de departajare in vederea intocmirii clasamentului final al play-out-ului. Cele doua criterii de departajare puse in discutia cluburilor au fost: (a) puncte per meci raportat la toate jocurile din acest sezon (nr. puncte acumulate in sezonul regular+nr. puncte acumulate in play-out/nr. total de jocuri disputate in acest sezon) si (b) puncte per meci raportat numai la jocurile din play-out (nr. puncte acumulate in play-out/ nr. total de jocuri disputate in play-out). Trebuie mentionat ca solicitarea adresata ieri cluburilor din Liga I de a-si exprima un punct de vedere cu privire la aceste criterii de departajare s-a facut doar cu titlu consultativ, o decizie finala asupra modalitatii de intocmire a clasamentului actualei editii a play-out-ului Ligii I urmand sa fie luata de catre Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal. De altfel, ar fi imposibil ca echipele angrenate in play-out sa ia o decizie finala cu privire la modalitatea de intocmire a clasamentului, deoarece fiecare club este direct interesat de aplicarea unei anumite metode de departajare, care i-ar putea asigura la nivel teoretic, in functie si de rezultatele din etapa a 14-a, o pozitie mai buna in clasament.
3. Deoarece alegerea uneia dintre cele doua variante de departajare enuntate mai sus l, in dauna celeilalte variante, determina o modificare substantiala a clasamentului final (inclusiv a ierarhiei in zona retrogradarii), apreciez ca la finalul sezonului actual nu va putea fi intocmit un clasament bazat exclusiv pe meritul sportiv, asa incat pentru a nu nedreptati niciun club aflat in lupta pentru retrogradare, printr-o alegere subiectiva a unei modalitati de departajare, se impune modificarea sistemului competitional al Ligii I, urmand ca din sezonul urmator in competitia organizata de LPF sa participe un numar de 16 echipe. O decizie finala asupra modificarii sistemului competitional al Ligii I poate fi luata doar de catre Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal.
4. Pentru a afecta cat mai putin financiar cluburile din Liga I, prin cresterea numarului de echipe incepand cu sezonul urmator, voi inainta detinatorului de drepturi TV urmatoarele propuneri: (a) cluburile din Liga I nu vor suporta niciun prejudiciu in urma nedisputarii tuturor celor 268 de jocuri programate in aceasta editie de campionat; (b) valoarea contractului de drepturi TV va ramane in continuare 28 milioane euro + TVA / sezon; (c) implementarea VAR, cel mai tarziu in sezonul 2021/22, prin suportarea cheltuielilor de achizitie a echipamentului necesar de catre detinatorul de drepturi TV.
Totodata, incepand cu luna septembrie va deveni operational in cadrul LPF un departament de evaluare financiara pentru a sprijini cluburile din Liga I sa devina rentabile. O astfel de rentabilitate financiara va contribui si la cresterea performantei sportive a cluburilor din Liga I in urmatoarele sezoane.
- Justin Ștefan, secretar general LPF