FOTBAL  »  Superliga  »  VAR

Bilanţul lui Vassaras la 2 luni de la implementarea sistemului VAR în România. Câte decizii eronate s-au luat

Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor
Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor

Articol de - Publicat sambata, 10 septembrie 2022 14:42 / Actualizat sambata, 10 septembrie 2022 16:06

Kyros Vassaras (55 de ani), președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, și-a expus impresiile pe care i le-a lăsat funcționalitatea sistemului VAR în fotbalul românesc, la 2 luni de la primul meci în care a fost folosit arbitrajul video, Supercupa României dintre CFR Cluj și Sepsi OSK, scor 1-2.

Grecul a vorbit mai întâi despre trecerea de la stagiul de învățare al sistemului VAR la folosirea acestuia în timpul meciurilor.

Alimentul secret din dieta lui Haaland: „Tu sigur nu mănânci așa ceva”
MANCHESTER CITY
Alimentul secret din dieta lui Haaland: „Tu sigur nu mănânci așa ceva”

Kyros Vassaras: „Majoritatea arbitrilor au dat dovadă de profesionalism și responsabilitate”

„Semnele mele de întrebare, din punct de vedere al arbitrilor, erau legate de mai multe zone. Spre exemplu, știind bine diferența dintre practica în meciuri amicale și implementarea în partide oficiale, cât de afectați vor fi arbitrii de acest pas? 

Cum vor trece peste anumite probleme tehnice de ultim moment? Cât de mult vor fi influențați de reacțiile din mass-media? În fiecare meci sunt anumite decizii la limită și am știut că va fi mai multă presiune pe ei. 

Dar majoritatea arbitrilor au dat dovadă de profesionalism și responsabilitate. Firește, au fost două-trei situații în care reacția din partea VAR a fost greșită”, a declarat Kyros Vassaras, într-un interviu pentru PlaySport.

Kyros Vassaras: „Până acum, am avut 16 intervenții VAR în 64 de partide. 4 au fost greșite”

Președintele CCA a prezentat și un bilanț al intervențiilor VAR, la partidele din SuperLiga 1. 

„Atât eu, cât și toți membrii CCA, facem tot posibilul pentru a pregăti săptămânal cât mai bine posibil arbitrii, cu cele mai bune instrumente de pregătire. 

Cred că în acest prim sezon, așa cum se întâmplă peste tot în lume, vom mai avea unele greșeli, dar ele vor fi evitate în viitorul apropiat. Nu avem nici cel mai ușor campionat din Europa! Până acum, am avut 16 intervenții VAR în 64 de meciuri. 

Dintre acestea 16, au fost 4 greșite. Cele 16 sunt doar intervenții VAR care au modificat decizia arbitrului! Pe lângă acestea 16, au fost 312 decizii corecte ale arbitrului, confirmate VAR! 

Incluzând, spre exemplu, 45 de ofsaiduri confirmate, dintre care 9 anulând goluri. Au fost 13 penalty-uri confirmate și alte 141 de faze în care nu a fost penalty”, a completat elenul.

Kyros Vassaras: „Nu avem destule camere video”

Vassaras s-a plâns și de faptul că nu există destule camere pe stadioanele din România, precum și de calitatea acestora. 

„Ei bine, toți am știut de la bun început ce avem, cum trebuie utilizat și care sunt așteptările noastre. Trebuie să înțelegem că trebuie să găsim cele mai bune soluții ca să învățăm din practică și să ne îmbunătățim pentru cel mai bun rezultat posibil. Avem 7 camere normale conectate plus o conexiune de la transmisiunea TV. 

Arbitrii VAR utilizează toate unghiurile disponibile pentru a lua decizia finală pe care o comunică arbitrului, dar nu avem posibilitatea de a utiliza mai multe camere, ca în alte competiții din Europa. 

Avem o cameră «slow motion», dar nu avem o cameră “super slow motion” de înaltă calitate. Pentru una ca asta, trebuie să utilizăm conexiune de la alte 2 camere. 

Mai departe, CCA a solicitat un set-up în care 2 camere poziționate în diagonală să poată monitoriza liniile verticale ale careului. Care să acopere fazele care se petrec înăuntrul sau în afara careului, anumite faze legate de linia porții, să ofere un unghi mai bun pentru fazele din careu, unghi pe care arbitrul din teren nu e ușor să îl aibă. 

Compania care se ocupă de transmisiune este cea care alege set-up-ul și, în cazul acesta, a decis altceva: să acopere doar de deasupra și din spatele porții. Și mai sunt și altele… Liniile de ofsaid care „sar” și soft-ul încet, reluarea optimă nu ajunge la spectatori…”, a mai spus Vassaras.

Kyros Vassaras, despre...

...criteriile după care sunt evaluați arbitrii VAR: „Pentru fiecare arbitru VAR există o evaluare a performanței. Se pleacă din nota 7, acesta e reperul. Funcție de acuratețea intervenției, crește sau scade de la 7. Și, firește, funcție de eveluare vin consecințele adaptate pentru următoarele delegări. Ești bun și iei decizii corecte, ești delegat iar. Cei mai buni sunt delegați tot mai des”.

...impresiile primite de la fotbaliști: „Din punctul meu de vedere, fotbaliștii au avut o atitudine foarte pozitivă de la începutul sezonului. Arbitrii le explică ce se verifică în camera VAR, de ce există o întârziere sau urmează o întârziere. 

Sunt mulțumit cu reacția marii majorități a fotbaliștilor față de dificultățile implementării VAR în România, cei mai mulți le-au abordat cu răbdare și înțelegere. Ce nu pot să înțeleagă ei sunt întârzierile cauzate de problemele tehnice, dar au dreptate pentru că nu știu exact că acesta este motivul”.

...reacțiile primite din partea antrenorilor: „Cei mai mulți antrenori înțeleg dificultățile. În unele meciuri, al patrulea oficial i-a informat că nu putem utiliza temporar liniile de ofsaid sau că monitorul nu poate furniza imaginea. Ei trebuie să știe când funcționează sau nu lucrurile legate de VAR. Și antrenorii trebuie să știe și că dificultățile se vor reduce de la săptămână la săptămână, în viitorul apropiat. 

Cât privește reacțiile lor la deciziile arbitrilor, îi înțeleg atunci când au dreptate și știu când vor să provoace indirect o evaluare VAR a deciziei din teren. Antrenorul trăiește cu aproape același puls ca jucătorii și arbitrii, uneori. 

Toți știm când comportamentul său vine din tensiunea partidei sau când e o strategie. Microbiștii, care mă bucur că sunt din ce în ce mai mulți în tribune în acest sezon, simt asta”.

Citește și:

Care ar fi şansa lui Dinamo ca să iasă din criză: „Să ia exemplul Stelei!”

AUTOGOLUL ANULUI vine din Liga 1! » Execuția antologică cu care Takayuki Seto a înscris în propria poartă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
adrian008
adrian008  •  10 Septembrie 2022, 18:42

Asta ne minte cu zambetul pe fata .Bai ,la CSU -FCU toata lumea a vazut ca i-a dat in cap mingea aluia de la FCU si tu ne spuneai dupa doua zile ca i-a dat in mana si e decizie corecta. Asta numai ce imi aduc eu aminte repede

Vezi toate comentariile (1)
Comentează