Articol de Vlad Nedelea, Cristi Roșu (video) - Publicat luni, 13 decembrie 2021 15:17 / Actualizat luni, 13 decembrie 2021 17:31
Grecul Kyros Vassaras, șeful CCA, a susținut o conferință de presă, ca urmare a criticilor primite de arbitrii din Liga 1 din cauza greșelilor.
Numărul mare de greșeli de arbitraj din Liga 1 și nemulțumirile tot mai mari ale cluburilor l-au determinat pe șeful arbitrajului român să organizeze o conferință la sediul FRF. Acesta a vorbit timp de 2 ore despre situația arbitrajului românesc, a prezentat mai multe faze litigioase și răspuns întrebărilor primite de la jurnaliști.
Ce nu s-a văzut la conferința lui Vassaras
La începutul conferinței, timp de 80 de minute, grecul din fruntea CCA a prezentat structura Comisie, a explicat cum se pregătesc arbitrii români și a explicat anumite decizii litigioase.
Reporterul GSP prezent la conferință a remarcat mai multe detalii inedite la conferința lui Vassaras. În timpul prezentării grecului, pe calculatorul acestuia s-a putut vedea că acesta și-a setat ca informațiile despre starea vremii care îi sunt prezentate să fie din Grecia, el fiind acuzat de mai multe ori că stă mai mult în țara natală decât în România.
Deși este șeful CCA din 2014, Vassaras nu a vorbit în română. A ținut conferința în engleză și doar a spus câteva cuvinte în română, precum „Bună ziua”, „clar”, „simulare”, „patru” și „atac”.
Cele mai importante declarațiile ale lui Vassaras
- „Cu toții suntem parte din fotbalul românesc. Trebuie să colaborăm. Am făcut o întâlnire cu antrenorii, iar multe lucruri au fost lămurite”
- „Văd foști arbitri care comentează și nu-și amintesc de greșelilor lor. Sunt foarte duri când analizează arbitrii. Ei trebuie să primească respect, pentru că și ei respectă jucătorii și echipele”
- „Doar împreună putem schimba mentalitate din fotbalul românesc”
- „Eu sunt șeful CCA, sunt responsabil de elita arbitrajului românesc. Avem un vicepreședinte, Alexandru Deaconu, care răspunde de implementarea VAR, de pregătirea arbitrilor”
- „Da, există greșeli. Dar facem tot ce putem pentru ca arbitrii să fie cât mai bine pregătiți”
- „Vrem să creștem arbitrii români. Facem schimb de programe cu alte țări”
- „Avem arbitri în toate competițiile importante. Și acum vrem să avem arbitri români la Campionatul Mondial”
- „Eu nu pot face magie. Eu le arăt arbitrilor români drumul, dar ei merg pe autostradă. Eu le arată drumul, prin antrenamente. Sunt ca un antrenor”
- „Ei știu când fac greșeli. Noi știm când greșesc”
- „E normal pentru un fotbalist de top să ceară mereu penalty? Da, arbitrii greșesc. Dar trebuie să jucăm fotbal, trebuie să schimbăm mentalitatea. Trebuie să le spunem jucătorilor să nu mai ceară penalty-uri mereu”
- „În România, comportamentul jucătorilor e o problemă. Arbitrii greșesc, dar și jucătorii. Ei trișează. Dar nu păcălești arbitrul, ci fotbalul. Nu există meci fără simulare. Vrem să vedem mai mult fotbal, mai multe decizii corecte. Vom face tot ce putem”
- „Să nu vă așteptați să vin în fiecare săptămână ca să vorbesc despre faze. Nu e rolul meu. Eu trebuie să formez arbitri. Alții pot face asta în fiecare săptămână”
- „Dacă cineva vrea să lucreze cu noi, FRF și CCA sunt mereu deschise”
- „Eu fac delegările, eu sunt responsabil pentru tot. Nu trebuie atacat Deaconu”.
- „La prima întâlnire a mea cu presa erau 20-30 de oameni. Am mai trimis invitații ulterior și au venit la 6, 3 și un om la celelalte conferințe”
- „Unele decizii pot avea un impact asupra rezultatului, dar cine că spune un penalty e mereu transformat în gol? Cine spune că dacă joci în 10 oameni pierzi?”
- „Încercăm să avem cea mai bună pregătire, să avem o implementare foarte bună a VAR-ului. Dar nu vă așteptați ca în primul an să fie foarte bine. Nu e posibil ca la orice greșeală să se spună că e un dezastru și să fie scandal”
- „Vrem să fim mai buni. Încercăm să fim mai buni. Dar vrem respect”
Arbitrii din Liga 1 greșesc încontinuu de un an și jumătate
Recent, Gazeta Sporturilor a prezentat o analiză a greșelilor de arbitraj din Liga 1.
Statistica arată că erorile nu sunt cu mult mai multe decât erau în sezonul trecut, brigăzile viciau și atunci clasamentul cu hotărârile lor greșite. După 18 etape s-au strâns 75 de greșeli ale arbitrilor, cu 3 în plus față de același moment din stagiunea precedentă. Brigăzile sunt, așadar, slabe în mod constant, ele doar continuă să influențeze rezultatele.