Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat duminica, 26 august 2018 00:22
Raul Rusescu s-a mirat după 1-3 în Austria: ”De când am venit eu aici, pornim meciurile slab și ne revenim pe parcurs!”. Becali îi fixează atât de multe restricții lui Dică, încât formula de start rar mai e cea mai bună.
Steliștilor ar trebui să li se spună că urmează repriza a doua, să fie păcăliți că prima s-a încheiat deja, chiar dacă nu e adevărat! Poate un asemenea discurs ar schimba un pic în bine prestația echipei, nu ar mai fi nevoie de reparații după minutul 46. Rusescu a remarcat o diferență prea mare în partida din Austria: "De când am revenit la Steaua, jucăm așa și așa în prima parte și mult mai bine în repriza a doua". "Așa și așa" a însemnat uneori chiar prost.
Doarme 45 de minute
Formația lui Dică era ca și îngropată în pauza de la Viena. "Mă tem că se va ajunge la un rezultat umilitor, la cum se joacă!", a remarcat Ilie Dumitrescu la DigiSport în pauza meciului. Calculul fostului internațional nu a fost validat de continuarea partidei, deoarece FCSB se schimbă mult după pauză. A fost valabil un asemenea scenariu și în Austria, au existat ocazii multe mai ales spre final, roș-albaștrii mai puteau marca măcar un gol.
Ideea lui Rusescu e confirmată și de disputele din campionat, nu doar în Europa se petrece transformarea stranie la mijlocul partidelor. Cu Sepsi a fost 0-0 la pauză și steliștii nu se apropiaseră de poartă. În repriza a doua au marcat două goluri și au obținut punctele. De la începutul sezonului, vicecampioana a dat două goluri în prima repriză și 10 goluri în partea a doua!
Încă nu-și explică
Tabloul conține și mai multe elemente care confirmă concluzia lui Rusescu: echipa lui Dică joacă doar după pauză. De când Nicolae a preluat conducerea tehnică, sunt 26 de goluri în prima repriză și 40 în a doua! Primite, câte 12 pe repriză, deci aici nu există diferență. Doar atacul merge, tradițional, mai slab la începutul partidelor.
Antrenorul încă nu are explicații: "Probabil e o relaxare, voi avea discuții cu fotbaliștii ca să pricep și eu ce se petrece, de ce nu jucăm de la început la fel de bine". Cu Viitorul va fi un test înaintea duelului decisiv cu Rapid Viena: este echipa în stare să pornească serios meciurile?
Bătrânii se încălzesc, nu obosesc
Ar exista mai degrabă un argument pentru ca FCSB să scadă în repriza a doua: Dică are jucători îmbătrâniți, ieșiți din ritm, nepregătiți suficient. Dar nu funcționează calculul acesta, dimpotrivă! Pintilii și Teixeira au peste 70 de ani împreună, Gnohere a ratat pregătirea din vara asta din cauza unei operații, Rusescu tocmai s-a întors pe teren după o pauză de un an. Culmea, formula din care fac parte și ei joacă mai bine pe măsură ce trec minutele!
Gigi repară ce strică
Începuturile mai slabe sunt cauzate și de numeroasele condiții pe care trebuie să le îndeplinească Dică. Becali îi cere să-i folosească pe tinerii Man, Coman, Moruțan, Tănase cât mai mult. Și, în același timp, să-i utilizeze și pe nou-veniții pe care patronul vrea să-i evalueze. La Viena au jucat titulari Alexandru Stan și Mihai Roman, care nu aveau nici 7 zile de antrenamente la FCSB. Gigi se implică și în schimbările de la mijlocul partidelor, contribuie la repararea stricăciunilor din primele 45 de minute. A devenit o tradiție ca FCSB să opereze două schimbări în pauze sau măcar una. E o practică unică în fotbalul serios din Europa! Nimeni nu mai schimbă atât de des câte doi jucători la mijlocul partidelor.