Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu - Publicat marti, 17 ianuarie 2023 23:09 / Actualizat marti, 17 ianuarie 2023 23:23
FRF s-a contrazis în ultima lună și jumătate în legătură cu situația lui Marius Croitoru (42 de ani). Școala de Antrenori nu-l consideră tehnician, fiindcă el are carnet luat în Moldova, unul nerecunoscut în România. Dar aceeași instituție i-a cerut 850 de lei, taxa anuală pentru antrenorat, și i-a eliberat o legitimație de secund.
Croitoru a fost antrenor, apoi n-a mai fost, pe urmă iar a fost și acum din nou nu mai este. Școala de Antrenori din FRF a jucat un ping-pong cu Marius pe post de minge.
Lucian Burchel, șeful Școlii, a declarat despre Croitoru că el nu poate fi recunoscut ca antrenor în România întrucât nu are carnet de tehnician obținut la București. Departamentul acesta din Federație nu a fost însă consecvent.
Marius Croitoru ba e antrenor, ba nu e! Federația s-a contrazis singură
În alte situații, tot recente, FRF l-a numit antrenor pe Marius:
- Pe 6 decembrie anul trecut, Federația a emis o factură pentru FC Argeș. Suma pe care clubul o avea de plătit: 850 de lei. Explicația serviciului: viză anuală antrenor secund Croitoru Marius.
- Piteștenii l-au angajat pe Croitoru pe 27 octombrie 2022, data la care au înregistrat contractul. În document e specificat clar rolul lui Marius, de antrenor secund. Actul e ștampilat de FRF și e vizat de Comisia Tehnică din Federație. Directorul acestei comisii, Mihai Stoichiță, e și el unul dintre cei care susțin acum că Marius nu e recunoscut ca antrenor în campionatul românesc.
- Școala de Antrenori i-a oferit lui Croitoru și legitimația pe care el o purta în timpul meciurilor. Numit „card de identitate profesională”, obiectul îl descrie pe Marius ca pe antrenor secund posesor de licență A, calificarea necesară ocupării acestui post. Burleanu și Stoichiță au semnat și au confirmat astfel că Federația îl recunoștea drept tehnician.
Marius Croitoru a fost suspendat ca antrenor!
Comisia de Disciplină din Federație l-a suspendat pe Croitoru pentru patru etape. Marius și-a consumat o etapă din pedeapsă, mai are de stat în tribună la încă trei meciuri.
Odată cu el a mai fost sancționat Ilie Poenaru, care e liber de contract în momentul acesta. Oricare club l-ar angaja pe Poenaru trebuie să știe că nu o să poată beneficia de serviciile lui în primele patru jocuri.
Școala de Antrenori a sesizat Comisia atunci. Motivul: Croitoru și Poenaru, antrenori secunzi, petrecuseră prea mult timp la marginea terenului în timpul partidelor, ei transmiseseră mai multe indicații decât dăduseră „principalii” din acte, ceea ce arăta că funcționau, de fapt, ca antrenori principali sub acoperire.
Regulamentul prevede că au dreptul să transmită indicații „principalul”, secundul și directorul tehnic. Nu se referă deloc la timpul maxim pe care l-ar avea alocat fiecare. Croitoru și Poenaru vor să facă recurs, să conteste pedepsele, însă prima comisie nu a redactat încă motivarea sancțiunilor.
Cum campionatul va fi reluat în weekendul acesta, Marius își poate consuma toată suspendarea până când va primi motivarea și ar avea posibilitatea să conteste primul verdict.
Trebuie să fie în legalitate toți antrenorii! Ca în oricare meserie, și pentru antrenorat e nevoie de o calificare. Am vorbit cu Marius, el nu e vinovat, e vina clubului că nu a verificat, înainte să semneze contractul, dacă el avea un carnet de antrenor recunoscut în România. Noi am acceptat acel contract pentru că am fost de bună-credință.
- Lucian Burchel, directorul Școlii de Antrenori
Marius Croitoru are carnet și licență din Moldova
FC Argeș l-a angajat pe Croitoru în baza licenței A pe care i-a eliberat-o Federația de la Chișinău. Calificarea aceasta îi permite să fie secund. Marius are și carnetul de antrenor obținut tot în Moldova.
Pentru că intenționează să obțină licența Pro în școala din FRF, el s-a înscris în România la cursuri pentru dobândirea unui carnet de antrenor și aici. Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, din cadrul Ministerului Sportului, a refuzat să echivaleze carnetul din Moldova.
Pentru ce e obligatoriu carnetul?
Opinia lui Lucian Burchel, directorul Școlii de Antrenori, este că nu poți fi tehnician dacă nu ai un carnet de antrenor acceptat pe teritoriul României. Federația a transmis un comunicat în care precizează:
„În ceea ce privește carnetul de antrenor, această cerință este prevăzută în legislația din țara noastră și e valabilă pentru toate disciplinele sportive. Astfel, pentru înscrierea la Licențele UEFA B, A sau Pro, care înseamnă specializare, FRF solicită să se facă dovada carnetului de antrenor sau, în eventualitatea unor studii de specialitate, de calificare, în străinătate, acestea trebuie să fie echivalate la Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor sau Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, potrivit legislației în vigoare”.
Carnetul ar fi necesar, așadar, pentru cineva care își dorește să urmeze cursurile pentru licențe în FRF. Nu pentru un antrenor care și-a dobândit licența într-o altă țară.
Regulamentul nu clarifică
Discuțiile aprinse despre calificarea în antrenorat au pornit de la situația în care se află Pintilii. El conduce FCSB ca un „principal” deși nu are nici carnet de antrenor, nici licența necesară unui secund, măcar. Croitoru are carnetul și licența A luate în Moldova.
Regulamentul privind Statutul Antrenorului clarifică pașii de urmat pentru calificarea și pentru specializarea în România, stabilește și criterii pe care ar trebui să le respecte tehnicienii străini care vin aici, dar nu precizează ce se întâmplă cu antrenorii români școliți în alte țări.
Metodologia pentru licențe e una pe care o impune UEFA, iar România e obligată să recunoască licențele pe care le eliberează oricare țară membră a programului de școlarizare al UEFA, inclusiv Republica Moldova. Burchel insistă că nu e de ajuns, din moment ce statul român cere și carnete de antrenori pentru tehnicieni.
Răspunsul Ministerului Educației pentru Gazetă: „Avem un acord, dar nu pentru așa ceva”
Între România și Moldova există un acord pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor de studii, un act semnat în noiembrie 2021. Gazeta a întrebat Ministerul Educației de ce un carnet de antrenor dobândit la Chișinău nu este valabil și la București, din moment ce există acordul acela.
Răspunsul instituției: „Carnetul de antrenor de fotbal nu intră sub incidența acordului întrucât nu este un act de studii”.
Mai multe știri din Liga 1:
Primele explicații » Așa s-a produs ruptura dintre Torje și Farul: „Cu el am făcut hârtiile”