Articol de Emanoil Ursache - Publicat sambata, 18 mai 2024 09:33 / Actualizat sambata, 18 mai 2024 09:52
Marius Lăcătuș, legenda „roș-albaștrilor”, a lăudat reacția formației militare, prin intermediul unui comunicat de presă, în care aceasta a anunțat că va solicita către FRF să informeze UEFA asupra faptului că divizionara secundă deține palmaresul Stelei București din 1947 până în 1998. Reacția CSA Steaua a venit în contextul în care motivarea deciziei Curții de Apel în speța palmaresului a fost publicată.
„Fiara” are convingerea că CSA Steaua va acționa pentru a recupera în instanță prejudiciul de 36 de milioane de euro pe care îl pretinde de la FCSB, pentru că formația patronată de Gigi Becali a utilizat ilegal palmaresul Stelei între anii 2003 - 2017.
Ce mutare pregătește CSA Steaua în războiul cu FCSB
„E un lucru bun făcut de CSA Steaua acest comunicat. Mai departe, sunt sigur că vor acționa în ceea ce înseamnă prejudiciul financiar, că s-ar fi folosit ilegal palmaresul și însemnele Stelei în perioada 2003 - 2017. Sunt curios ce se va întâmpla”, a spus Marius Lăcătuș, conform digisport.ro.
Decizia luată de FCSB după ce a primit motivarea Curții de Apel
FCSB a schimbat descrierea paginii sale de Facebook, urmare a motivării transmise de Curtea de Apel în procesul privind palmaresul Stelei.
Curtea de Apel București a transmis motivarea deciziei din octombrie 2023, care preciza că CSA Steaua rămâne cu palmaresul din perioada 1947-1998. Iar clubul din Ghencea, activ în acest moment în liga secundă, a ieșit astăzi cu un atac la adresa FCSB, pe care o acuză că „a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”.
Totodată, a anunțat că va trimite Federației Române de Fotbal motivarea hotărârii luate de Curtea de Apel, după care îi va cere să notifice UEFA cu privire la deciziile luate de Instanță. Noua campioană a României s-a conformat rapid.
FCSB a schimbat ulterior descrierea paginii sale de Facebook. Acolo unde până acum preciza că are în palmares 27 de trofee de campioană, 23 de Cupe ale României, șase Supercupe, două Cupe ale Ligii, un trofeu Liga Campionilor și o Supercupă a Europei, acum stă scris „Bine ați venit pe pagina oficială de Facebook a celei mai iubite echipe de fotbal din România!”.
Intervalul 1998 - 2003 rămâne în aer, confuzie din 2003 până-n 2017
Dacă CSA Steaua rămâne cu palmaresul din perioada 1947-1998, intervalul 1998-2003, cel pe care „militarii” doreau să îl obțină, rămâne în aer. A apărut o nouă bucată de confuzie, din 2003 în 2017. În acel interval, formația patronată de Gigi Becali n-a avut „dreptul de a utiliza palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist Steaua București”.
Potrivit motivării, ruptura în privința palmaresului s-a produs în 1998, când Asociația Fotbal Club Steaua București (Viorel Păunescu) a continuat activitatea în prima ligă.
Comunicatul CSA Steaua: „S-a făcut dreptate. FRF și LPF să explice!”
Comunicatul publicat vineri de CSA Steaua, reacție la motivarea deciziei Curții de Apel, e unul triumfător și, totodată, agresiv:
„Ziua în care s-a făcut dreptate! După mulți ani în care numele și performanțele echipei Steaua București au fost însușite, în mod ilegal, de către clubul celor patru consoane (FCSB) a venit momentul adevărului! Din motivarea pe care Curtea de Apel București a trimis-o astăzi clubului nostru reiese că «palmaresul echipei de fotbal Club Sportiv al Armatei Steaua București, din 1947 și până în 1998, aparține reclamantului», adică formației STEAUA BUCUREȘTI.
De asemenea, Curtea a constatat că echipa din Popești-Leordeni a folosit ilegal palmaresul istoric al Stelei. Deși nu este o hotărâre definitivă, este evident că palmaresul pentru perioada 1947-1998 are autoritate de lucru judecat, ceea ce înseamnă că toate trofeele câștigate în această perioadă aparțin Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. 20 de titluri de campioană, 19 Cupe ale României, 2 Supercupe ale României, Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei sunt în vitrina clubului nostru și fac din Steaua București cel mai titrat club din România.
Precizăm că vom trimite motivarea hotărârii Curții de Apel București, Federației Române de Fotbal. Totodată, vom solicita FRF să înștiințeze UEFA că toate rezultatele obținute în cupele europene până în 1998 aparțin Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. De asemenea, cerem public, atât Federației Române de Fotbal, cât și Ligii Profesioniste de Fotbal, să prezinte opiniei publice ce măsuri vor lua, ținând cont că s-a demonstrat faptul că înscrierea în prima ligă a FCSB-ului a fost ilegală.
CSA Steaua: „Timp de 21 de ani, iubitorii Stelei au fost induși în eroare” „Ar fi interesant să fie publicate de către cele două instituții documentele care au stat la baza acestei decizii, care au provocat atât prejudicii de imagine, cât și financiare, clubului. Considerăm că aceste lămuriri sunt obligatorii, pentru că timp de 21 de ani iubitorii Stelei au fost induși în eroare cu privire la identitatea celei mai iubite echipe din România.
Sperăm ca și cei care au pus umărul la acest furt de identitate, și aici ne referim la anumite publicații și jurnaliști, să respecte deciziile instanțelor și să înceteze cu propagarea în spațiul public a unor informații neadevărate. În final, ținem să mulțumim tuturor fanilor steliști, celor care nu au trădat niciodată și au continuat să susțină și să lupte împreună cu noi, cu gândul la ziua în care adevărul va învinge. Steaua a fost, este și va fi doar în Ghencea!”.