Articol de GSP - Publicat luni, 28 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 28 februarie 2011 20:51
Lucian Diaconescu a făcut parte din echipa care i-a refăcut genunchiul atacantului Craiovei şi explică paşii pe care îi are de urmat fotbalistul şi de ce e important să evite duelurile tari
Florin Costea a fost operat la spitalul "Sîntul Ioan", la sfîrşitul lunii martie 2010. I-au fost refăcute ligamentele genunchiului stîng, a trecut printr-o recuperare de durată, şi duminică a jucat 90 de minute împotriva Stelei. Lucian Diaconescu a fost asistentul profesorului Filipescu în echipa care l-a operat şi l-a repus pe picioare pe Costea. Medicul vorbeşte despre situaţia medicală a olteanului şi despre cît de dificil a fost momentul de care a trecut el.
- Domnule Diaconescu, aţi văzut meciul de duminică seară?
- Nu, nu m-am putut uita, îmi pare rău că nu l-am urmărit pe Florin.
- A jucat 90 de minute. Asta înseamnă că e sănătos?
- Putem considera că el a scăpat de griji, da. În sensul că piciorul i s-a vindecat. Dar lucrurile sînt mai complicate şi oamenii din club trebuie să aibă grijă în continuare de Costea.
- Adică există riscuri?
- Ştiţi cum e? Dacă îl puneţi pe Florin să alerge singur 90 de minute pe teren, nu există nici un risc, nu va avea nici o problemă. Dar fotbalul nu e aşa, e un sport de contact. Gîndiţi-vă numai la momentul accidentării lui Costea, acela în care un portar a căzut pe el şi i-a rupt genunchiul. S-a văzut urît şi la televizor, dar să mai şi simţi aşa ceva! Asta trebuie să evite Florin, în momentul ăsta! Să nu mai fie implicat în asemenea dueluri.
- Adică e sănătos, dar...
- Dar trebuie să se protejeze. Oricum, dincolo de meritul doctorului Filipescu şi al echipei lui, cea care l-a operat pe fotbalist, el e de admirat, efectiv! Vă daţi seama că nu a fost operat de un banal menisc? El a avut de trecut printr-o recuperare destul de dură. Mulţi sportivi se lasă pe tînjală cînd e vorba să se refacă în urma unei asemenea accidentări. Nu e uşor să ai suficientă ambiţie încît să respecţi un program de recuperare întins pe cîteva luni. Şi mai are un merit şi preparatorul fizic al Craiovei. Fiindcă în toată această perioadă, el a lucrat specific cu Florin, adică adaptat la nivelul de pregătire fizică pe care îl avea el şi ţinînd cont că venea după o accidentare serioasă, deci nu putea fi suprasolicitat.