FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Pe cine vede Mircea Lucescu ca artizanul performanței din 1986: „Steaua? Boloni a organizat-o, Valentin a protejat-o"

Boloni a bifat 48 de selecții, din cele 102 pe care le are, cu Lucescu selecționer
Boloni a bifat 48 de selecții, din cele 102 pe care le are, cu Lucescu selecționer

Articol de , - Publicat miercuri, 13 mai 2020 06:51

Mircea Lucescu a rememorat fotbalul din anii '80, considerat cel mai intens deceniu din fotbalul românesc, într-un interviu maraton acordat Gazetei Sporturilor care a durat șapte ore. În acest episod, fostul selecționer vorbeste despre începuturile și ascensiunea echipei Steaua '86.

- Ce probleme mai aveați la începuturile la națională?
- Pfff, păi erau atacurile din presă. Eugen Barbu, Păunescu, Vadim Tudor îi criticau pe jucători încontinuu. Cu Elveția, la debut, aveam de gând să-l titularizez pe Duckadam. Iar pe Boloni l-am folosit doar un minut.

- Aveați de gând? De ce nu l-ați titularizat?
- Îl convocasem din "B", de la Arad. Din cauza emoțiilor, i s-a făcut rău, a avut niște probleme cu stomacul. L-am folosit pe Țețe Moraru, până la urmă.

- Și Boloni a acceptat să joace doar un minut?
- Păi nu era Boloni de acum, pe care-l știți voi! Atunci era un jucător normal, ca oricare altul. Eu îl apreciam foarte mult, fuseserăm colegi de cameră în națională. Apropo de Boloni, achiziționarea lui a transformat-o pe Steaua. El a schimbat echipa. O să vă și povestesc cum a făcut asta. Eu l-am încurajat să treacă la Steaua, pentru că nu voiam să mai convoc fotbaliști care luptau pentru salvarea de la retrogradare, așa cum era Loți la Târgu Mureș.

Mircea Lucescu: „Valentin chiar se pricepea la fotbal"

- De ce spuneți că Boloni a transformat echipa?
- La început, spectatorii îl fluierau din cauza stilului nespectaculos. Exista o revistă Steaua, în care eu am explicat de ce Boloni era un fotbalist foarte bun. Înainte de Boloni, Steaua fusese "echipa viteziștilor", juca numai înainte, în atac. Și nu putea să obțină performanțe așa. Loți a pornit o organizare a jocului, o tactică. Pe lângă asta, prezența lui Valentin le-a oferit steliștilor siguranță și protecție. În rezultatele Craiovei, ale lui Dinamo și ale Stelei erau implicați oameni politici. Ștefan Andrei, Postelnicu, Valentin și Ilie Ceaușescu. O dată cu ascensiunea Stelei, lui Andrei și lui Postelnicu li s-a interzis să se mai ocupe de fotbal.

- Valentin Ceaușescu avea habar despre fotbal?
- Chiar se pricepea. Și a mai avut el un mare merit: le-a întreținut jucătorilor o încredere fantastică! Valentin era convins că nu exista vreo echipă de nebătut. Era un motivator senzațional! Nu se implica în altele... Agresiv în relația cu Federația și cu lumea era Ilie Ceaușescu.

- Dar Postelnicu ce fel de om era?
- Pe el nu cred că l-am întâlnit de trei ori cât am fost antrenorul lui Dinamo. Se pricepea foarte bine la fotbal, auzisem că știa chiar și jucătorii din liga a treia. Când fusese utecist, făcuse parte din Biroul Federal. El și Ștefan Andrei, de la Craiova, știau fotbal, erau niște conducători care știau să analizeze fenomenul.

Citește și alte știri despre Steaua '86?:

Se redeschide o dezbatere istorică: „Halagian a făcut echipa Stelei din '86, dar laurii i-a cules domnul Ienei!”

Statui în Ghencea pentru Steaua 86? Ștefan Iovan: „N-ar fi rău! Să ne bucurăm de ele cât suntem în viață”

EXCLUSIV 34 de ani de când Steaua a fost campioana Europei » Anghel Iordănescu: „După ce mi-am analizat prestaţia din finală, am realizat că Steaua are nevoie de Hagi”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?
Superliga
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?"
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Superliga
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Mario Camora, interviu de gală după 400 meciuri în Liga 1: „Dacă cineva ar vrea să mă șteargă din istoria lui CFR, n-ar avea cum” + „Le dădeam bani colegilor ca să mănânce”
Superliga
Mario Camora, interviu de gală după 400 meciuri în Liga 1: „Dacă cineva ar vrea să mă șteargă din istoria lui CFR, n-ar avea cum” + „Le dădeam bani colegilor ca să mănânce”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (24)
maistorkokir
maistorkokir  •  13 Mai 2020, 16:22

Sa povesteasca Lucescu cum la trei luni dupa ce Steaua castiga cupa campionilor, Dinamo pierdea cu 17 Nentori in turul 1 in Cupa Cupelor. L-am auzit pe Lucescu vorbind de multe la viata lui, in detaliu, cu lux de amanunte, dar nu l-am auzit vreodata sa scoata un cuvant despre acea eliminare cu albanezii.

10157657636919049
Ion Saliu  •  13 Mai 2020, 12:39

I. Ca si Lucescucu, Michael Jordan a fost caracterizat de spirit competitiv dincolo de uman, combinandu-se cu duritate in relatia cu colegii. Am trait in Hunedoara cand Lucescu a ajuns acolo. Am fugit in SUA in 1984. O mare diferenta de mentalitate intre Americani si Romani, inclusiv in sport. Marii sportivi de performanta American (si altii Occidentali) au ceea ce ei numesc KILLER INSTINCT. Romanii se caracterizeaza prin VICTIM INSTINCT. Nu se poate uita cel mai negru moment din istoria fotbalului Romanesc. S-a petrecut toamna 2019: 0-2 cu Suedia si 0-5 cu Spania. Imaginea care m-a socat a fost PARALIZIA jucatorilor Romani. Parca aveau picioare de plumb! Oricum, marea contributie a lui Mircea Lucescu a fost instilarea unui spirit competitiv in fotbalul Romanesc. Revolutia fotbalui Romanesc a inceput cu anii lui Mircea Lucescu la Corvinul Hunedoara si echipa nationala. O caracteristica importanta a competitivitatii Lucescucu a fost DURITATEA. O incercare de aplicare still Romanesc a KILLER INSTINCT. Imi amintesc de o scena care a socat publicul. Lucescucu a sarit la gatul tanarului Ioan Andone in timpul unui meci oficial in Divizia A. Tanarul jucator a facut o gresala, iar Lucescucu aproape l-a strans de gat. ... to be continued!

potera
potera  •  13 Mai 2020, 11:57

Ar e și Lucescu un of, Steaua anilor 1985 - 1990, cu performanțele ei fantastice, care a dominat Europa în acei ani. Văd că își alocă merite și în aceste performanțe, adică vezi doamne, Boloni este cel care a schimbat fata Stelei și cine a câștigat acest trofeu? Exact viteziștii, care văd că îi repugnă marelui antrenor, tocma lui Boloni i-au tremurat chiloții la executarea penaltiurilor și nu lui Duckadam. Apoi, pe atunci Tudorel Stoica era unul din marii mijlocași ai Europei, pe care Lucescu l-a trecut la scârbe până i s-a făcut lehamite lui Tudorel și nu a mai venit la națională. Dar măsura meşteşugului de antrenor al lui Lucescu a fost data pe 16 noiembrie 1985, în meciul cu Irlanda de Nord, când l-a folosit pe Iovan fundaș central, deși la Steaua juca fundaș dreapta și l-a folosit pe sărmanul Iorgulescu lângă Iovan, când la Steaua era cel mai puternic cuplu de fundași centrali din Europa, Belodediici și Bumbescu. În atac l-a adus pe dulapul Coraș, care cu greu își putea menține greutatea de 100 kg, când el trebuia să aibă sub 80 kg, când în Europă zburda cea mai vivace extremă dreaptă, Lăcătuș. Când, cu mare greutate, a observat și Lucescu că nu are ce căuta Coraș pe teren, pe cine credeți că l-a băgat extremă dreaptă? Pe Pițurcă, jucător de gura porţii. Cum despre performanțele echipei Dinamo, tocmai ne-a spus omul emblemă al lui Dinamo, Cornel Dinu, singura șansă a lui „mister” Lucescu, este să se laude cu reușitele Stelei. Hai Steaua! FCSB = Steaua.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează