Articol de Eduard Apostol - Publicat miercuri, 16 august 2023 18:40 / Actualizat joi, 17 august 2023 08:37
Arbitrul asistent Mircea Orbuleț, 45 de ani, a câștigat simpatia dinamoviștilor nereclamând faptul că a fost lovit în cap un pahar de carton plin cu apă la meciul cu Botoșani, 1-0. Speța va fi analizată la Comisia de Disciplină a FRF pe 23 august. Bucureșteanul are un istoric interesant, fiind cadru militar.
Arbitrul asistent Mircea Orbuleț, 45 de ani, a fost în centrul unei faze care ar fi putut degenera, luni seară, în minutul 80 al meciului Dinamo - FC Botoșani (1-0).
Când jocul era oprit din cauza unei ciocniri între Cristi Costin și Alin Șeroni, asistentul bucureștean a fost lovit în cap cu un pahar cu apă, aruncat de un spectator de la tribuna II a stadionului „Arcul de Triumf", iar arbitrul a resimțit dureri câteva secunde.
După ce a inspectat situația după duelul de pe gazon dintre cei doi fotbaliști, „centralul" Adrian Cojocaru a mers la colegul său de la linie și l-a întrebat dacă se simte bine.
Tușierul i-a explicat pe scurt că este bine și că poate continua meciul. Ar fi putut reclama lovitura, iar atunci se putea ajunge chiar la situația ca meciul să fie suspendat.
Imediat, în mediul online, au apărut extrem de multe comentarii ale susținătorilor dinamoviști care l-au atacat vehement pe suporterul care a aruncat cu paharul de carton în capul asistentului Mircea Orbuleț. Suflarea dinamovistă a dezavuat gestul fanului, aflat în sectorul de „câini roșii" de la stadion, iar Vlad Iacob a anunțat că și clubul va lua măsuri.
Ședința Comisiei de Disciplină este miercurea viitoare, pe 23 august
Comisia de Disciplină a FRF a mutat analiza cazului pe 23 august, peste o săptămână. Dinamo riscă să joace cel puțin un meci cu porțile închise, mai ales că gruparea din Ștefan cel Mare este recidivistă. Au mai existat în acest start de sezon abateri din partea suporterilor echipei.
La Derby de România, FCSB - Dinamo, scor 2-1, un suporter a aruncat un telefon mobil în direcția lui Florinel Coman. Jucătorul nu a fost lovit, s-a amuzat de moment, mimând că-și face un selfie, apoi Neluț Roșu a intervenit și a îndepărtat obiectul de pe gazon.
1996este anul în care Mircea Orbuleț a devenit arbitru, parcurgând apoi etapele promovării, fiind arbitru asistent în Liga 1 din 2008
La partida Dinamo – Sepsi (0-3), fundașul Bogdan Oteliță a fost scuipat și înjurat de către câțiva fani aflați la tribuna II a arenei Arcul de Triumf.
Mesaje de apreciere din partea dinamoviștilor
În așteptarea unei decizii din partea FRF, un grup important din mediul online al "câinilor", DDB Italia, a ținut să aprecieze public atitudinea lui Mircea Orbuleț.
„Când greșesc ei și o fac în mod flagrant, ne luăm de ei. Acum, în schimb, trebuie să apreciem atitudinea tușierului Mircea Orbuleț, care a primit în cap un pahar de carton, plin cu apă, și a avut o reacție pentru care merită respect. (...) Ar fi trebuit să se tăvălească pe jos și să cheme ambulanța. Dar Orbuleț nu a căutat să iasă în evidență. A ignorat incidentul și a dat prioritate fotbalului.
În 2007, Mircea Orbuleţ a plecat pentru mai multe luni ca voluntar într-o misiune de menţinere a păcii din Afganistan. Respect!", au transmis, public, dinamoviștii.
3 meciuria bifat în actuala ediție, în afara meciului de la „Arcul de Triumf”, mai fiind delegat la Poli Iași - Hermannstadt (1-3) și Oțelul - FCSB (0-2)
Mircea Orbuleț în misiune în Afganistan: „Primeam mesaje de la americani, le traduceam şi le transmiteam mai departe înspre partea română şi invers”
Arbitrul-asistent Mircea Orbuleţ este cadru militar, așa cum reiese și din fișa lui prezentă pe site-ul frf.cca. Bucureșteanul a fost în 2007 într-o misiune de menținere a păcii în Afganistan, unde a fost remunerat cu câte 2.000 de dolari/lunar.
„Sunt angajatul unei unităţi care are specificul de Poliţie Militară. Am gradul de plutonier. Toţi colegii mei, începând din 2002, au fost plecaţi în misiune în Afganistan, iar în 2007 mi-a venit şi mie rândul. Am stat şase luni, între ianuarie şi iulie. Dacă aş fi dat înapoi şi aş fi spus că nu vreau să plec, aş fi fost un laş", a spus Mircea pentru Click.ro în urmă cu mai mulți ani.
„Acolo era periculos şi să ieşi pe autostradă pentru că poţi să treci peste un dispozitiv explozibil improvizat, dar, din fericire, nu am avut parte de niciun incident", a adăugat Orbuleţ.
„Am lucrat la transmisiuni. Primeam mesaje de la americani, le traduceam şi le transmiteam mai departe înspre partea română şi invers. A fost greu departe de familie, mai ales că nu puteam lua legătura prea des. Telefonul era foarte scump, în două minute se duceau de pe cartelă 10 dolari, iar internet nu aveam. Mai intram pe messenger de la colegii americani", a mai spus Mircea Orbuleț pentru sursa citată.
Mircea Orbuleț este subofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale.
VIDEO Mircea Lucescu, după Dinamo - FC Botoșani: „E extraordinar ce am văzut”
Citește și alte știri:
A părăsit total clubul din Superligă! Vrea să se retragă pentru un an!