Articol de Dan Udrea - Publicat marti, 14 aprilie 2020 00:00
Mircea Sandu, 67 de ani, anticipează că fotbalul se va schimba radical și că primăriile își vor retrage sprijinul financiar, explică de ce e nevoie de plafonarea salariilor şi e revoltat de modul în care România a gestionat întoarcerea cetățenilor din străinătate.
Mircea Sandu a plecat la începutul lunii martie în Franţa. "Am zis şi noi să-i mai vedem pe copii, pe nepoţi, să ne bucurăm de ei două săptămâni. Aveam bilet de întoarcere pe 23 martie". Însă Franţa, ca şi restul marilor ţări europene, a fost lovită din plin de pandemie. S-au închis graniţele, s-au anulat cursele aeriene şi fostul preşedinte al FRF a fost nevoit să rămână acolo.
"Acum sunt la Raluca, fi-mea, la Nisa. Chiar acum când m-ai sunat savuram cafeaua de dimineaţă", spune Mircea Sandu, care a acceptat un interviu pentru cititorii GSP. Dialog în care subiectele sunt fotbalul, diaspora, coronavirusul, soluţiile pentru reluarea Ligii 1, previziunile din fotbalul românesc, inclusiv cele referitoare la cei doi selecţioneri foarte tineri pe care îi avem acum, dar pe care încă n-am apucat să-i vedem la treabă.
- Domnule Mircea Sandu, spuneți că tocmai savurați o cafea la Nisa. Sună bine izolarea asta!
- Şi chiar aşa e!
"Aici nu e panica din România"
- Dar Franţa e în aceste zile ţara din Europa care raportează cele mai multe decese pe zi.
- Să ştii că lumea e mai relaxată aici faţă de ceea ce văd şi aud că se petrece la noi, în România. Nu e atâta panică, nu văd la televizor persoane care să aibă mesajul "aoleu, o să murim, aoleu, câte persoane dragi vom pierde!".
- Restricţiile se respectă?
- Turismul e cel mai lovit, s-au închis hotelurile, restaurantele, cafenelele, dar în rest, în mare parte, industria nu s-a oprit. Funcţionează, oamenii merg la muncă. Toate supermarketurile sunt deschise, la fel farmaciile, băncile, chioşcurile de ziare. Am văzut preocuparea francezilor de a încerca să-şi păstreze cât de cât ritmul de viaţă normal. Există acele piste de alergare, pe care te lasă să faci mişcare, poţi ieşi în cuplu în proximitatea locuinţei pentru a te plimba. În concluzie, repet, nu e atât de mare panica.
- Măşti se găsesc, că pe la noi aproape nicio farmacie nu are?
- La început nici aici nu se găseau, acum e OK, poţi cumpăra de la orice farmacie. Plus că orice medicament îşi trebuie e disponibil. De exemplu, mă sunase Adi Pigulea să-i fac rost de un medicament pentru tiroidă, îmi zicea că în România nu se mai găseşte deloc, aici era disponibil. Plus paracetamol, la fel, orice, orice.
"Statul a acceptat să nenorocească judeţe, apoi i-a trimis pe cei din diaspora înapoi"
- Urmăriți știrile din România? Întoarcerea românilor din sau în străinătate a fost intens dezbătută aici.
- Ce am văzut zilele trecute, Doamne!
- Vă referiţi la cei care au plecat la muncă în Germania, acele câteva mii de persoane?
- Da. De ce i-ai mai adus în România dacă acum îi trimiţi înapoi? Băi fraţilor, spuneţi-mi şi mie care e logica? Dacă tot îi laşi acum să revină în Europa, de ce nu i-ai carantinat de la început în ţara în care erau? Există atâtea asociaţii, ONG-uri pe care le puteai responsabiliza să se ocupe de ei, închiriai un hotel lângă Milano, Paris, Madrid şi îi păstrai acolo. Dar tu, stat român, ce ai făcut? Ai acceptat să aduci toţi purtătorii de virus, să nenoroceşti judeţe, în frunte cu Suceava, și-acum îi duci înapoi în străinătate. Şi să nu-mi ziceţi că nu s-a făcut cu concursul autorităţilor din moment ce toate autocarele acelea au traversat jumătate de ţară până la Cluj! E posibil aşa ceva?
"Pe bună dreptate, cetăţeanul din România gândeşte acum: de noi, care respectăm restricţiile, practic îţi baţi joc, la fel şi de pensionari, iar pe ăştia îi laşi să vină în ţară când vor, să plece când vor, să facă tot ce vor. E jenant"
Mircea Sandu
- Vorbim şi despre fotbal?
- Vorbim, dar mai avem ce?
- De exemplu, care ar fi soluţia dumneavoastră pentru campionatul actual?
- Plecăm de la ideea că pentru a-l încheia pe cel actual şi a-l începe pe cel viitor la data stabilită e exclus. Dar, după părerea mea, în două săptămâni s-ar putea mişca lucrurile, în sensul că echipele ar putea relua pregătirea.
"Fotbalul în România oricum se juca aproape cu tribunele goale"
- FCSB a dorit să facă acest lucru şi Ministerul de Interne i-a zis că e ilegal.
- Jucătorii pot fi testaţi, pot fi carantinaţi, arbitrii, oficialii la fel. Şi apoi, meciurile să se joace fără spectatori.
- Hagi a spus că dacă luăm în calcul varianta meciurilor fără public, fotbalul va deveni comedie.
- Se plânge România de spectatori? Hai, să fim serioşi! Cât e media la prima ligă? 1.500-2.000 probabil. Cu ei sau fără e cam acelaşi lucru, plus că e o situaţie de criză. Să se plângă de spectatori şi stadioane pline Germania, Anglia, nu România. Deci, România a cam acceptat deja varianta fără spectatori, fără să fie ceva premeditat din moment ce oricum tribunele s-au depopulat aproape în întregime în ultimii ani.
3.500de spectatori e media Ligii 1 în actualul campionat, cele mai ridicate sunt la Craiova (13.000), FCSB (6.500) şi Dinamo (4.600), cele mai scăzute la Clinceni (1.000), Astra (900) şi Voluntari (800)
"Ierarhia sezonului regulat trebuie luată ca reper"
- Şi dacă nu se va putea juca nimic din acest sezon, ce variantă ar fi cea mai puţin nedreaptă?
- Eu aş ţine cont de clasamentul după cele 26 de etape. A fost un campionat întreg, cap-coadă, fiecare a jucat cu fiecare de câte două ori, acelaşi număr de partide acasă, în deplasare. Mi s-ar părea un reper echitabil pentru toată lumea.
Primele 6 după sezonul regulat | Primele 6 când s-a întrerupt |
1. CFR | 1. CFR |
2. Craiova | 2. FCSB |
3. Botoşani | 3. Craiova |
4. FCSB | 4. Astra |
5. Gaz Metan | 5. Botoşani |
6. Astra | 6. Gaz Metan |
Primele 4 locuri ar avea drept de participare în Europa fiindcă nu ar exista o câştigătoare de Cupa României
Gaz Metan e singura din primele 6 care n-are drept de participare europeană fiindcă e în insolvenţă
Ultimele 5 după sezonul regulat | Ultimele 5 când s-a întrerupt |
10. Hermannstadt | 10. Dinamo |
11. Chindia | 11. Poli Iaşi |
12. Poli Iaşi | 12. Clinceni |
13. Clinceni | 13. Chindia |
14. Voluntari | 14. Voluntari |
Conform regulamentului, ultimele două retrogradează, iar locul 12 susţine baraj cu ocupanta locului 3 din Liga a 2-a
"Scăderile salariale ale jucătorilor sunt corecte"
- Şi în Cupa României, unde e faza semifinalelor?
- Acolo n-ai ce să faci, nu poţi face nimic, practic n-ar exista câştigătoarea Cupei 2019-2020.
- Cum vi se pare decizia cluburilor, în frunte cu Viitorul şi FCSB, de a diminua salariile?
- E corectă. Cluburile nu mai produc nimic acum, e normal ca angajatul unei societăţi care nu are producţie să fie afectat la bani. Dacă toate scăderile s-au făcut şi în urma unui dialog, negociere cu fotbalistul sau antrenorul în cauză, atunci e şi mai bine. Şi aşa, multe cluburi păcăleau şi se păcăleau din perspectiva finanţării.
"La Liga 1 şi Liga 2, fotbalul trebuie să fie exclusiv profesionist"
- Adică?
- Păi 90 la sută din ce e pe la B şi C, dar sunt exemple și prin prima divizie, aveau susţinere ca finanţare de la autorităţile locale. Ele vor să facă fotbal profesionist, dar cu bani de la stat. Cum vine asta? A, că primăria face infrastructura, că investeşte în academia clubului, asta da, dar nu să trăiești tu, club, aproape exclusiv din banii statului.
- Multe susţin că folosesc banii de la primării doar pentru...
- Asta e vrăjeala lor! Primăria dă banii unei fundaţii, care apoi îi bagă la club şi de acolo se plătesc salariile fotbaliştilor, apoi vin şi spun că, vezi-Doamne!, primăria nu îi susţine. E o păcăleală mare de tot, dar e probabil ambiţia unor primari. La Liga 1 şi 2 fotbalul trebuie să fie exclusiv profesionist.
"Salariile trebuie plafonate în România la 3.000-5.000 de euro"
- Apropo de susţinerea autorităţilor locale, credeţi că aceste cluburi de stat vor avea de suferit după ce trece pandemia?
- Da, aşa cred. Lumea va pune presiune pe autoritatea locală, nu va mai accepta spitale care să nu fie modernizate, dotate, nu va mai accepta ca şcolile să aibă WC-ul în curte, toate acestea vor costa bani, iar chestiunea cu finanţarea către fotbal va dispărea.
- Păi, în acest caz, ce se va alege de acele cluburi?
- Vor dispărea. Dacă nu se vor reorganiza, dacă nu vor plafona salariile la 3.000-5.000 de euro, mă refer la Liga 1, atunci vor muri. Nu ştiu ce afaceri are Nelu Varga de la CFR sau Iftim, de la Botoşani, dar sigur acum nu produc nimic, automat au de suferit financiar, deci trebuie să reducă şi de la fotbal. Poate că au un stoc, o rezervă, dar se vor termina şi e nevoie de scăderi.
"Cluburile să realizeze şi ele că televiziunile nu mai au încasările din publicitate pe care le aveau înainte şi că sponsorii care le-au plătit chiar în avans poate că acum sunt şi ei la limita existenţei"
Mircea Sandu
- Mă întorc la cluburile susţinute de primării, ele ce soluţii ar putea avea?
- O să vedeţi că acelea care vor rămâne fără finanţare vor intra în insolvenţă, sperând că pe parcursul a 1-2 ani se vor putea reorganiza şi vor ieşi bine. Sunt exemple în acest sens, CFR, Dinamo, Gaz Metan.
"Ce echitate e când eu vin cu banii mei şi tu cu banii statului?"
- Practic, va fi finalul acestei competiţii realmente inegale, echipă privată versus echipă de stat?
- Eu cred că da. Măi fraţilor, ce competiţie mai e şi asta în care eu vin cu banii mei, din buzunar, şi tu vii şi te lupţi cu mine, dar având în buzunar banii statului? Se va termina cu aşa ceva şi e şi normal să se termine, fiindcă fotbalul profesionist nu înseamnă o asemenea dispută inegală.
"Vor avea probleme inclusiv cluburile bogate. Voi credeți că Gigi Becali, aşa avut cum e el, va mai putea achita salarii de 15.000-20.000 de euro? Exclus! E nevoie de 1-2 ani în care
fotbalul să se reorganizeze, iar plafonarea salariilor e o soluţie"
Mircea Sandu
24de ani a fost Mircea Sandu preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, între 1990 şi 2014
5e numărul calificărilor obţinute de naţionala României la Mondiale şi Europene în perioada în care Sandu a fost preşedinte al FRF: două CM (1994 şi 1998) şi 3 CE (1996, 2000 şi 2008)
8ani a fost Naşu' membru cu drept de vot în Comitetul Executiv al UEFA, între 2007 şi 2015