Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video), Raed Krishan (video) - Publicat marti, 25 octombrie 2022 19:39 / Actualizat miercuri, 26 octombrie 2022 13:22
Inaugurarea Muzeului Fotbalului românesc a avut loc în această seară. La evenimentul organizat în locația din Centrul Vechi al Capitalei au participat nume legendare din istoria fotbalului românesc, precum Anghel Iordănescu, Gică Popescu, Ionuț Lupescu, Basarab Panduru, Adrian Ilie, Ilie Dumitrescu sau Florin Prunea.
- Muzeul Fotbalului din București se află în Centrul Vechi, pe strada Gabroveni. Deschiderea oficială pentru fani va avea loc pe 1 noiembrie;
- Prețul unui bilet va fi 49 lei.
VIDEO » Inaugurarea Muzeului Fotbalului din București
Gică Popescu, fostul căpitan al primei reprezentative a României, a deschis evenimentul, într-o conferință susținută alături de Robert Redeleanu, unul dintre inițiatorii proiectului.
„Mă bucur enorm că fotbalul are în sfârșit o casă, unde iubitorii vor putea găsi exponate importante din fotbalul intern și internațional. În acest loc au posibilitatea de a experimenta o rețetă culinară a maestrului Mircea Dinescu. Centrul istoric este un loc de atracție pentru toți suporterii, mai ales cei din străinătate.
Am adus multe tricouri importante din colecția personală. Aici este și tricoul în care am marcat golul decisiv din finala Galatasaray - Arsenal, tricoul de la Campionatul Mondial din 1994, un tricou schimbat cu Maldini. Mai important este că invit alți foști mari fotbaliști care au în vitrine atât de multe trofee și lucruri de real interes.
Ar fi minunat să le dea în custodia Muzeului. Duckadam, Dinu, Cămătaru, Iordănescu, gândiți-vă ce lucruri ar putea să expună! Ar fi de o calitate incredibilă. Eu am adus aici doar 5 din colecția mea. Gândiți-vă ce au acasă Hagi, Ilie Dumitrescu, Adrian Ilie. Va fi ceva spectaculos!
Eu sper ca Ianis să ajungă la nivelul tatălui lui, astfel încât tricourile pe care le am cu el, încă de când era mic, să valoreze foarte mult. M-aș bucura și dacă fiul meu ar ajunge mare, vă dați seama”, a spus Gică Popescu în deschiderea evenimentului.
Gazeta Sporturilor, loc special în Muzeul Fotbalului
Gazeta Sporturilor are un colț special în Muzeul Fotbalului. Articole de colecție din istoria ziarului, una începută în anul 1924, au fost adaptate într-un format modern, un exercițiu de imaginație: „Cum s-ar fi povestit marile succese ale sportului românesc dacă ar fi existat internet la vremea lor?”.
Spațiul creat aici dă posibilitatea de a crea expoziții temporare, este complet renovat. Avem o fundație prin care încercăm să procurăm tricouri și alte materiale speciale. Sunt camera care vor rămâne neschimbate, lucruri permanente, dar facem promisiunea că vom aduce la București fotbaliști internaționali, glorii prin statura lucrurilor pe care le-au făcut, dar și fotbaliști în activitate. Vom avea foarte mult conținut, va fi ceva viu, în permanentă schimbare. Nu e un lucru pe care îl vizitezi o singură dată
- Robert Redeleanu
Prin cele 8 niveluri de experienţe pe care le-am pregătit vizitatorilor suntem convinşi că vom entuziasma diverse categorii de public. Football Museum Bucharest îmbină farmecul şi gloria momentelor care au marcat istoria fotbalului cu noutatea şi unicitatea unor instalaţii moderne. Prin interacţiuni inedite, evenimente speciale şi un bistro dedicat, FMB va fi şi un pol de entertainment şi engagement, nu doar o expoziţie de tricouri şi alte obiecte de valoare. Ne dorim ca atât bucureştenii, cât şi turiştii străini să adopte locaţia şi să o includă în topul recomandărilor
- Tiziana Gagiu, Chief Deputy Director Football Museum Bucharest
Citește și alte știri din fotbalul românesc:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul