Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 05 iunie 2020 11:57
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, vorbește într-un interviu exclusiv pentru cititorii Gazetei despre cele mai mari dileme ale fanilor fotbalului în această perioadă.
Omul din fruntea Ministerului Sănătății a explicat de ce nu se permite deocamdată disputarea meciurilor cu spectatori, estimează o dată la care acest lucru s-ar putea realiza și subliniază importanța măsurilor de precauție care au fost adoptate în ultima lună.
- Domnule ministru Tătaru, de ce există această diferențiere între competițiile sportive și spectacole sau concerte, unde s-a permis revenirea graduală a publicului? De ce nu pot veni spectatori și la meciurile de fotbal?
- În momentul de față, noi avem spectacole în aer liber, pe scaun, cu distanțare. Întrecerile sportive n-o să le putem face de pe scaun. Oamenii sunt în mișcare, sunt în apropiere, iar distanțarea nu mai poate fi controlată. Puteți controla o galerie? Puteți controla o bucurie a golului? Pe noi ne interesează să existe precauții. În momentul în care vom vedea că în comunitate nu vom mai avea acea transmitere accentuată, vom putea gestiona și lucrurile cu public.
Nelu Tătaru: „Nu cred că vom avea spectatori în acest final de campionat”
- În țări vecine, la care ne putem raporta inclusiv din punct de vedere epidemiologic, s-a permis disputarea meciurilor cu spectatori. De exemplu, la un meci din Ungaria au putut asista peste 10.000 de spectatori.
- Nu putem compara. În acest moment, în Ungaria avem două cazuri la o mie de locuitori, noi suntem la 8,9. Gândiți-vă că noi gestionăm următoarele zile în care acest 8,9 s-ar putea să fie mai ridicat (n.a. - să crească).
- Când să ne așteptăm să putem revedea spectatori în tribune în România?
- În funcție de evoluție. În acest sfârșit de campionat nu cred că vom avea spectatori, mai ales că se va termina foarte repede. Meciurile vor fi fără spectatori. Din toamnă, dacă evoluția ne permite, vom putea ajunge să avem o competiție normală.
Nelu Tătaru: „Impunem restricții tocmai pentru a nu ajunge la blocarea competiției”
- Vi se pare normală situația în care o întreagă industrie ar putea fi paralizată în cazul apariției unui caz? De exemplu, în Ucraina, după ce numeroși jucători de la o echipă s-au infectat, meciul formației respective a fost amânat, însă campionatul n-a fost întrerupt. În România, s-a spus clar că toată competiția va fi întreruptă dacă se va ajunge în acel scenariu.
- Stați să ajungem la acel moment. Din punctul meu de vedere, eu sper să nu ajungem acolo. Noi facem o evaluare și impunem niște restricții tocmai pentru a nu ajunge acolo.
- Am văzut joi o creștere a numărului de cazuri în România. Dacă acest număr va continua să crească, există un risc să se amâne din nou campionatul?
- Nu. Gândiți-vă că pentru acest lucru s-a făcut acel cantonament. Avem niște participanți, fie că vorbim de jucători, personal tehnic sau personal de asistenți, iar ei au fost testați, retestați și ținuți în aceste cantonamente. Acesta a fost rostul acestui cantonament, să se poată întâlni apoi cei care sunt testați și sunt negativi și nu pot produce o infectare. Vizavi de raportarea pe zile, analizăm fiecare zi în parte. Analizăm cazurile noi, cazurile de terapie intensivă, cazurile de primiri la Urgențe. În același timp, facem și o evaluare la o săptămână, pentru a vedea dacă acest trend se menține. Cât timp este doar un joc al numărului de cazuri de la o zi la alta, putem gestiona situația.