Articol de Dan Udrea - Publicat joi, 10 septembrie 2020 08:32 / Actualizat joi, 10 septembrie 2020 19:26
Novak Martinovic, fostul fotbalist din Ghencea din urmă cu un deceniu, prefațează duelul Backa Topola - FCSB, despre care spune că "n-au nicio șansă la calificare" și dezvăluie că toată lumea în Serbia continuă să o perceapă pe FCSB ca pe Steaua București.
Novak Martinovici a jucat în România un pic mai mult de 3 ani, timp în care a învățat bine limba română. A plecat de aici în rumă cu 7 ani, însă continuă să vorbească bine românește. Și chiar să și scrie corect în discuția de pe WhatsApp, care a precedat acest dialog. "Îmi cer scuze dacă nu o să-mi mai găsesc toate cuvintele în română, dar n-am mai vorbit de mult cu cineva din România".
Martinovici are astăzi 35 de ani și jumătate, s-a retras din fotbal, trăiește la Belgrad, unde administrează o cafenea și se pregătește pentru a o deschide pe a doua. Dar rămâne în continuare un pasionat de fotbal și același interlocutor agreabil.
- Novak, salutare, din România te deranjăm, să vorbim un pic despre meciul pe care FCSB îl va avea cu Backa Topola!
- Bună, bună! Da, ce să zic, Steaua pleacă mare....Steaua, eu continui să-i zic Steaua toată viața, chiar dacă acum e FCSB, dar asta e altă poveste. Deci, eu cred că Steaua nu se poate împiedica de această formație. E nu doar favorită, ci mare favorită pentru a câștiga.
"Steaua nu va avea probleme"
- De ce ești atât de sigur?
- Eu respect Backa Topola, poate pentru unii a fost surprinzător să o vadă că a prins cupele europene, nu și pentru mine, dar e un proiect mai mult de viitor, nu unul care astăzi să performeze, mai ales în cupele europene, unde nu are deloc experiență. Au un lot foarte tânăr, jucătorii sunt buni, dar au nevoie de câțiva ani pentru a crește și pentru a emite pretenții. Steaua e an de an în Europa, știe cum să joace aceste jocuri, de-asta spun că n-ar trebui să aibă probleme pentru a obține calificarea.
- Ce fel de club e Backa Topola?
- Finanțat de Guvernul maghiar. De acolo vin banii, însă îmi place modul în care e condus și organizat acest club. Pentru binele fotbalului din Serbia ar fi foarte bine ca investițiile să continue aici, la Backa Topola, pentru că e nevoie de echipe serioase, cu planuri pe termen lung.
- Stadionul cum e?
- Vor juca la ei, e un stadion care nu spune nimic. E mic, va fi o atmosferă total atipică fiindcă nefiind nici spectatori, chiar va părea ca un meci ciudat. Tocmai fiindcă arena nu e ceea ce trebuie și aici au planuri mari. Deja am înțeles că au demarat un proiect în care să facă un stadion nou și probabil că în anii care urmează va fi gata.
Martinovic: "Salariile în Serbia sunt de 2.000-3.000 de euro"
- Am văzut că echipa n-are niciun jucător în lot din afara spaţiului ex-iugoslav!
- Străini? Păi, în Serbia, în afară de Steaua Roșie Belgrad și Partizan, n-ai cum să aduci străini.
- De ce?
- Fiindcă nu sunt bani. Străinii nu vin să joace pe salariile care se dau în Serbia. Repet, în afara celor de la Steaua Roșie și Partizan. Nivelul e foarte scăzut.
- Mult sub cel din Liga 1?
- Pff, nici nu suportă comparație.
- Care e nivelul salariilor în Serbia, 2.000 - 3.000?
- Maxim. Dacă există vreun jucător care să ajungă pe la 4.000 înseamnă că el are deja valoare, e vedetă la echipa lui și a demonstrat că e fotbalist. Deci, când dai 2.000 de euro, ce fotbalist străin să vină în Serbia?
Martinovic: "Din drepturi TV, cluburile nu își achită nici tricourile"
- S-a mai schimbat ceva în privința drepturilor TV fiindcă atunci când jucai în România spuneai că în Serbia nu se câștigă aproape nimic din așa ceva?
- Mare lucru nu s-a schimbat. Sumele de bani pe care echipele le primesc din drepturile TV cred că nu le-ar ajunge nici să cumpere tricourile de joc, ca să vă dați seama ce mare diferență e față de România. La voi încă am văzut că se mențin acele sume foarte mari, ceea ce e fantastic pentru cluburi.
- Și Steaua Roșie și Partizan de unde au bani?
- Steaua Roșie acum are buget mare, fiindcă în ultimii ani a fost de două ori în grupele Champions League și o dată în Europa League. Plus că are un sponsor foarte tare, Gazprom, adus practic de statul sârb. De fapt, Steaua Roșie și Partizan sunt susținute de cele mai importante companii de stat, cele care lucrează pentru stat.
- Ai spus la începutul interviului că, pentru tine, FCSB rămâne tot Steaua. Ce părere ai despre ce s-a întâmplat în acest caz?
- O nebunie! La început am fost șocat și am crezut că va dura câteva luni, iar după o jumătate de an lucrurile vor reveni la normal, dar văd că nu. Păcat, mare păcat și știi pentru cine e cel mai trist? Pentru oamenii care iubesc fotbalul.
Martinovic: "Pentru România, ar fi bine să fie o singură Steaua"
- De ce?
- Pentru că ei sunt cei mai afectați, nu înțeleg, au ținut cu Steaua, acum e FCSB sau e tot Steaua. Părerea mea, e doar o părere, pentru oamenii din România și pentru fotbalul românesc cel mai bine era ca Steaua să rămână Steaua, o singură echipă și atât
- În Serbia, la ce ai văzut tu, clubul lui Becali e cunoscut ca FCSB sau Steaua?
- Steaua, Steaua, Steaua! Nimeni, dar absolut nimeni nu îi zice FCSB.
Martinovic:"Steaua Roșie n-ar putea să treacă prin așa ceva, exclus"
- Te provoc la un exercițiu de imaginație. Ce crezi că s-ar fi întâmplat în Serbia dacă Steaua Roșie Belgrad ar fi trecut prin așa ceva și ar fi trebuit să-și schimbe denumirea în FSRB?
- Război! Război total, imediat!
- Adică zici că fanii ar fi fost nemulțumiți și...
- Nu, dacă vă zic că ar fi fost război, atunci război ar fi fost. Război adevărat. Aici, Steaua Roșie e un brand, o emblemă, ceva aparte pentru suporteri. Chiar și când această țară a trecut prin clipe grele, războiul care a făcut multe victime și a deschis multe răni, oamenii au găsit bucurie și împlinire în fotbal, iar Steaua Roșie e ceva sfânt pentru ei. Tocmai din acest motiv, echipa nici nu se privatizează, iar ce ai zis tu, să ajungă într-o situație ca Steaua București, e exclus!
- Ție cum îți merge cu cafeneaua, ai fost afectat rău din cauza pandemiei?
- Atunci când a fost totul închis, da, a fost rău, dar acum lucrurile au început să meargă și nu am motive să mă plâng. În curând o să am chiar și a doua cafenea.
- Cum sunt regulile la voi în privința restaurantelor, cafenelelor?
- Sunt deschise, ai voie să stai înăuntru până la ora 21:00, după care se permite doar la terasă, până la 01:00. O altă regulă e, în funcție de spațiul de care dispui, să permiți accesul unei persoane la fiecare 4 metri pătrați
10e locul ocupat de Backa Topola în actualul campionat din Serbia, care conține 20 de formații, după disputarea a 6 etape, în care echipa a acumulat 8 puncte
2-0e scorul cu care Backa Topola a câștigat meciul din turul 1 preliminar, împotriva lui Petrocub Hîncești, meciul disputându-se în Republica Moldova
2 străiniare echipa sârbă în lot: bosniacul Santrac, de 20 de ani, și muntenegreanul Tumbasevici, de 35 de ani
CV Novak Martinovic
- s-a născut pe 31 ianuarie 1985, în Belgrad
- în Serbia a evoluat pentru Rad, Borca, OFK Beograd și Steaua Roșie
- în România a venit la Pandurii, în 2009
- la FCSB a evoluat între 2010 și 2012 și a câștigat Cupa României în 2011
- are un titlu de campion cu Steaua Roșie, în 2014
Cine e Steaua Roșie Belgrad
- club înființat în 1945, cu 2 ani înainte de a apărea Steaua București
- are 31 de titluri de campioană și 24 de Cupe interne
- a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1991, 0-0 și 5-3 după penalty-uri cu Marseille
- s-a impus în Cupa Intercontinentală, 3-0 cu Colo-Colo (Chile)
- a jucat finala Cupei UEFA în 1979, 1-1 și 0-1 cu Borussia Monchengladbach
- la începutul anilor '90, Steaua Roșie propunea o trupă incredibilă, în care jucau, printre alții, Savicevici, Mihajlovici, Prosinecki, Belodedici, Pancev, Jugovici
FOTO. Imagini spectaculoase din derby-urile Partizan - Steaua Roșie
Topola - FCSB, de la ora 22:00
Meciul dintre Backa Topola și FCSB, contând pentru turul 2 preliminar din Europa League, se va disputa joia viitoare, pe 17 septembrie, iar UEFA și-a dat acordul pentru ca sârbii să evolueze chiar pe terenul din Senta, o foarte mică localitate din nordul Serbiei. Ora de start a fost și ea stabilită, 22:00, însă, cel puțin până în acest moment, nicio televiziune din România nu a achiziționat drepturile pentru a trasmite în direct confruntarea.
În cazul în care se va califica, FCSB va întâlni, pe teren propriu, învingătoarea dintre Riteriai (Lituania) și Slovan Liberec (Cehia).
Novak Martinovic dezleagă misterul conflictului cu Laurențiu Reghecampf: „Am făcut o greșeală”
Citește și alte știri despre FCSB:
I-a pierit complet cheful de fotbal! Adrian Petre, cel mai slab de la FCSB la testele fizice