Articol de Daniel Scorpie - Publicat vineri, 06 iunie 2008 00:00
Porto a fost exclusă miercuri de UEFA din Liga Campionilor pentru corupţie. Gazeta analizează asemănările dintre cele două cazuri.
Steaua are două şanse de a rămîne în Liga Campionilor. Ori să obţină iertarea pe plan intern, ori să convingă UEFA că speţa ei nu se încadrează la corupţie. Deoarece forul continental a arătat miercuri că, atunci cînd vine vorba de corupţie, nu glumeşte deloc! Exact în ziua în care Steaua afla că e depunctată, Porto era eliminată din Liga Campionilor pentru corupţie. Campioana continentală din 2004 a fost exclusă din Ligă, UEFA analizînd cazul pe baza celor două dosare trimise de federaţia portugheză.
Comisia de Disciplină a Ligii portugheze penalizase cu 6 puncte pe Porto, oricum lider detaşat, şi a permis forului european s-o judece pentru corupţie, potrivit noului paragraf 1.04 din regulament, introdus după “Calciopoli”.
Echipa pregătită atunci de Mourinho a fost găsită vinovată de tentativă de mituire a arbitrilor în meciurile cu Amadora şi Beira Mar şi i s-au luat cîte 3 puncte. Porto n-a făcut apel în ţară, pentru că oricum nu pierdea titlul, dar a introdus acum recurs la Comisia de Apel a UEFA, contestînd decizia Comisiei de Control şi Disciplină.
Cronologia cazului FC Porto
20 aprilie 2004 - la două zile după meciul cu Beira Mar (0-0), porneşte ancheta “Fluiere Aurite”. Sînt arestate 16 persoane, conducători şi arbitri, inclusiv preşedintele Ligii, Valentim Loureiro, şi şeful arbitrilor, Pinto de Sousa
2 decembrie 2004 - sînt ridicaţi cu mandat de arestare preşedintele lui Porto şi arbitrul meciului cu Amadora, din 24 ianuarie
5 aprilie 2005 - Procuratura încheie investigaţiile şi predă dosarul de 17.000 de pagini
6 martie 2007 - 24 dintre cei 27 de anchetaţi sînt acuzaţi oficial pe baza interceptărilor telefonice
28 februarie 2008 - preşedintele Ligii e acuzat de corupţie în cazul unui alt meci, Boavista - Porto
25 martie 2008 - preşedintele lui Porto e acuzat că a dat mită la Beira Mar - FC Porto, iar arbitrul jocului că a primit mită
9 mai 2008 - Liga portugheză o penalizează pe FC Porto cu 6 puncte, o retrogradează pe Boavista şi îi ia 3 puncte lui Leiria, care oricum terminase pe ultimul loc
Se practică în Europa
Moda stimulentelor financiare promise pentru a juca mai bine s-a răspîndit în ultimul timp pe continent. În Spania, aproape la fiecare final de sezon se dau prime indirecte. Presa iberică a scris deseori că Barcelona a motivat adversarele Realului cu sume importante. În trecuta stagiune, jucătorilor Barcelonei li s-au oferit cîte 10.000 de euro din partea fiecărei candidate la retrogradare pentru a o încurca pe Zaragoza. Şi în preliminariile Euro 2008, ruşii le-au promis croaţilor cîte un Mercedes ca să încurce Anglia pe “Wembley”! Israelienilor le fusese oferit tot cîte un Mercedes, din partea Angliei, ca să bată Rusia, dar federaţia de la Tel Aviv a refuzat premierea după succesul cu 2-1.
Marseille a fost prima
Tot din cauza unui scandal de corupţie Marseille a fost deposedată de titlul de campioană şi, deşi cîştigase CCE în 1993, a fost suspendată în sezonul următor din Europa. N-a mai jucat Cupa Intercontinentală şi Supercupa Europei. AC Milan a scăpat însă în 2006, deşi a fost penalizată cu 30 de puncte în urma scandalului “Calciopoli”. UEFA n-a putut să-i sancţioneze pe “rossoneri” pe criterii de etică sportivă pentru că nu avea atunci în regulament paragraful 1.04.
Şi TSKA Sofia afară din Ligă
Campioana Bulgariei, ŢSKA Sofia, a fost exclusă de la participarea în turul trei preliminar al ediţiei viitoare de Liga Campionilor, după ce nu a întrunit criteriile de licenţiere ale Federaţiei Bulgare de Fotbal. ŢSKA este a doua echipă, după FC Porto, scoasă în acest an din competiţiile europene. Locul formaţiei la care joacă şi Florentin Petre ar putea fi luat de Levski Sofia, însă şi AC Milan, datorită coeficientului UEFA, doreşte să profite de această situaţie.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul