Articol de Eduard Apostol - Publicat miercuri, 21 mai 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 21 mai 2014 17:56
Agentul agreat de Dinamo, Octavian Marin, este de părere că viitorul sistem competiţional, cel cu 14 echipe, nu va avantaja fotbalul românesc.
"În prima ligă trebuie să fie minim 18 echipe. Nu se poate decide la nivelul LPF cîte echipe vor participa în Liga 1. Este o decizie care trebuie luată la nivelul FRF şi trebuie să ţină cont de planul de dezvoltare al fotbalului la nivel naţional.
Fotbalul nu poate exista fără suporteri. Cu cît ai mai puţine echipe, cu atît mai puţini oameni vor fi interesaţi de fotbal! Ori noi ar trebui să fim preocupaţi despre cum să aducem oamenii la stadion. N-am vrea să ajungem la Derby-urile de România fără spectactori în tribune.
Care este legitimitatea unei campioane care într-un sezon întreg a avut doar 13 adversari?! În goana pentru bani, patronii de echipe vor sacrifica însuşi fotbalul", a spus Octavian Marin pentru gsp.ro.
"Regulamente proaste şi multă corupţie"
"Trăim într-o perioadă în care puştii sînt atraşi mai degrabă de calculatoare decît de sport. Dacă limităm aria de răspîndire a fotbalului, peste 10 ani vom micşora campionatul la 10 echipe.
Teoria cu banii nu ţine. Acum, echipele au probleme pentru că au fost lăsate să cheltuie mai mult decît produc. Sînt regulamente proaste şi multă corupţie. Nivelul scăzut al fotbalului derivă din lipsa de seriozitate, nu din lipsa banilor.
Respectarea angajamentelor faţă de jucători şi nu nivelul de salarizare, poate aduce stabilitate propice fotbalului de performanţă. Toţi visează să ajungă în Liga 1. Ar juca şi gratis.
Nu este o problemă de bani, totul ţine de motivaţie şi de profesionalism. Măcar pentru ei şi pentru şansa de a face sport în România, trebuie păstrate 18 echipe în Liga 1", a mai spus dinamovistul.
Discuţia cu oficialul lui Arsenal
Octavian Marin a povestit un episod în care un oficial al lui Arsenal Londra a fost impresionat de tinerii din România: "Era un oaspete din fotbalul britanic, Tony Banfield, de la Arsenal. A dorit să vadă cîteva antrenamente ale unor echipe de juniori.
L-am dus şi la Filipeştii de Pădure, o echipă de top din Prahova. După şedinţa de pregătire, s-a arătat foarte entuziasmat de seriozitatea cu care juniorii tratau fotbalul şi mai ales de faptul că a observat cum copiii veniseră singuri la antrenament, neînsoţiţi de părinţi.
"Rar mai vezi în Europa atîta pasiune pentru fotbal în rîndul tinerilor. Asta pentru România este o mină de aur", mi-a spus. Aşa e, pentru mulţi copii din România fotbalul reprezintă mai mult decît o pasiune, reprezintă şansa de a reuşi în viaţă".