Articol de Viorel Tudorache, Marius Mărgărit - Publicat sambata, 11 februarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 11 februarie 2012 11:53
Iarba a fost salvată de o folie din fibre poliesterice, care permite trecea oxigenului, dar păstrează în sol căldura produsă de instalaţia de încălzire subterană.
Ieri s-a făcut lumină şi la propriu, şi la figurat în privinţa gazonului de pe Arena Naţională. Primarul Capitalei, preşedintele FRF şi patronul Stelei au mers la stadion pentru a inspecta suprafaţa de joc cu mai puţin de o săptămînă înainte de meciul tur cu Twente. Becali a mers îmbrăcat la costum, în timp ce Mircea Sandu a venit în cizme. Gigi a fost primul care n-a mai avut răbdare să-l aştepte pe Oprescu pentru a da la o parte prelata de pe teren pentru a vedea starea gazonului. "Hai să vedem, e bun sau nu e?", a zis Gigi şi a aruncat într-o parte folia. "Senzaţional. Terenul e perfect!" a fost reacţia stelistului după ce a văzut iarba verde, aflată într-o stare foarte bună.
Cum a rezistat terenul zăpezii şi temperaturilor extrem de scăzute din ultima perioadă? În special datorită foliei speciale cu care a fost acoperit acesta încă de la jumătatea lunii ianuarie. Prelata respectivă e din fibre poliesterice şi are dublu rol: permite trecerea oxigenului, pentru ca iarba să poată respira, dar, în acelaşi timp, păstrează în sol căldura produsă de instalaţia de încălzire. Iarba n-a avut nici un fel de problemă din cauza gerului, dar nici din cauza zăpezii, astfel că ieri era verde şi chiar crescută foarte mult.
Oprescu anunţă: "Vom înlocui gazonul, aşa cum vrea UEFA"
Primarul Capitalei a explicat şi ce va urma în privinţa terenului de pe Arena Naţională, pe termen mediu. "Dacă Steaua se va califica, va putea evolua pe Arena Naţională. Toţi o vor putea face, însă numai după ce vom respecta recomadările UEFA şi ne vom apuca să schimbăm gazonul ca să nu mai avem surprize", a declarat Oprescu.
De mîine reîncep ninsorile
Prognoza nu e una favorabilă pentru Steaua. De mîine, sînt anunţate ninsori abundente în Capitală, acelaşi lucru fiind aşteptat şi pentru ziua de luni. Marţi şi miercuri va fi, din nou, ger, iar joi, în ziua meciului, sînt din nou şanse foarte mari de ninsoare, chiar dacă temperatura va fi ceva mai blîndă, situată între -1 şi -8 grade.
La Mogoşoaia, terenul e îngheţat
Steaua are programat antrenament astăzi, la Mogoşoaia. Ieri, roş-albaştrii au angajat aproape 200 de deţinuţi care au început să deszăpezească terenul, pe care era un strat de peste 30 de centimetri de zăpadă. Chiar dacă suprafaţa de joc a fost curăţată, terenul e îngheţat bocnă, iar Ilie Stan va face acolo, în fiecare zi, inclusiv miercuri, cîte o şedinţă de pregătire.
"E nevoie şi de prelată"
Referindu-se la instalaţia de încălzire de la Naţional Arena, Ştefan Monus a spus că "tubulatura de sub gazon nu este doar pe lungime, cum a apărut prin presă, ci şi pe lăţime, sub forma unui caroiaj, cam ca marcajul din intersecţii. Există patru senzori în diferite puncte, astfel ca temperatura să fie constantă. Acum ea a fost ridicată de la 16 grade la 18 grade, dar, dacă nu se protejează gazonul cu o prelată, e degeaba, în condiţiile în care afară sînt -15 sau chiar -20 de grade".
Pericol pe scările exterioare!
Ieri, vreo 200 de oameni de la Romprest şi nişte miniescavatoare încercau să îndepărteze zăpada din jurul stadionului. Scările de acces în arenă au fost curăţate de zăpadă, dar a rămas pe ele un strat gros de gheaţă, acestea arătînd ca nişte adevărate patinoare. Cum nu se anunţă schimbări radicale ale temperaturilor pînă la ora jocului cu Twente, pericolul de accidente pentru spectatori rămîne unul extrem de ridicat.
"Să mor dacă mă aşteptam ca gazonul să arate atît de bine. Asta dovedeşte că instalaţia de încălzire funcţionează. Sper că meciul Steaua - Twente se va disputa în condiţii bune" (Sorin Oprescu, primar Bucureşti)
"A plouat pe spectatori la meciul Steaua-Voinţa Sibiu. A fost o scăpare a noastră, nişte îmbinări n-au fost bine etanşeizate, dar s-a remediat, pe costurile Max Bogl, normal" (Ştefan Monus, director Max Bogl)
15 centimetri de zăpadă sînt estimaţi să se depună în Bucureşti în săptămîna următoare, în urma precipitaţiilor
”Chiar dacă va ninge, terenul va fi bun!”
Groundsman-ul Arenei Naţionale, Stelian Dia, a explicat cum va fi menţinut gazonul în condiţii cît mai bune pînă joi, la ora jocului cu Twente.
E omul care în acest moment are cea mai grea misiune: trebuie să menţină în condiţii cît mai bune gazonul de pe Arena Naţională. Stelian Dia este şeful care se ocupă de îngrijirea ierbii din luna septembrie. A acceptat să dialogheze cu Gazeta Sporturilor şi să explice exact paşii care vor fi urmaţi pentru ca la ora jocului cu Twente, de joi, gazonul să fie de cea mai bună calitate.
- Domnule Dia, sînteţi mulţumit de felul în care se prezintă în acest moment gazonul de pe Arena Naţională?
- Ţinînd cont de condiţiile atmosferice din această iarnă, sîntem mulţumiţi. Gazonul a fost protejat cu acea folie specială şi se vede că asta a fost o decizie foarte bună.
- Cînd aţi hotărît să puneţi acea prelată peste gazon?
- Pe la jumătatea lunii ianuarie, atunci cînd am aflat că temperaturile vor scădea foarte mult şi că va fi viscol.
- Cum va decurge întreţinerea gazonului pînă joi?
- Sîntem pregătiţi pentru orice vreme. Dacă va ninge, nu vom lăsa zăpada să se depună prea mult, o vom îndepărta imediat. Marţi, cu o zi înaintea antrenamentului oficial, vom tunde iarba, iar joi, în ziua jocului, îl vom tunde din nou şi îl vom tăvălugi.
- Cînd veţi îndepărta prelata de pe teren?
- Depinde foarte mult de vreme. Cred că marţi va fi îndepărtată, dar după ce vom tunde iarba, o vom întinde la loc. E mai bine aşa pentru a nu avea parte de surprize!
- Instalaţia de căldură funcţionează optim?
- Da, este pornită din luna decembrie, iar în acest moment ea oferă o temperatură între 14 şi 16 grade Celsius la nivelul solului. Dacă va fi iar ger, putem urca temperatura pînă la 20 de grade.
- A solicitat Steaua să se antreneze pe Arena Naţională?
- Din ce ştiu, steliştii nu vor face aici nici antrenamentul oficial. Doar olandezii vor intra pe gazon cu o zi înaintea jocului oficial.
- În concluzie, spuneţi că iarba va rezista la joc.
- Da, dar cu anumite rezerve. Să nu ningă excesiv în ziua jocului pentru că în acest caz zăpada se va amesteca cu iarba şi ar putea apărea unele dificultăţi.
"Nu cred că iarba va avea de suferit foarte mult după partida Stelei. Sînt convins că la meciul "naţionalei" cu Uruguayul, de pe 29 februarie, gazonul va fi tot bun" (Stelian Dia)