Articol de Cătălin Popescu - Publicat miercuri, 05 decembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 04 decembrie 2012 20:21
Copos a băgat ieri Rapidul în insolvenţă, iar alb-vişiniii riscă să nu mai evolueze în Liga 1 din sezonul viitor.
După ce o lună de zile a negat că are de gînd să bage clubul in insolvenţă, George Copos a depus luni dosarul la Tribunalul Bucureşti. Patronul clubului din Grant a luat această decizie din cauza datoriilor foarte mari pe care Rapidul le are la propriii jucători, la impresari şi la diverse firme.
Iniţial, finanţatorul alb-vişiniilor a încercat să vîndă pachetul de acţiuni, însă n-a găsit pe nimeni interesat de acest lucru. "Fac tot ce pot! Vreau să salvez acest club, e singura soluţie! Altfel, n-am putea obţine licenţa pentru sezonul 2013-2014. Sînt în genunchi, nu mai pot! Vreau să mă retrag şi aşa va fi transparenţă, se va vedea că Rapidul n-are nici un leu de dat la stat. Din păcate, fotbaliştii şi angajaţii sînt neplătiţi de mult timp!", a spus Copos.
Pot ajunge în Liga a 3-a
Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a explicat ieri la DolceSport ce riscă giuleştenii: "Conform legii, prin insolvenţă se încearcă o redresare financiară a clubului. Pentru a lua licenţa, rapidiştii au nevoie de un plan de redresare aprobat de Tribunal. Dacă nu vor avea acest document pînă la 31 martie, atunci vor ajunge direct în Liga a 3-a!".
Pierd jucătorii
În plus, Alexandru susţine că Marian Rada ar putea rămîne fără fotbalişti: "Cînd ai sechestru asigurator pe club, un jucător poate fi declarat liber de contract. La insolvenţă, în mod normal, ei pot pleca gratis!". Herea şi compania nu au mai avut însă răbdare şi, neplătiţi de aproape 4 luni, şi-au depus aproape toţi memorii la LPF pentru a cere ruperea angajamentelor.
Dintre cei importanţi, singurii care n-au făcut acest lucru sînt Pancu, Pavlovici şi Marius Constantin. De asemenea, fiind nemulţumiţi că George Copos nici măcar nu vine să discute cu ei, aseară aceştia au refuzat să se pregătească!
Ce e insolvenţa?
Deşi e confundată cu falimentul, e cale lungă de la una la cealaltă. În momentul în care intră în insolvenţă înseamnă că o societate nu dispune de sumele necesare pentru a-şi plăti datoriile. După declanşarea procesului, conducătorii companiei respective nu vor mai putea controla situaţia financiară, de ea urmînd a se ocupe un administrator judiciar, desemnat de tribunal. Acesta stabileşte ordinea şi modul în care creditorii îşi vor recupera banii de la societatea care a intrat în insolvenţă. Dacă se constată că nu mai există nici o şansă pentru a se achita creanţele, atunci societatea va fi declarată falimentară!
Steaua stă la pîndă
Vestea că Rapidul îşi pierde jucătorii i-a surîns lui Gigi Becali care-şi doreşte să încerce din nou să-l aducă în Ghencea pe Teixeira (32 de ani). Pe lîngă acesta, sub comanda lui Reghe ar mai putea ajunge Herea, un apropiat al acestuia, şi Duarte, care ar acoperi banda dreaptă a defensivei, acolo unde roş-albaştrii au probleme după accidentările lui Georgievski şi Matei. "Noi am vrut să-i cumpărăm pe aceştia, dar nu am reuşit. Teixeira îmi place, mi l-aş dori, de Herea şi Rui nu vreau să vorbesc acum", a spus Reghe.
"N-am băgat şi nici nu voi băga vreodată Rapidul în insolvenţă. Nu se poate vorbi de insolvenţă sau de faliment la Rapid" (George Copos, pe 7 noiembrie)
1,35 milioane de euro e datoria clubului către jucători. Pe 15 decembrie, cînd ar trebui achitate salariile, aceasta va creşte cu încă 450.0000 de euro
22 de jucători şi-au depus memoriu să devină liberi: Pecanha, Albuţ, Voicu, Oros, Abrudan, Burcă, Glauber, Bozovici, Duarte, Apostol, Grigore, Herea, Teixeira, Milisavljevici, Renan, Roman, Grigorie, Surdu, Goga, Ioniţă, Figueiredo şi Ilijoski
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat