Articol de Daniel Grigore - Publicat miercuri, 31 ianuarie 2024 11:42 / Actualizat miercuri, 31 ianuarie 2024 12:54
Răzvan Burleanu, președintele FRF, nu a putut confirma dacă banii aferenți taxei de formare a lui Radu Drăgușin vor ajunge în conturile Federației.
Pe 11 ianuarie, Radu Drăgușin a devenit, oficial, jucătorul celor de la Tottenham, cumpărat de Spurs de la Genoa cu 25 de milioane de euro.
Conform regulamentelor în vigoare, Tottenham se vede nevoită să distribuie 5% din suma de transfer, în acest caz 1,25 milioane de euro, cluburilor care l-au format pe Drăgușin, adică formațiilor la care Radu a fost legitimat între 12 și 23 de ani.
Vorbim despre fosta academie Regal Sport, la care Radu a fost legitimat între 2013 și 2018, și despre Juventus, de care fundașul român a aparținut până în vara lui 2023.
Unde ajung banii de pe urma vânzării lui Radu Drăgușin la Tottenham
Conform mecanismului gândit de FIFA, clubul bucureștean ar fi trebuit să primească 30% din această sumă (5% pentru fiecare an în care l-a deținut pe Drăgușin între 12 și 15 ani, 10% pentru fiecare an între vârsta de 16 și 23 de ani), iar Juventus restul. Așadar, 438.000 de euro pentru Regal Sport, la care Drăgușin a fost legitimat până la 16 ani și 184 de zile, și 812.000 pentru echipa din Peninsulă.
Problema stă în destinația banilor. În august 2018, aceeași lună în care l-a vândut pe Drăgușin la Juventus, Regal Sport a devenit ACS „Centrul de performanță Rapid București”, academie asociată clubului Rapid București.
Această societate a fost dizolvată în mai 2023, la cererea acționarului minoritar de la Rapid, Victor Angelescu, astfel că întrebarea de pe buzele tuturor este unde vor ajunge banii respectivi.
Primește FRF banii? Ce spune Răzvan Burleanu
În mod normal, în cazul în care un club din grila de formare nu mai există, banii merg către Federația din acea țară. Întrebat despre acest aspect, Răzvan Burleanu, președintele FRF, nu a confirmat sau infirmat că FRF va beneficia de acea sumă:
„Există un sistem automat de plăți din partea FIFA în cazul taxelor de solidaritate. Am asistat la o digitalizare a fenomenului, astfel încât să nu se mai piardă plăți pe drum. E o chestiune care ține de un departament al FRF. O să îi rugăm pe colegii noștri după conferință.
Când un club dispare, într-adevăr banii vin către Federația națională. Ăsta e regulamentul, dar nu am toate detaliile legate de cazul concret”.
Rapid susține că suma i se cuvine
Într-un comunicat publicat la jumătatea lunii, Rapid a susținut că banii i se cuvin:
Preluarea activității (n.r. - Regal Sport), din toamna anului 2018, a avut în vedere toate activele și pasivele acelui club, prezente și viitoare.
Din anul 2020 și până în prezent, cea mai mare parte a activității fotbalistice a acestei entități a migrat către clubul profesionist și către Școala de Fotbal Rapid, reflectând schimbările din organizarea internă și structura regulamentelor sportive în materie.
Însă Centrul de Performanță a rămas o entitate parte a grupului juridic din jurul clubului profesionist, fiind auditat anual în procesul de licențiere și fair-play financiar și nu există niciun impediment pentru care acesta să nu își primească drepturile financiare aferente activității fotbalistice din trecut.
- Comunicat FC Rapid 1923