Articol de Andrei Crăiţoiu, Ionuţ Iordache, Valentin David (video), Romeo Ene, Carmen Dumitru - Publicat luni, 29 aprilie 2024 22:29 / Actualizat marti, 30 aprilie 2024 00:11
Universitatea Craiova a învins-o pe Rapid, scor 2-1, în etapa #7 din play-off-ul Superligii. Oltenii au înscris la ultima fază, grație reușitei semnate de Alexandru Crețu. Este al șaselea eșec din play-off pentru giuleșteni.
CRONICĂ DE ANDREI CRĂIȚOIU » De la Gigi citire: „Fotbalul nu e mobilă!”
Titlul s-a adjudecat, dar meciurile trebuie să se joace până la final. Ultimul tren european a oprit prin Giulești.
În fața ușilor deschise, două echipe cu nervii la pământ, după un nou sezon compromis. Două echipe cu suporteri care ar dormi zi și noapte pe stadion, care ar merge în orice loc de pe Pământ pentru echipa lor.
Două echipe cu cele mai frumoase imnuri din fotbalul românesc, dar cu jucători care au dat cu piciorul obiectivelor stabilite și i-au făcut pe fani să sufere. Iar seara a pornit cu piesa-bijuterie „Sarà perché ti amo”. Combinat cu „Libertate pentru suporteri”. Pentru piromani, poate.
Universitatea Craiova i-a luat tare din prima!
Dacă altădată un astfel de meci ar fi fost sold-out, acum au fost și locuri goale. Cu patru înfrângeri și două egaluri, rapidiștii s-au consolat să vadă meciul în fața televizoarelor.
„Poartă fularul la bine, dar MAI ALES la greu”, răsună Giuleștiul. Versurile continuă cu „noi, cei care continuăm să sperăm”. Și Ovidiu Hațegan a fluierat startul partidei. Cu speranța suporterilor care au pornit recitalul.
Dar și cu Mekvabishvili, care a tras din prima, din afara careului, dar nu l-a surprins pe Bogdan Ungureanu (1). Aflat la primul său meci ca titular, al doilea în Superligă. Asaltul oltean a continuat în ritm alert. Căpățână a centrat, dar Markovic n-a prins poarta (6).
0 șuturipe poartă a avut Rapid în primele 45 de minute ale duelului cu Universitatea Craiova. În dreptul oaspeților din Bănie, statistica a notat trei șuturi pe poartă
Costele, ce i-ai făcut lui Ivan?!
Împinși din spate de galerie și cu un Lobonț mai vulcanic ca niciodată, rapidiștii au dat semnalul revenirii.
Krasniqi a șutat puternic din marginea careului, dar mingea s-a dus pe lângă poartă (12), oftatul galeriei a cuprins tot stadionul.
Onea și-a pus și el mâinile în cap! Șut puternic, de la 30 de metri, din lovitură liberă. Popescu s-a întins serios, dar mingea a șters bara și-a ieșit în afara careului (26). Ce gol ar fi ieșit! Mamă, mamă...
Și cum ocaziile se răzbună, oltenii i-au „curentat” când se așteptau mai puțin. Fix în perioada de dominare vișinie. Crețu a centrat, Ivan a pus „capul” de lângă Braun și l-a învins pe Ungureanu (30)! 1-0 pentru olteni. A doua reușită pentru Andrei de la venirea lui Gâlcă în Bănie. Iar Rapidul o ia din nou de la capăt... Play-off compromis total!
60 de goluria reușit Andrei Ivan în Superligă, în cele 242 de jocuri pe care acesta le-a bifat în cea mai importantă competiție internă
Când îți bați joc de ocazii...
Dacă pe Krasniqi l-a lovit mingea în cap și-a trecut pe lângă poartă în debutul reprizei secunde, Andrei Ivan a irosit șansa lui 2-0 în Giulești. Căpățână i-a centrat olteanului în careu, dar lovitura de cap a trecut puțin pe lângă (50).
Papeau avea șansa egalării dacă nu o bâlbâia în fața porți, iar Bancu nu intervenea când trebuia. Kosovarul Rrahmani își făcuse treaba, și în loc să încerce poarta, a preferat să centreze pentru 1-1 pe tabelă, dar oltenii au rezistat avalanșei.
Petrila l-a lansat excelent pe Rrahmani, a pasat la Krasniqi, dar a preluat ca la „județeană” și publicul a pornit corul fluierăturilor (60). Nervii din ce în ce mai întinși i-au făcut pe fani să răbufnească la fiecare acțiune greșită a favoriților. Fluierături cum Giuleștiul n-a mai auzit de mult!
Haosul continuă, balamucul e la el acasă
Oltenii i-au lăsat să-și facă de cap că oricum nu le ieșea nimic. Apoi s-au reactivat să arate că sunt pe teren. Centrarea lui Ivan a ajuns perfect la Bancu, dar șutul acestuia a trecut pe lângă (66).
Rapidul a tras din greu până să rupă blestemul! Crețu le-a scos mingea de pe linia porții (72), dar Burmaz n-a mai ratat ținta și-a făcut 1-1. Șut la colțul lung din marginea careului (77), de lângă Danciu, Mateiu și Zajkov. Galeria a mărit decibelii, tobele se băteau din ce în ce mai tare.
Burmaz (86) a avut șansa golului care să aducă victoria și parțial liniștea în Giulești, dar nu i-a ieșit și de această dată. Nici lui Borza (89) care era bun la rugby, nu la fotbal.
Și Crețu, MVP-ul meciului din Giulești i-a executat fin, la ultima fază. Acțiunea lui Mitriță s-a terminat cu „capul” lui Crețu care a închis socotelile! 2-1, fluier final și haosul continuă!
Până data viitoare, domnul Șucu trebuie să-și reamintească mesajului patronului-antrenor campion în Superligă: „Fotbalul nu e mobilă!”. Ca să ajungă „Fobexpert” mai are de muncă! Multă muncă.
Notele GSP după Rapid - U Craiova 1-2
RAPID: Bogdan Ungureanu 5 - Christopher Braun 4 (46 Andrei Borza 4), Cristian Săpunaru 5, Paul Iacob 6, Răzvan Onea 4 - Mattias Kait 6 (71 Florent Hasani 6), Răzvan Oaidă 5 (58 Borisav Burmaz 7) - Funsho Bamgboye 5 (46 Claudiu Petrila 6), Jayson Papeau 5 (66 Xian Emmers 5), Ermal Krasniqi 5 - Albion Rrahmani 6. Antrenor: Bogdan Lobonţ - 6.
UNIVERSITATEA CRAIOVA: Laurenţiu Popescu 6 - Mihai Căpăţână 5, Gjoko Zajkov 5, Raul Da Silva 6, Nicuşor Bancu 6 - Alexandru Creţu 8, Anzor Mekvabishvili 6 - Ştefan Baiaram 5 (56 Marian Danciu 5), Lyes Houri 6 (74 Alexandru Mateiu 5), Andrei Ivan 7 (75 Alexandru Mitriţă 6) - Jovan Markovic 5 (90+3 Blesa). Antrenor: Constantin Gâlcă - 6.
Arbitru: Haţegan Ovidiu (Arad) - 7. Asistenți: Grigoriu Mircea (Bucureşti) - 7, Artene Ovidiu (Vaslui) - 7.
Arbitru VAR: Kovacs Szabolcs (Carei). Asistent VAR: Lucaciu Claudiu (Cluj-Napoca).
FINAL » Rapid - Universitatea Craiova 1-2
- Au marcat B. Burmaz '77 / Andrei Ivan '30. A. Crețu '96.
- 9.354 de spectatori sunt în Giulești (cifră oficială).
- Pentru statistici, click AICI
- VIDEO aici cu cele mai tari faze din meci
GALERIE FOTO. Cele mai spectaculoase imagini din Rapid - Universitatea Craiova
VIDEO + FOTO. Suporterii giuleșteni au aruncat cu torțe înainte de startul meciului
Ultrașii Rapidului au aruncat cu torțe, în contextul în care liderul galeriei, „Bocciu'”, este în continuare arestat preventiv, în dosarul materialelor pirotehnice. Au strigat „libertate pentru suporteri”, iar startul meciului a fost întârziat cu 3 minute.
UPDATE 20:15 » Incendiu în apropierea stadionului
Un incendiu a izbucnit cu câteva minute înainte de Rapid - Craiova, în apropiere de Podul Constanța.
UPDATE 20:00 » Antonia, celebra cântăreață, prezentă la Rapid - Craiova
UPDATE 19:45 » Plouă în Giulești
De mai bine de jumătate de oră plouă în Giulești, acolo unde are locul meciul cu Universitatea Craiova. Dar chiar și așa, la ora 19:35, oficialii rapidiști au decis să pornească instalația de udare a terenului. Toate aspersoarele au fost pornite, chiar în timp ce portarii Universității erau la încălzire. La 19:40 pe stadion au început să intre și suporterii olteni, după ce-au avut parte de un control amănunțit.
Festivitate specială pentru echipa de fete
Promovate matematic în Liga 2, jucătoarele celor de la Rapid vor primi astăzi tricourile și medaliile de campioane, Federația Română de Fotbal organizând acest eveniment. Fetele pregătite de fosta internațională Speranța Popescu au defilat în Seria a 4-a a Ligii a 3-a.
„La Rapid avem multe jucătoare talentate, dar nu doar la prima echipă, ci și la cea de junioare. Avem câte două-trei fete la fiecare dintre loturile naționale. E un motiv în plus de mândrie, pentru că se vede și munca mea de zi cu zi cu ele. A fost foarte bună inițiativa Federației de a înființa echipe feminine pe lângă cele de Liga 1”, a spus antrenoarea.
Dan Șucu, Victor Angelescu și Daniel Niculae, înainte de Rapid - Craiova
Dau lovitura în familie
Oficialii din Giulești continuă tradiția și invită la fiecare meci jucători ai clubului să fie parte din poveste. De această dată, lovitura de start a meciului din această seară va fi dată de Ilie și Cristi Rontea.
Ilie Rontea s-a născut pe 23 noiembrie 1950 și a fost fotbalist la Rapid în perioada 1975-1979. A jucat 101 meciuri și a marcat 29 de goluri. Și fiul acestuia, Cristi a îmbrăcat tricoul vișiniu. Născut pe 19 septembrie 1972, acesta a evoluat pentru Rapid în perioada 1991-1996. A jucat 37 de meciuri. Ca informație statistică, Ilie Rontea a reușit o „triplă” în martie 1976, Rapid-Craiova 4-2.
UPDATE 19:00 » Săpunaru și Mitriță s-au întreținut înainte de meci
Cu mai bine de o oră și jumătate înainte de fluierul de start, jucătorii Universității Craiova au fost primii care au ajuns pe stadion. Mitriță a fost deschizătorul grupului, în timp ce Ivan a preferat să stea de unul singur pe bancă și să asculte muzică în căști.
La 10 minute distanță au venit și rapidiștii. Cu Săpunaru în prim-plan, jucătorii s-au salutat și-au schimbat amabilități. Mitriță cu Săpunaru făcând „echipă” la mijlocul terenului, cei doi luând mai apoi drumul vestiarelor.
Albion Rrahmani nu părea în apele sale și a stat de unul singur pe teren, chiar și după ce jucătorii au intrat să se pregătească la cabine. La ora 19:00 a început și ploaia în Giulești, pe stadion fiind puțin peste 200 de suporteri.
Ambele autocare au venit în același timp. Au intrat și rapidiștii, Săpunaru i-a salutat pe olteni, apoi a stat minute în șir de vorbă cu Mitriță.
Rapid - Universitatea Craiova, echipe de start
Rapid: (4-3-3) Ungureanu - Braun, Săpunaru, P. Iacob, Onea - Kait, Oaidă, Papeau - Krasniqi, Rrahmani, Funsho
Rezerve: V. Drăghia, Gabriel Gheorghe, D. Grigore, A. Borza, R. Bădescu, Emmers, A. Cepoi, Omar El Sawy, C. Petrila, C. Cîrjan, F. Hasani, B. Burmaz
Absenți Aioani, Hromada (accidentați)
Antrenor: Bogdan Lobonț
CSU Craiova (4-2-3-1): L. Popescu - M. Căpățînă, G. Zajkov, R. Melo da Silva, N. Bancu - A. Crețu, A. Mekvabishvili - Ș. Baiaram, L. Houri, A. Ivan - J. Markovic
Rezerve: D. Lazar, Soiri, B. Ndong, Mateiu, Danciu, Ș. Bana, A. Cîmpanu, J. Blesa, A. Mitriță
Absenți: Screciu, Maldonado (accidentați)
Antrenor: Costel Gâlcă
Stadion: Superbet Arena - Giulești
Arbitru: Ovidiu Hațegan (Arad). A1: Mircea Grigoriu (Bucureşti), A2: Ovidiu Artene (Vaslui)
Arbitru VAR: Szabolcs Kovacs (Carei). Arbitru AVAR: Doru Lucaciu (Cluj-Napoca)
Clasamentul la zi în play-off
Mai puteți citi:
FCSB, ofertă pentru un jucător de la Farul! Cât i-a cerut Gică Hagi