Articol de Sergiu Alexandru, Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat vineri, 10 noiembrie 2023 18:22 / Actualizat vineri, 10 noiembrie 2023 19:46
Răzvan Burleanu, președintele FRF, a susținut azi o conferință de presă, după Comitetul Executiv al Federației. În discursul de la începutul conferinței, șeful fotbalului românesc a anunțat că echipele organizate ca asociații nonprofit vor avea posibilitatea să își schimbe în vara viitoare forma de organizare.
Șeful FRF încurajează cluburile din Liga 1 să devină societăți pe acțiuni, pentru a putea atrage investitori privați, și să se asocieze cu un ONG, pentru a putea primi și finanțare din partea statului.
Răzvan Burleanu cere reorganizarea cluburilor din SuperLigă
„Ne-am dori ca cele mai multe cluburi să fie organizate într-o structură asociativă, formată dintr-o societate pe acțiuni și un ONG. Am luat o decizie cu un impact asupra a opt cluburi. Sunt 8 cluburi care sunt organizate ca asociații nonprofit. Vor avea posibilitatea ca în pauza dintre sezoane să transfere licența din Liga 1, cu anumite condiții.
De exemplu, noua entitate trebuie să fie continuatoarea din punct de vedere sportiv. Trebuie să păstreze sediul și stadionul, să utilizeze sigla și palmaresul... Și trebuie să fie o entitate nou înființată.
Această intervenție dă posibilitatea ca echipele care sunt organizate ca asociații nonprofit de drept privat să se transforme în societăți comerciale”, a declarat Răzvan Burleanu.
8 formațiidin Superligă sunt organizate în acest moment ca asociații non-profit: Hermannstadt, FC Botoșani, UTA, Oțelul, Sepsi, U Cluj, Petrolul și Poli Iași
Ulterior, întrebat dacă aceste cluburi mai pot primi fonduri publice dacă-și schimbă forma de organizare, Burleanu a declarat: „Deja avem unele în Liga 1 care funcționează sub această formă. Și alte două cluburi vor să-și modifice structura și să adauge un ONG societății pe acțiuni.
Practic, o asemenea formulă, care presupune că un club înseamnă un SRL și un ONG, deschide mult mai multe oportunități de finanțare. Ne așteptăm ca aportul acționarilor să crească și datorită acestui ONG cluburile sunt deschise finanțării din mediul public. E o formulă acceptată de UEFA. Ne-am dori să o vedem cât mai repede implementată, iar cluburile vor putea accesa fonduri din ambele direcții”.
8 echipedin Liga 1 sunt societăți pe acțiuni: FCSB, CSU Craiova, CFR Cluj, FCU Craiova, Dinamo, FC Voluntari, Farul și Rapid