Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Viorel Tudorache - Publicat miercuri, 18 mai 2022 08:18 / Actualizat miercuri, 18 mai 2022 09:23
Federația și Liga au ajuns la o concluzie după ce și-au studiat legile incomplete: nu va mai exista un baraj în play-out pentru Conference League dacă Sepsi va câștiga Cupa României. Rapidul rămâne pe afară.
Federația și Liga Profesionistă s-au prins încă o dată că regulamentul propriu nu clarifică aproape niciun scenariu important. După ce le-a fost greu să-și dea seama care era campioana și care erau jucătorii suspendați pentru o finală a Cupei, instituțiile care conduc fotbalul românesc au avut nevoie de 12 ore ca să analizeze dacă Rapid și Botoșani vor mai juca vreun baraj pentru Conference League.
FRF și LPF nu s-au gândit la toate scenariile
Concluzia FRF și a LPF a fost că n-o să mai existe baraj în play-out în cazul în care Sepsi va câștiga Cupa României. Covăsnenii au câștigat play-out-ul, pe locul al doilea s-a clasat FC Botoșani. Cu Sepsi calificată în Conference datorită Cupei, moldovenii ar evolua direct în barajul decisiv împotriva Universității Craiova.
Rapidul, de pe locul al treilea, spera să capete locul pe care îl elibera Sepsi. Doar că regulamentul nu se referea deloc la scenariul acesta, în care vreuna dintre primele două clasate din play-out câștigă Cupa. Singura referire era la situația în care o formație aflată pe un loc de baraj nu deținea licența pentru cupele europene.
Ea ar fi fost înlocuită cu următoarea clasată deținătoare de licență. Vișiniii s-au resemnat cu decizia, nu au protestat deloc, amărâți oricum din cauza înfrângerii de la Mioveni, 2-3, din ultima etapă a campionatului.
Am avut și două campioane în Liga 1
Nu este primul caz în care FRF și LPF s-au convins că regulamentele lor sunt incomplete, ridicole.
În 2017, și Viitorul, și FCSB se credeau campioane la capătul sezonului. Hagi și oamenii lui credeau că la egalitate de puncte era făcută departajarea în funcție de rezultatele directe din play-off. Becali și ai lui susțineau că erau luate în calcul toate cele patru meciuri directe dintr-un sezon!
Regulamentul intern nu preciza nimic clar. Viitorul și FCSB au ajuns să se judece la TAS și Tribunalul din Lausanne a ales campioana din România: Viitorul.
Caz straniu în Cupa României: „E suspendat?". „Habar nu avem!"
Cu doi ani în urmă, Sepsi a mai fost într-o finală de Cupă, în care a jucat cu FCSB. Covăsnenii nu știau dacă aveau voie să-l folosească pe Istvan Fulop în meciul acela. Regulamentele FRF se băteau cap în cap. ROAF îl considera suspendat pentru cumul de „galbene", Regulamentul Disciplinar prevedea că erau anulate cartonașele din fazele incipiente ale Cupei.
Sepsi a întrebat Federația și oficial, și neoficial. Departamentul Competiții din FRF nu a răspuns nimic nici măcar în ziua finalei! Clubul a ales să nu-l folosească pe Fulop, de teamă că FCSB ar fi putut contesta dreptul lui de joc, profitând de regulamentele care încurajau încă un proces la TAS.
Mircea Sandu inventase un baraj
Înainte ca Burleanu și angajații săi să bâjbâie cu regulamentele, Mircea Sandu crease și el o situație originală. În 2013, Rapidul nu primise licența pentru sezonul următor. Chiajna, prima dintre retrogradate, avea licența și a cerut să rămână ea în „A". Sandu a avut ideea unui baraj Rapid-Chiajna: „Una s-a salvat conform clasamentului, cealaltă a picat, dar ea are licența. Împăcăm și meritul sportiv, și licențierea".
Giuleștenii au câștigat barajul și au început sezonul următor, din care au jucat primele două etape. Chiajna a mers la TAS și a câștigat procesul. FRF și LPF au scos imediat Rapidul din campionat și l-au înlocuit din mers cu Concordia.
VIDEO Florin Manea, comparație între Mutu și Iosif: „Mare lucru nu s-a schimbat dacă tragem linie”
Citește și:
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro