FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 33 de ani de când Cămătaru a început cursa grotescă pentru "Gheata de Aur": 26 de goluri în 9 meciuri, doar cu Steaua n-a marcat

Articol de , - Publicat duminica, 03 mai 2020 12:00

3 mai 1987. România fotbalistică era euforică. În urmă cu numai 4 zile, naționala lui Emeric Ienei distrusese Spania în Ghencea, 3-1 în preliminariile Euro '88. „Tricolorii" avuseseră o prestație formidabilă, mai ales în prima repriză. La pauză, tabela arăta 3-0!

Pe acest fond, în Divizia A s-a disputat etapa cu numărul 25. În program, Dinamo - Victoria. Un fel de Dinamo I - Dinamo II.

Dinamo, fără obiectiv. Rodion Cămătaru vs Victor Pițurcă

„Câinii" erau pe 2, la 7 puncte distanță de liderul Steaua, care avea și un meci mai puțin disputat. Titlul era jucat. Ocupantele locurile 3 și 4, Victoria, respectiv FC Argeș, erau departe. Practic, în ultimele 10 runde, roș-albii lui Mircea Lucescu nu mai aveau obiectiv.

Și atunci, și-au pus în cap să-l facă pe Rodion Cămătaru golgeterul campionatului și al Europei! În precedentele 24 de etape, Cami înscrisese de 18 ori. Stelistul Victor Pițurcă îi sufla în ceafă, cu 17 reușite.

Rodion, un gol în 7 meciuri

Începutul de an 1987 nu fusese strălucit pentru Rodion. Doar un gol în 7 apariții, la 2-0 cu FCM Brașov, pe 8 martie.

Duelul cu "sora mai mică" Victoria venea cum nu se poate mai bine. Și, la capătul unei parodii, cele două echipe au încheiat 4-4, ca la teatru. Cami a profitat de replica penibilă a adversarilor și și-a trecut de 4 ori numele pe tabela de marcaj!

Toate reușitele au venit până în minutul 55. Apoi, atacantul gazdelor s-a accidentat și a fost înlocuit cu Ilie Balaci (63').

3 "Ghete de Aur"au câștigat jucătorii lui Dinamo în istorie: două Dudu Georgescu (33 de goluri în 1975 și 47 în 1977) și una Dorin Mateuț (43 de goluri în 1989)

Cu Steaua n-a putut să dea

+10 FOTO

Ce a urmat a fost ridicol. În 8 din 9 confruntări, Cămătaru a marcat pe bandă rulantă, inclusiv de 5 ori cu Jiul. O singură dată n-a înscris, la 1-1 în derby-ul cu Steaua. Probabil, unica partidă jucată pe bune.

În total, în rundele 25-34 din primăvara lui '87, Rodion a dat 26 de goluri! O medie fantastică, de aproape 3 goluri pe meci, cu care i-ar face invidioși și pe Messi și Cristiano.

198 de goluria înscris Cămătaru în 378 de partide în Divizia A, în tricoul Craiovei și al lui Dinamo

„Cămătaru Rodion nu e gheață, e șoșon!"

Circul a atins cote grotești în chiar ultima etapă, când s-a desfășurat Rapid - Dinamo. Deși giuleștenii au câștigat cu 4-3, galeria celor din Grant a sancționat mascarada de pe gazon, care i-a permis lui Cami să marcheze de 3 ori.

Pe parcursul jocului, ultrașii alb-vișinii au scandat în dese rânduri: „Cămătaru, hai pe noi, să ne dai şi golul doi!”, „Toni Polster, unde eşti, să vezi circul din Giuleşti?!", „Cămătaru Rodion nu e gheată, e șoșon!".

"Nouarul" lui Dinamo a terminat acel sezon cu 44 de goluri. Pițurcă n-a ținut pasul și s-a oprit la 22. Hagi și Ioan Petcu au completat podiumul, 15 "boabe" fiecare.

21 de goluria marcat Rodion în 73 de jocuri la prima reprezentativă

„Gheata" lui Cămătaru a fost retrasă

Cele 44 de reușite i-au permis lui Rodion să devină "Gheata de Aur" a Europei, depășindu-l pe austriacul Anton Polster. Fotbalistul Austriei Viena a dat atunci 39 de goluri.

Interesant e că L'Equipe a decernat în 1987 două trofee. Unul oficial lui Cămătaru și unul lui Polster. Toni a acuzat parodiile puse la cale de dinamoviști în ultimele etape ale acelei stagiuni și nu s-a prezentat la festivitatea de premiere. Cum și ziariștii de la L'Equipe au realizat farsa regizată de oamenii lui Lucescu, au fost de acord să-l declare câștigător și pe austriac!

Ulterior, organizatorii i-au retras simbolic "Gheata" lui Cămătaru, iar Polster a rămas în statistici drept unic deținător de trofeu în '87.

26 de goluri în ultimele 10 etape, 20 în ultimele 6!

EtapaData MeciReușite
2503.05.'87 Dinamo - Victoria 4-44
2610.05.'87 Petrolul - Dinamo 2-21
2713.05.'87 Dinamo - Steaua 1-10
2824.05.'87 FC Argeș - Dinamo 0-21
2930.05.'87 Dinamo - Corvinul 3-33
3003.06.'87 Oțelul - Dinamo 3-33
3113.06.'87 Dinamo - Flacăra 2-32
3218.06.'87 Sportul - Dinamo 5-44
3321.06.'87 Dinamo - Jiul 6-25
3425.06.'87 Rapid - Dinamo 4-33

7 goluria înscris Cami în 47 de meciuri disputate în cupele europene: 6 pentru Știința, unul pentru Dinamo

„Esticii au stricat competiția asta. Cămătaru a fost un mare golgeter, ar fi făcut carieră și fără aceste aranjamente"
Toni Polster, pentru Evenimentul zilei, în 2008

„Terminați cu prostiile astea, Cami a fost cel mai bun atacant pe care l-a avut Dinamo, după Dumitrache! În perioada aia, noi marcam mult și în partidele din cupele europene"
Mircea Lucescu, pentru Evenimentul zilei, în 2008

Au schimbat regulamentul

Din pricina "cazului Cămătaru", dar nu numai, organizatorii "Ghetei de Aur" au decis să modifice regulamentul care stă la baza acordării acestui trofeu. Din 1967-1968 până în 1991, "Gheata" s-a dat fotbalistului cu cele mai multe goluri marcate într-un sezon din toate campionatele Europei. În perioada '91-'96, din cauza altor scandaluri și contestații, trofeul n-a fost acordat nimănui.

Din 1996, European Sports Media (o asociație din care fac parte mai multe publicații de sport, inclusiv L'Equipe) a introdus sistem de puncte, care permitea jucătorilor din ligile mai puternice să câștige chiar dacă marchează mai puține goluri decât un fotbalist dintr-un campionat mai slab.

Ponderile sunt determinate de clasamentul coeficienților realizat de UEFA, care, la rândul lor, depind de rezultatele cluburilor în cupele europene în ultimele 5 sezoane. Astfel, reușitele din primele 5 cele mai bune ligi sunt multiplicate cu 2, iar golurile marcate în campionatele clasate între pozițiile 6 și 21 sunt multiplicate cu 1,5.

6 trofeea câștigat Cămătaru, toate cu U Craiova: două titluri ('80, '81) și patru Cupe ale României ('77, '78, '81, '83)

Citește și alte episoade Retro GSP:

RETRO GSP. Azi, Zoli Crișan ar fi împlinit 65 de ani » 7 povești cu cel mai mare 7 din istoria Olteniei

39 de ani de când Vasile Iordache devenea "Eroul de pe Wembley". Și de când primea nota maximă: "Da, eu și Nadia ce am mai luat 10!" :)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (89)
dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  12 Ianuarie 2022, 02:36
Postat de blatistudinovidiu pe 03 Mai 2020, 12:50

30 de ani de jurnalism grotesc in România...

Aatia prefera sa cuteze austriecii care ne fac mincinosi in loc sa inteleaga ca Dinamo marca in perioada aia cat Red Bull Salzburg azi in campionatul din Austria dau Celtic in Scotia. Suntem aserviti frate, ce vrei.....suntem invatati de mici sa fim *** din vest

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  12 Ianuarie 2022, 02:25
Postat de morzadobflicster pe 04 Mai 2020, 05:53

Prietene, aceeasi sansa a avut-o si Dinamo. Nici ei nu au intalnit echipe din Italia si Anglia. Si totusi s-au facut de ras cu 17 Nentori Tirana.. Nici Craiova, nici Sportul, Nici Victoria, nu au intalnit echipe italiene sau germane, dar dintre toate, doar Dinamo s-a facut de ris.

Nu cred ca te faci de ras cu campioana Albaniei. Au fost 9 tari est-euroepene, nu 20 ca azi dupa despartirea Iugislaviei, toate erau destul de bune. Sigur ca URSS, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Iugislavia erau mai avansate decat Albania, dar era totusi o natiune independenta si au mai scos si Partizan Belgrad.

morzadobflicster
morzadobflicster  •  04 Mai 2020, 05:53
Postat de catalin.palcu pe 03 Mai 2020, 20:51

Emile, mai fac o incercare si ma las pagubas. 1. FC Malines nu doar a ajuns in finala Cupei Cupelor, dar au si castigat-o. Apoi i-au rupt pe PSV in Supercupa. Echipa exista si acum, dar sub numele flamand KV Mechelen. Si daca tot ai adus vorba, cauta repede sa vezi pe unde sunt acum marile echipe Vejle, Honved si Kuusy Lahti. 2. Steaua in deceniul ei de aur si de glorie nu a eliminat nicio echipa din Italia, Germania, Franta, Portugalia, Olanda, Anglia ( erau suspendati, asta a fost sansa voastra, iar anul ala intrau cu 2 echipe) . Dinamo a scos Hamburg si Inter in anii 80, Craiova pe Fiorentina, Bordeaux, Kaiserslautern . 3. Lucescu a castigat o grupa de calificare cu Italia, campioana mondiala, Suedia si Cehoslovacia, nu grupe cu Finlanda, Ungaria, Lituania, Irlanda de Nord. Si am ajuns la un campionat cu 8 echipe, nu la unul cu 24 ca Piti. Dar altfel eu m-am bucurat pt toate calificarile Romaniei. 4. Steaua era f redutabila in anii aia, de acord, dar oricine calca gresit in 102 meciuri!! Si Barca lui Messi, Iniesta,Xavi si Milanul lui Baresi, Maldini, Van Basten, Gullit si Utd cu Rooney, Giggs, Beckham. Oricine! Da-mi un singur exemplu de alta echipa care nu a pierdut un meci 3 ani de zile.

Prietene, aceeasi sansa a avut-o si Dinamo. Nici ei nu au intalnit echipe din Italia si Anglia. Si totusi s-au facut de ras cu 17 Nentori Tirana.. Nici Craiova, nici Sportul, Nici Victoria, nu au intalnit echipe italiene sau germane, dar dintre toate, doar Dinamo s-a facut de ris.

Vezi toate comentariile (89)
Comentează