FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 34 de ani de la cea mai mare rușine din istoria lui Dinamo, de dinainte de Revoluție: 0-1 și 1-2 cu 17 Nentori

Articol de , - Publicat joi, 01 octombrie 2020 11:04 / Actualizat joi, 01 octombrie 2020 11:20

Pe 1 octombrie 1986, Dinamo suferea una dintre cele mai umilitoare înfrângeri continentale, 1-2 cu 17 Nentori, în manșa secundă a turului 1 din Cupa Cupelor. Cum pierduseră și la Tirana, 0-1, roș-albii au părăsit dezonorant competiția, deși aveau o echipă cu multe nume "grele", precum Moraru, Andone, Rednic, Movilă, Dragnea, Balaci sau Cămătaru.

De altfel, cei doi foști jucători ai Craiovei au fost printre puținii care au scăpat de criticile ziariștilor de la "Sportul". Cami pentru că a marcat unicul gol al gazdelor, iar Ilie deoarece a fost creatorul celor mai multe ocazii ale elevilor lui Mircea Lucescu.

VINOVATUL DIN BIROURI

Singurul care a plătit imediat a fost președintele secției de fotbal, Nicolae Petriceanu. Acesta a fost demis la o săptămână după eșecul de la București. Petriceanu era în funcție din 1980 și contribuise la marile succese ale dinamoviștilor din sezonul 1983-1984, când s-au atins semifinalele Cupei Campionilor.

Și la nivelul lotului au fost operate, în timp, modificări. Încet-încet, veteranii Moraru, Varga, Stănescu, Alexandru Nicolae, Movilă, Dragnea, Orac au fost îndepărtați sau transformați în rezerve, Lucescu promovându-i în locul lor pe tinerii Stelea, Jercălău, Lupescu, Mateuț, Sabou, Daniel Sava, Lupu ori Răducioiu.

+3 FOTO

S-AU CONCENTRAT PE "GHEATA" LUI CAMI

După ce au părăsit pe ușa din dos Cupa Cupelor, iar în campionat n-au putut ține pasul cu Steaua, dinamoviștii au făcut tot ce le-a stat în putință să-l facă pe Rodion Cămătaru câștigător al "Ghetei de Aur". Mai ales în returul acelei stagiuni, pe "câini" i-au interesat mai puțin rezultatele. Mult mai importante au fost golurile lui Cami.

Astfel, în ultimele 10 etape, Cămătaru a înscris 26 de goluri! Doar în derby-ul cu Steaua nu și-a trecut numele pe lista marcatorilor. În rest, a dat mereu gol. Inclusiv câte 3, 4 sau chiar 5 pe meci, cum s-a întâmplat la 6-2 cu Jiul!

Până la urmă, cu 44 de reușite, Rodion l-a depășit pe austriacul Toni Polster și a cucerit "Gheata de Aur" a Europei. În 1990, organizatorii i-au retras simbolic "Gheata" lui Cami, iar Polster a rămas în statistici drept unic deținător de trofeu în '87.

1 octombrie 1986, turul 1 al Cupei Cupelor, manșa secundă
Stadion: "Dinamo". Spectatori: 20.000

Dinamo - 17 Nentori Tirana 1-2 (în tur 0-1)
Au marcat: Cămătaru (80') / Minga (2'), Josa (90')
Dinamo: Dumitru Moraru - Ioan Varga (61' Alexandru Suciu), Lică Movilă, Alexandru Nicolae, Nelu Stănescu - Mircea Rednic, Ioan Andone (20' Marin Dragnea), Iulian Mihăescu, Ilie Balaci - Rodion Cămătaru, Marian Damaschin. Antrenor: Mircea Lucescu
17 Nentori: Mersini - Baçi, Lekbello, Hodja, Bimo - Alimehmeti, Josa, Muça (85' Mema), Omuri - Minga, Kola. Antrenor: Shyqyri Rreli

"Nici acum nu-mi explic cum am putut pierde de două ori cu albanezii... Probabil că i-am subestimat, nu ne-am concentrat suficient. Alea sunt partide pe care aș vrea să mi le scot din memorie!"
Rodion Cămătaru

Bătuseră Steaua în finala Cupei

Înfrângerea cu albanezii este cu atât mai șocantă cu cât, doar 3 luni mai devreme, Dinamo învinsese Steaua, 1-0, în finala Cupei României. Iar Steaua tocmai câștigase Cupa Campionilor! Unicul gol în acea finală îl marcase Marian Damaschin (71'), autor al mai multor ratări incredibile cu 17 Nentori. La 4 zile după rușinea cu formația din Tirana, Dinamo s-a răzbunat în campionat pe Chimia Râmnicu Vâlcea, 7-0!

Cele mai groaznice eșecuri în Europa

De-a lungul timpului, Dinamo a obținut rezultate formidabile în eurocupe, dar a suferit și veritabile catastrofe. În afară de dubla înfrângere cu 17 Nentori, au mai fost cel puțin alte 7 momente jenante:

  • 3-2 și 1-8 cu ȚSKA Sofia (Bulgaria, CCE, 1956)
  • 1-2 și 0-2 cu Knattspyrnufelag (Islanda, Cupa UEFA, 1997)
  • 3-4 și 1-3 cu Polonia Varșovia (Polonia, UCL, 2000)
  • 1-3 și 1-3 cu Grasshoppers (Elveția, Cupa UEFA, 2001)
  • 1-2 și 1-0 cu Elfsborg (Suedia, Cupa UEFA, 2007)
  • 0-0 și 0-1 cu Nijmegen (Olanda, Cupa UEFA, 2008)
  • 2-3 și 1-2 cu Vorskla Poltava (Ucraina, UEL, 2011)

VIDEO Cortacero a vorbit despre investitorii care se află în spatele proiectului de la Dinamo

CITEȘTE ȘI:

49 de ani de când Rapid mătura pe jos cu Zoff și cu Altafini. Boc: "Așa ne-am câștigat dreptul să vedem un film aproape porno la Varșovia!"

RETRO GSP. 35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla. De ce eroul din Danemarca n-a prins loc în fotografia oficială cu trofeul?

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (14)
mehighms
mehighms  •  19 Octombrie 2020, 14:41
Postat de vasi1986 pe 02 Octombrie 2020, 00:01

La anul ce o sa scrieti? 35 de ani de la cea mai mare "rusine"? Chiar nu va vedeti cat sunteti de penibili? Cu ce va incalzeste pe voi sa ne tot reamintiti de un esec al echipei Dinamo? de parca ar fi singura echipa din lume care a pierdut cu un advesar mult mai slab.

pe tine cu ce te incalzeste ca *** se lauda ca au dat foc la tribuna in Ghencea? nu mai aveati lemne in bloc sa faceti focul?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vasi1986
vasi1986  •  02 Octombrie 2020, 00:01

La anul ce o sa scrieti? 35 de ani de la cea mai mare "rusine"? Chiar nu va vedeti cat sunteti de penibili? Cu ce va incalzeste pe voi sa ne tot reamintiti de un esec al echipei Dinamo? de parca ar fi singura echipa din lume care a pierdut cu un advesar mult mai slab.

joze_maurinio
joze_maurinio  •  01 Octombrie 2020, 15:56
Postat de radumatei pe 01 Octombrie 2020, 14:20

Albanezii aveau o echipă foarte bună la vremea aia, mă îndoiesc că vreo echipă din România putea să-i bată. La fel și islandezii de la KR.

Ca sa-l citam pe Petrescul Dan, 17 Nasturi era, la momentul acela, cea mai tare echipa de fotbal din lume! Aveau 11 straini in echipa, desi nu aveai voie sa folosesti decat 2. Printre straini, enumeram: Maradona, Platini, Cruyff, Pele, Puskas, Eusebio, Ronaldo, Romario ,Van Basten, Gullit, Garincha si in poarta Iasin. Pe banca: Messi si CRonaldo. Da, era foarte puternica, nici Steaua 86 a lui Becali nu reusea sa o bata! Acum serios!??

Vezi toate comentariile (14)
Comentează