Articol de Marius Mărgărit, Remus Dinu - Publicat duminica, 28 ianuarie 2024 19:30 / Actualizat duminica, 28 ianuarie 2024 19:57
Zile grele pentru fotbalul timișorean. După dispariția lui Iosif Lereter, suflarea de pe Bega l-a pierdut și pe Cicerone Manolache. Fostul atacant, cu șapte apariții și trei goluri în prima reprezentativă, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. Poli Timișoara a confirmat decesul celui alintat de suporteri „Cici”.
Clubul de pe Bega a anunțat în cursul zilei vestea morții fostului fotbalist: „Timpul nu iartă pe nimeni. Aflăm cu tristețe că Cicerone Manolache s-a stins la onorabila vârstă de 87 de ani. Drum lin, Cicerone «Cici» Manolache, și condoleanțe familiei!”.
Cicerone Manolache, un nume reprezentativ pentru fotbalul din Timișoara
Născut pe 16 mai 1936, în localitatea Păunești din Vrancea, Cicerone Manolache a fost unul dintre atacanții români în vogă din prima parte a anilor '60. Și-a început cariera la FCM Reșița, însă a scris istorie pentru fotbalul de pe Bega, evoluând pentru Știința Timișoara, Politehnica Timișoara, CFR Timișoara și UM Timișoara. Între 1965 și 1968 a îmbrăcat tricoul Farului Constanța.
Cicerone Manolache a jucat șapte meciuri pentru România și a marcat 3 goluri. Prima reușită a fost împotriva Spaniei, golul de 2-0 în victoria cu 3-1 a naționalei noastre în fața Furiei Roja în 1962, în preliminariile EURO ’64.
Manolache a servit fotbalul timișorean și din postura de antrenor, pregătindu-le pe CFR Timișoara, UM Timișoara și Poli.
Un detaliu puțin cunoscut astăzi: acesta a fost selecționerul naționalei statului Congo între 1974 și 1976, precum și al reprezentativei Libiei (1983-1984). Cicerone Manolache a antrenat în Congo și la nivel de echipă de club, ajutând formația CARA Brazzaville să câștige Cup Campionilor Africii, în 1974.
Ziua în care Cicerone Manolache a învins Spania
25 noiembrie 1962. România - Spania la Bucureşti. Cicerone Manolache, atacant la Ştiinţa Timişoara, a debutat în acel joc. A fost chiar titular cu ibericii, în faţa a 80.000 de spectatori. „Tricolorii” au făcut senzaţie. Au învins Spania cu 3-1.
Manolache a pasat decisiv pentru Tătaru la golul de 1-0, apoi a marcat pentru 2-0. „Profesorul” Constantin a făcut 3-0, iar Fidalgo a înscris pentru onoarea spaniolă.
„România a arătat ca o echipă de mare caracter, condusă în teren de puştiul Manolache, «tăvălugul» din centrul liniei de atac", scria presa spaniolă despre uimitoarea răsturnare de situaţie de la Bucureşti.
Amintirile lui Cicerone Manolache de la victoria cu Spania: pregătire pe lac
Cicerone Manolache povestea într-un reportaj realizat de Gazeta Sporturilor în 2009:
„Ne-au adus un profesor de psihologie la lot. Era şi un tip haios, chel şi cu un mare cucui. Tibacu îl chema. Eram cantonaţi undeva pe marginea unui lac.
În fiecare dimineaţă ne ducea la marginea apei şi trebuia să repetăm mişcările lui în timp ce cântam «Un pitic, atât de mic, făcea baie-ntr-un ibric/ Pe săpun a alunecat şi piticu' s-a-necat!/ Vai, vai, ce păcat că piticu' s-a-necat!».
Ne stricam de râs. Să-l fi văzut pe Voinescu ce teatru juca! Erau oameni însuraţi, precum Constantin, care trebuiau să facă asta. Scopul era să ne deconecteze, să nu ne mai fie frică. Vă daţi seama cum e să-i înfrunţi iar pe unii care te zdrobiseră cu 6-0 (n.r. -cu 25 de zile în urmă, tot în preliminarii). Până la urmă însă, diferenţa a făcut-o tot determinarea noastră”.
Insomnii înainte de meci
Cu toate metodele inedite la care a apelat staff-ul tehnic al României, „tricolorii” au trecut greu peste perioada de cantonament.
Acelaşi Cicerone Manolache mărturisea că „nu puteam să dorm noaptea. Mă gândeam că asta mi se întâmplă doar mie, fiindcă sunt debutant.
Dar cu o seară înainte de joc, pe la patru dimineaţa, i-am găsit pe hol pe Constantin şi pe Nunweiller. Nici ei n-aveau somn. A doua zi însă i-am spulberat pe spanioli. Nu se aşteptau la asta, după ce ne dăduseră 6-0 la ei”.
Totuşi, România a ratat calificarea la CE '64, competiţie încheiată cu victoria finală a ibericilor.
Cicerone Manolache și ceilalți „tricolori”, vizitați de Nicolae Ceaușescu
Ca să fie siguri că dezastrul de la Madrid nu se poate repeta, comuniştii l-au trimis la echipă pe Nicolae Ceauşescu, pe atunci doar şeful UTC. Manolache povestea ce le-a spus viitorul dictator:
„«Trebuie să bateţi Spania! Uite, alpiniştii sovietici au reuşit să pună steagul lor pe cel mai înalt vârf din lume. Noi nu putem să rămânem în urmă».
Nu ştiu ce m-a apucat şi m-am ridicat eu în picioare. Am promis că vom învinge. Toţi au râs de mine”.
Motocicletă din primă
Pentru victoria cu Spania, jucătorii naţionalei au fost recompensaţi cu 7.000 de lei, echivalentul a 8 salarii medii nete în acele vremuri. Din aceşti bani, Manolache spunea că „mi-am luat o motocicletă, o Javă de doi şi jumătate, care costa 6.000 de lei”.
Ulterior, a mai primit de la Partid o casă: "M-au remarcat că am luat atunci cuvântul, dar şi pentru că jucasem bine. În trei zile mi-au dat o locuinţă. Până atunci, stăteam într-un apartament în care bătea vântul, dormeam cu căciula pe cap”.
Am jucat cu o determinare fantastică. Intram cu capul în contre, la crampoane, nu ne-a păsat de nimic. Doar să câștigăm, să ştergem pata de pe blazonul naţionalei
- Cicerone Manolache
Când am intrat atunci pe stadion, brusc mi s-a tăiat respiraţia. De aia, în poza de la prezentarea echipelor, eu sunt singurul cu gura căscată.
- Cicerone Manolache
A murit Iosif Lereter, legendă la UTA Arad și Poli Timișoara