Articol de Eduard Apostol - Publicat sambata, 04 noiembrie 2023 19:16 / Actualizat sambata, 04 noiembrie 2023 19:16
Sorin Cârțu își duce relaxat existența alături de familie și de prieteni, în Craiova lui dragă, și-a găsit hobby-uri în afara fotbalului, însă îl ”râcâie” situația beligerantă de pe mapamond
Fotbalist, antrenor, conducător, legendă a Universității Craiova! Sorin Cârțu, 67 de ani, cu clasicul, deja, echipament personal de la Emporio Armani, vestimentația sa de suflet, se relaxează pe terasa cofetăriei "Marie Louise", a familiei, din centrul capitalei Băniei.
Cerul este tot albastru la Craiova, ochii lui Cârțu sunt albaștri, e numai relaxare în aer și în privirea lui Sorinaccio într-o după-amiază senină. Dialogul curge lesne, minutele trec pe nesimțite, se scurge ora de interviu, este interesant să asculți un om de fotbal cu experiența de viață a lui Sorin Cârțu cum jonglează printre felurite subiecte.
De ceva vreme nu mai este președintele Universității Craiova. Ghetele de fotbal sunt în cui de mult, au urmat apoi hainele de antrenor, acum și costumul este pe umeraș, olteanul a lăsat cariera în urmă, este doar microbist, suporter pe viață al Științei și specialist în fenomen cu diverse ocazii și subiecte despre sportul în care a petrecut mai bine de jumătate de secol.
Sorin Cârțu, viața din afara fotbalului la Craiova
- Domnule Cârțu, bine v-am regăsit! Ce faceți de când nu mai aveți stresul meseriei în fotbal?
- Bine ai revenit în Craiova! Sunt într-o zonă de confort, dorită, spre anii ăștia. N-am avut nicio ofertă, ți-am zis, îți repet, am închis! S-au adunat 50 și ceva de ani de fotbal, iar la vârsta asta începi să scazi, nu mai pui ani. Vreau să trăiesc în altă zonă, fără stres.
- Familia bănuiesc că este cea mai mulțumită că vă vede pe acasă.
- Mă întâlnesc mai mult și cu nepoții. Soția a ieșit la pensie, dar nu stau foarte mult cu ea (râde), să n-o obișnuiesc... Pe cursul zilei, mi-ar mai trebui vreo 2-3 ore să le acopăr. Am ce să fac, nu mă plictisesc.
Sorin Cârțu despre prieteni, rebusuri, Netflix, fotbal și rugby
- Cum vă umpleți timpul liber?
- Mă întâlnesc cu prietenii. Sau fac rebusuri, integrame, mă uit la filme, unele de-mi plac, filme, seriale, Netflix. Și fotbal, mult, dar meciuri interesante. Am văzut că am o afecțiune și pentru rugby, chiar am dat deoparte unele meciuri de fotbal pentru acest sport, la Campionatul Mondial.
- Aveți vreo echipă preferată?
- Nu sunt un cunoscător, deși am mai învățat și eu din reguli. Îmi place mult determinarea lor, încercarea de a face eseu. Chiar mă gândeam: ce s-ar întâmpla dacă o echipă de fotbal ar avea ardoarea uneia de rugby? Sau măcar jumătate. Mă gândesc la echipele mari de rugby, m-am uitat și la "stejarii" și... Hai să-ți spun ceva, am văzut o fază de la un meci al Africii de Sud, era conducătorul de joc, a dat o pasă unuia, când a lovit "lubenița" aia (n.red. - mingea de rugby, ovală), celălalt era la 30-40 de metri și a prins-o din plonjon. S-au coordonat perfect. Din alergare!
Colosalul Jordan și "mironosițele" Mbappe și Haaland în opinia lui Sorin Cârțu
- Ce vă mai place să urmăriți în timpul liber?
- Cel mai mare regret al meu știi care e? Că n-am trăit pe viu, adică intens, momentul lui Michael Jordan. Am văzut și serialul de pe Netflix, mi-ar fi plăcut să trăiesc altfel în anii \'90 momentele de glorie ale baschetbalistului. Mi-am tras un reproș că n-am trăit altfel un moment al unui tip de sportiv colosal.
- Îl vedeți pe Jordan mai mare sau cu un impact superior comparativ cu Messi și cu Cristiano Ronaldo?
- Poate, depinde, nu știu. Baschetul în America e considerat sport principal, dar eu, la fotbal, sunt mai încântat că am fost contemporan cu ăștia doi. E greu să-i mai egaleze cineva.
- Pot ajunge Mbappe și Haaland la nivelul celor doi, Messi și Cristiano?
- Nu-i văd, sunt de calitate, dar nu sunt ce erau ăștia doi. Sunt prea mironosițe, plângăreți, în dueluri, în ce jocuri sunt, au zone de fluctuații. Messi și Cristiano au fost preocupați de continuitate, de lupta dintre ei, au avut foame de supremație. Au mai multe goluri decât meciuri jucate. Genii!
Preferații lui Sorin Cârțu: de la Alain Delon la "Fauda"
- Ziceați de filme. Ce v-a plăcut în ultima vreme?
- Mie îmi plac aștia din generația mea, Alain Delon, Richard Gere, mai caut filme de tipul ăsta, să văd. Sunt multe alte seriale, gen "Fauda", pe care l-am văzut cu mult timp înainte, dar care este de actualitate având în vedere conflictul dintre Israel și Hamas. Îmi plac mai multe, dacă știam că-mi pui întrebarea asta, făceam o listă cu tot ce-mi place.
- Ca soț, părinte, bunic, vă îngrijorează toate războaiele și amenințările din lume?
- Da! Tot ceea ce se întâmplă acum prin Franța, prin Germania, prin astea, poate este și vina acelui tip de politică de a primi, deschis, niște imigranți de tipul acela...
- Doar România stă la rând să se roage să fie primită în Schengen.
- Bravo! Când e vorba de România în Schengen, se opun, dar când a fost vorba să primească milioane de ... hai să nu le zicem teroriști, ci posibili, fiindcă sunt în rândul lor posibili... Da, îmi dă fiori, nu e o stare de confort cu starea asta beligerantă, pentru că sunt angrenate niște state ce cu greu pot să cadă la pace. Nici nu știi de partea cui este adevărul, cu atâtea clipuri, unele în favoarea Israelului, altele de partea Palestinei, vezi pentru Rusia, vezi de partea Ucrainei. Bagă și fake-uri...
1991este anul în care orașul Craiova câștigă ultimul titlu de campioană, cu Sorin Cârțu antrenor principal. În acel an a realizat eventul
3trofee de campion din patru ale clubului alb-albastru are Sorinaccio în palmaresul personal: două ca jucător (1980, 1981) și unul ca tehnician
6Cupe ale României din cele 7 ale clubului are Cârțu în palmares: patru ca fotbalist, una ca antrenor, una ca președinte