Articol de Marius Mărgărit - Publicat marti, 10 ianuarie 2023 07:24 / Actualizat marti, 10 ianuarie 2023 12:57
Antrenor cu licență Pro din 2015, Gabriel Manu acuză: „Unii dintre noi au învățat, au respectat regulile și nu ne caută nimeni. E frustant: dacă nu vrei să faci compromisuri, nu ai nicio șansă, iar alții antrenează fără drept. E vina Federației și a Școlii de Antrenori că nu iau măsuri”.
La 41 de ani, Gabriel Manu face parte dintre antrenorii noului val, cei cu Licență Pro la zi, pe care a luat-o în 2015. De fiecare dată când are ocazia, vorbește clar și răspicat, fără menajamente.
E printre foarte puținii care au declarat public că nu ar accepta niciodată să lucreze cu un patron de genul lui Gigi Becali, care să impună antrenorului cu cine să joace și pe cine să schimbe, inclusiv în timpul meciurilor.
Gabi Manu: „Au vrut să-mi închiriez licența Pro. Nici să n-aud!”
În 2020, după o colaborare mai lungă, ca secund al lui Laurențiu Reghecampf, în Emirate, la Al Wahda și Al Wasl, unde au câștigat 3 trofee, a decis că e timpul să înceapă pe cont propriu:
„Mai aveam contract încă un an și jumătate, am renunțat la 200.000 de dolari, ca să încep o carieră ca principal. Am venit acasă, am preluat Metaloglobus, o echipă de cartier, și am fost la un pas să prindem play-off-ul ligii a doua.
Am plecat doar fiindcă am avut o discuție cu finanțatorul, care mi-a spus că n-ar putea susține o promovare. De atunci, nu m-a mai căutat nimeni. Și chiar e frustrant, știind ce am făcut, cât am investit, cât am învățat, ca să respect regulile Federației. Nu doar mie mi se întâmplă, e la fel și pentru mulți alți colegi de-ai mei”.
Recunoaște că „m-au contactat recent două echipe din SuperLigă, dar nu direct, că n-au avut curaj. L-au sunat pe tata, să-l întrebe dacă aș vrea să-mi închiriez licența Pro, cum fac atâția. Erau bani buni, dar i-am zis tatălui meu să le transmită că nici nu vreau să aud de așa ceva! Să nu mă mai caute!
Nu-i înțeleg pe acești antrenori, care se duc doar așa, pentru un contract, dar nu antrenează, nu conduc echipele. Sunt doar așa, de decor, cu numele și cu diploma”.
„Școala de Antrenori își va pierde autoritatea!”
Manu junior, fiul fostului portar Ion Manu, a continuat în aceeași notă: „Tot ce se întâmplă este din cauza pasivității celor de la Federație și de la Școala de Antrenori. Pe mine m-a costat 15.000 de euro licența Pro, 5.000 de euro taxa de școlarizare, apoi a fost nevoie să fac un stagiu de cel puțin o săptămână la o echipă de Liga Campionilor.
Eu am fost în Dubai la Cosmin Olăroiu, care o antrena atunci pe Al Ahli. Plus alte deplasări, pe la conferințe, prin alte țări. Dar nu e vorba doar de bani. Noi am făcut totul ca la carte și nu suntem respectați. Antrenează alții fără licență, fiindcă FRF și Școala de Antrenori tac, acceptă asta.
Croitoru mi-a fost elev, are calități de antrenor, bravo lui!, dar nu are dreptul să facă asta. Ioan Sabău, cu tot respectul pentru ceea ce a făcut, ce să mai caute să antreneze după o pauză de 8-10 ani, în loc să se dea o șansă unuia tânăr?! La asta mă refer.
Dacă mergem așa, Școala de Antrenori își va pierde autoritatea! Eu sunt independent financiar. Dar am colegi care au învătaț, au respectat regulile și nu au ce pune pe masă acasă".
Gabi Manu: „Cum să conducem fără carnet?!”
În perioada când făcea licența Pro, Gabi Manu a fost la niște cursuri în Irlanda: „Acolo, federația și școala lor de antrenori verificau cluburile săptămânal, prin sondaj, dacă situația cu staff-urile tehnice e reală, dacă antrenorii se duc la antrenamente, dacă le conduc, cum lucrează. Asta se întâmpla în 2015. Păi, la fel se putea face și la noi, de atunci! Cum adică, eu nu am carnet de șofer, dar mă sui la volan și conduc?!
Iau pe unul care are carnet, îl pun în dreapta și gata?!! Nu mă amendează poliția?! Nu-mi face dosar penal?! Nu e în regulă.
Mie îmi place ce vrea să facă Lucian Burchel la Școala de Antrenori. Dar nu are cu cine. Are foarte puțini colaboratori acolo. Oricum, situația nu mai poate continua așa! UEFA dă instrucțiuni, dar lasă la latitudinea federațiilor să-și facă regulile.
Iar FRF trebuie să verifice și, unde nu se respectă regulile, să dea amenzi cluburilor. O dată, de două ori, de trei ori, tot mai mari! Până respectă regulile. Să terminăm odată cu această vânzare de licențe, de diplome, în timp ce alții nu au nicio șansă, fiindcă vor să își facă meseria corect și nu acceptă compromisuri. Până când nu vom face ordine, nu vom putea performa”.
Pot antrena oriunde în lume. În 2010, înainte de licența Pro, am luat Premier Diploma în SUA. Sunt singurul tehnician român care o are, puteam să antrenez de atunci ca principal, în MLS.
- Gabriel Manu, antrenor
Legat de situația de la FCSB, fiecare patron poate face ce vrea la echipa lui. Dar dacă existau reguli clare și încălcarea lor se lăsa cu amenzi și neprogramări la meciuri, nu mai discutam despre acest caz.
- Gabriel Manu, antrenor
VIDEO Cât costă cursurile pentru antrenori? Lucian Burchel, toate informațiile despre obținerea licențelor
Citește și alte știri de actualitate:
Inepții în cazul Pintilii » Nici selecționerii nu au ceea ce i se cere antrenorului FCSB