Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat marti, 16 ianuarie 2018 18:58
Marcel Pușcaș și Florin Prunea, doi candidați pentru președinția federației, comentează un articol din Gazeta de luni despre prăbușirea clară a fotbalului românesc. Ambii îl arată cu degetul pe Burleanu, chiar dacă primul îi e subordonat.
Marcel Pușcaș și-a început ziua de ieri cu postarea asta pe Facebook: "Gazeta se va epuiza încă de la prima oră. Un amplu material despre nenorocirea fotbalului de la noi și direcția în care se îndreaptă! Cu siguranță, unii și-ar dori să cumpere toate ziarele pentru a le ascunde. Ghinion! Există și digital!".
Textul din Gazetă sublinia detaliile concrete ale regresului pe care l-a înregistrat fotbalul din România de la Revoluție până acum:
- Există cu 158 de cluburi mai puține în primele trei ligi, în minus cu 60 la sută față de 1989
- Scăderea numărului de echipe a împuținat cu 3.000 numărul fotbaliștilor, cu 5.000 pe al juniorilor și cu 300 pe al antrenorilor.
Cine sunt cei de la care Pușcaș se aștepta să cumpere toate ziarele ca să nu se citească despre cât de prost merge fotbalul? Conducătorii federației, o instituție din care fostul fotbalist face și el parte! E director de dezvoltare la "Casa Fotbalului" din 2014, de când a făcut o înțelegere cu Burleanu înaintea turului al doilea al alegerilor. Pușcaș și Chivorchian au ales să-l sprijine pe Răzvan în concurența cu Vasile Avram și pentru asta ambii au căpătat posturi în FRF. Marcel va candida din nou. Probabil și Prunea.
Ei doi pretind că șefii de la "Casa Fotbalului" au o mare parte din vina pentru dezastru.
"Să copiem Islanda!"
Din momentul în care a preluat funcția din FRF, Marcel a încetat să mai fie un aliat al lui Burleanu, s-a transformat într-un fel de disident, un contestatar al regimului al cărui angajat era. Și acum îl arată cu degetul pe Răzvan: "În scriptele federației, în 1989 erau legitimați la nivelul primelor cinci ligi 180.000 de jucători. Acum abia dacă ajungem la 90.000! Nu se mai duce nimeni la fotbal, toți pleacă în străinătate să muncească cu cârca. Eu cred că există o singură cale pentru revenire: investiția în talente. Pe vremuri, copilul se ducea la stadion, îl vedea pe Dobrin și visa să ajungă la fel ca el. Așa cum azi copiii o văd pe Halep și au un model. La fotbal nu mai există modele. În ultimii doi ani s-au retras câte zece echipe din Liga a 2-a! Actuala federație nu are niciun plan, ei vin cu formulări stufoase, academice. De fapt, bat câmpii! Nu se poate face fotbal doar din cărți și din auzite!".
Pușcaș are o idee pentru reformă, imitarea unei țări din nordul Europei: "Cel mai bun proiect de urmat în România este ce a a făcut Islanda. Acolo s-au făcut terenuri pe orice petic de pământ, ca să-i încurajeze pe tineri să joace fotbal. Un proiect centralizat, bazat pe niște măsuri foarte clare, aplicate în toată țara".
Islandezii au jucat sfert de finală la Euro 2016, eliminați de Franța, și s-au calificat și la Mondialul din Rusia.
"S-au plimbat pe banii juniorilor!"
Pușcaș a anunțat clar că va candida. Florin Prunea spune, în continuare, doar că e posibil să intre în cursă, nu e încă stabilit clar. Grupul lui, organizat de către doctorul Pompiliu Popescu, mai speră că-l va convinge pe Ionuț Lupescu să vină de la UEFA și să-l bată pe Burleanu la scrutinul din aprilie.
Prunea a citit și el articolul și dă vina pe FRF și pe nerespectarea legilor. În mod ilegal s-au "topit" terenurile de fotbal, crede fostul portar al naționalei: "După Revoluție s-a ales praful, n-a mai existat nicio strategie. Degeaba exista o lege că nu te poți atinge de bazele sportive, că le-au distrus și au făcut ce au vrut cu ele! Copiii poate ar mai veni și acum la fotbal, însă nu prea mai au unde să-l practice". Florin e convins că și în situația asta, în care statul nu s-a asigurat că bazele sportive rămân pentru sport, tot ar mai exista o șansă, cu o conducere a fotbalului competentă: "Avem cel mai sărac fotbal cu cel mai bogat președinte de federație! El și echipa lui n-au făcut absolut nimic din 2014 până acum. Sunt interesați doar să se îmbogățească, nu le pasă de infrastructură, de juniori. Zeci de echipe au dispărut în acești patru ani. Au făcuj jaf! Jaf! Din banii pe care-i trimitea UEFA în România pentru copii și juniori, ei își plăteau deplasările prin străinătate, diurnele și primele uriașe!". Gazeta a solicitat și de la FRF un punct de vedere pe acest subiect, fără să primească răspuns.
"În România nu se mai face sport, nu e în criză doar fotbalul. La școală avem o oră-două de sport pe săptămână, în timp ce în Europa se fac patru-cinci ore. Românii nu mai au cultul mișcării" Marcel Pușcaș, director FRF
"Ăștia de la federație nici n-au cum să rezolve ceva, că nu le deschide nimeni vreo ușă. Fotbalul a devenit un sport pentru bogați. Dacă ai bani, îți duci copilul la un club privat. Dacă n-ai, el n-o să aibă unde să joace!" - Florin Prunea
"Scăderea numărului de cluburi e în strânsă legătură cu economia țării. Nu uitați că înainte de '89 erau o mulțime de formații care erau pe lângă diferite combinate, uzine, întreprinderi, care acum nu mai există!" - Aurel Țicleanu, membru în Comisia Tehnică FRF