Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 23 decembrie 2021 09:55 / Actualizat joi, 23 decembrie 2021 11:23
FCSB domină autoritar componența celor mai bune două echipe, realizate pe baza indexului InStat după 21 de etape, însă pierde, surprinzător, lupta cu CFR Cluj unde părea să aibă cel mai mare avantaj: la fotbaliștii eligibili pentru regula U21. Dinamo are cele mai multe nume în primul „11” al celor mai slabi jucători, în vreme ce Săpunaru e pe podiumul gafeurilor din Liga 1.
E pauză în Liga 1. S-a jucat din campionat cel puțin 50%, meciurile se vor relua după o lună, astfel că acum e momentul pentru statistici și ierarhii. Cele mai elocvente sunt oferite de firma InStat. Iar pe baza Indexului pe care îl acordă fiecărui jucător, meci de meci, care e o medie a tuturor reușitelor și nereușitelor din minutele bifate pe teren, GSP face astăzi echipa titularilor, dar și pe cea a rezervelor.
Sistemul ales e 4-2-3-1, iar concluzia e una surprinzătoare. Dintre cei 22 de fotbaliști, aproape jumătate provin de la FCSB, echipă care nu doar că e pe locul 2, dar are un ecart față de liderul CFR de nu mai puțin de 10 puncte.
Echilibru între CFR Cluj, FCSB și CSU Craiova
În schimb, campioana en titre are mai puțin de jumătate din nivelul FCSB-ului. Are 3 nume în formula titularilor și unul singur în cea a rezervelor. În formula de bază, există un echilibru total între grupările care la startul sezonului porneau cu șanse în lupta pentru titlu. FCSB, CFR și CSU Craiova au câte 3 jucători.
În ciuda unui parcurs dezamăgitor, are 25 de puncte mai puțin decât CFR, Universitatea dă același număr de jucători în primul „11” al Ligii 1: Găman, Bancu și Nistor. În afara trioului de forță, doar două echipe mai sunt reprezentate: Botoșani și Farul. Moldovenii îl au pe Edjouma, un mijlocaș central care s-a remarcat, iar Hagi îl are pe Jefte, care e golgeterul la zi al campionatului.
Echipa A: Bălgrădean - V. Crețu, Găman, Miron, Bancu - Edjouma, Nistor - Omrani, Fl. Tănase, Petrila - Jefte
* au bifat cel puțin 40% din minute
Mult mai surprinzătoare e formula de rezerve. Practic, fotbaliștii aflați imediat sub titular, pentru fiecare poziție în parte. FCSB are nu mai puțin de 7 jucători, un record. Deși n-are nici pe departe randamentul defensiv al CFR-ului, trupa lui Toni Petrea are 6 nume în aceste două echipe, în compartimentul din apărare, spre deosebire de clujeni, de la care sunt prezenți doar doi jucători: Bălgrădean și Cristi Manea!
Echipa B: A. Vlad - Cr. Manea, Vinicius, I. Cristea, Radunovici - A. Albu, Droppa - Cordea, Houri, Oct. Popescu - Keșeru
* au bifat cel puțin 40% din minute
FCSB domină echipele campionatului
Club | Nr. Jucători* |
FCSB | 10 |
CFR | 4 |
U Craiova | 4 |
Farul | 1 |
Botoșani | 1 |
Rapid | 1 |
Voluntari | 1 |
* în primele două formule ale Ligii 1
Surpriza superlativelor: CFR Cluj, peste FCSB în echipa de „tineret-speranțe”
Surprizele din superlativele competiției interne nu se opresc aici. Cel mai bun prim „11” format exclusiv din fotbaliști eligibili pentru naționale de tineret aduce un raport extrem de puțin anticipat la startul sezonului. CFR e peste FCSB, scor 2-1. Campioana avea, practic, un singur nume pe care se baza, Petrila, în vreme ce la roș-albaștri păreau să fie mult mai multe variante: Octavian Popescu, Perianu, Sorin Șerban, Ianis Stoica.
Până la urmă, în echipa campionatului de „tineret-speranțe” și-a făcut loc doar Ianis Stoica, în condițiile în care a evoluat puțin peste 30% din totalul minutelor. Pentru postul de atacant stânga, duelul direct dintre Petrila și Octavian Popescu a fost adjudecat de clujean, la limită: Petrila a jucat cu 68 de minute mai puțin, dar a produs 6 goluri, cu unul mai mult decât Tavi Popescu.
Revelația U21 a CFR-ului s-a numit însă Hindrich, care a fost preferat în 8 jocuri de campionat, în care s-a remarcat și a încasat doar două goluri!!!
Echipa cel mai bine reprezentată în formula celui mai bun „11” al puștilor e Universitatea Craiova, care îi are pe Screciu, Câmpanu și Jovan Markovic.
Echipa U21: Hindrich - Ehmann, Screciu, Racovițan, A. Dumitrescu - D. Albu - Câmpanu, Pitu, Petrila - I. Stoica, Markovic
* au bifat cel puțin 30% din minute
Cea mai slabă echipă: Dinamo are cei mulți jucători
Tot pe baza indexului InStat, se poate alcătui și cel mai slab prim „11” al campionatului. Monitorizarea firmei respective conține nu mai puțin de 354 de fotbaliști care au evoluat în acest sezon de Liga 1, însă GSP i-a luat în calcul doar pe cei care au bifat cel puțin 500 de minute, un sfert din totalul minutelor disputate în cele 21 de etape.
Dinamo are în această formulă rușinoasă 3 dintre cei 4 fundași: Crețu, Giafer și Răzvan Popa. Nu există altă formație care să dea mai multe nume în cea mai slabă formulă a sezonului. Clinceni, care e sub Dinamo în clasament, are și ea tot 3 jucători: portarul Păun, mijlocașul Vanzo și atacantul Velios. Această echipă conține cel puțin un fotbalist de la fiecare dintre ultimele 6 clasate.
Cea mai slabă echipă: Păun (Clinceni) - G. Crețu (Dinamo), Giafer (Dinamo), R. Popa (Dinamo), Burnea (Mioveni) - Lixandru (Mediaș) - Vanzo (Clinceni), M. Șerban (Chindia), Ondaan (FCU Craiova) - Sarr (Mediaș), Velios (Clinceni)
43 de goluria încasat Dinamo, care are cea mai slabă defensivă, sub a Clinceniului (41), care e sub ea în clasament, dar la distanță uriașă de FCU Craiova (21 de goluri), care e imediat deasupra în ierarhia generală
Echipa gafeurilor: Săpunaru e pe podium
Un capitol aparte în radiografia InStat e cel referitor la jucătorii care au greșit cel mai des în faze decisive, în urma cărora adversarul a reușit să înscrie. Lider e un nume surprinzător, care nu demult s-a aflat chiar și în echipa națională, Mitrea de la Sepsi. Totuși, marea dezamăgire e căpitanul Rapidului, Cristi Săpunaru. Acesta e direct răspunzător de 7 gafe comise, ceea ce înseamnă fix o treime din golurile primite de Rapid.
Eșanu nu are rival în acest prim „11” în care nimeni nu și-ar dori un tricou de titular, are și el pe conștiință tot 7 goluri. Surprind doi jucători cu valențe ofensive, care au greșit grav și echipa lor a scos mingea din plasă la faza imediat următoare. Ambii sunt de la Clinceni: Moulin și Ventura.
Echipa gafeurilor: Eșanu (Dinamo, 7 gafe decisive) - Pașov (Clinceni, 5), Kovacic (FCU Craiova, 7), Săpunaru (Rapid, 7), Patriche (Clinceni, 10), Mitrea (Sepsi, 10) - Oancea (Mioveni, 6), Moura (Mediaș, 5), Moulin (Clinceni, 6), Huyghebaert (FCU Craiova, 6) - Ventura (Clinceni, 6)
* au bifat cel puțin 40% din minute
38e locul ocupat de Săpunaru în ierarhia fundașilor centrali din Liga 1, conform indexului InStat; are o medie sub jucători precum Garutti (Mioveni), Matricardi (Gaz Metan), Kovacici (FCU Craiova)
Echipa străinilor: CFR Cluj și Craiova, câte 3 jucători
Cel mai bun prim „11” al fotbaliștilor din afara României conține jucători de la toate cele 6 echipe care se află pe locurile de play-off. Cei mai mulți au CFR și CSU Craiova, câte 3, FCSB are doi, în vreme ce Botoșani, Farul și Voluntari au câte unul singur. Străinul cu cel mai mare index InStat e francezul Edjouma, mijlocașul central al trupei lui Marius Croitoru. El are o medie de 247. Imediat sub el se află Vinicius (245) și Omrani (244).
Echipa străinilor: Pigliacelli - Susic, Vinicius, Cestor, Radunovic - Edjouma - Gustavo, Houri, Omrani - Jefte, Nemec
* au bifat cel puțin 30% din minute
Echipa celor mai buni pasatori decisivi: Latovlevici e revelația
Extrem de interesant e modul în care poate fi construit un „11” format din jucători cu cele mai multe pase de gol. Există 3 jucători defensivi plasați excelent în acest top: Braun (Botoșani), Cristea (FCSB), dar mai ales Latovlevici.
Acesta din urmă, care va împlini 36 de ani în primăvară, a început la CFR și a continuat la Argeș, iar în cele aproape 1.400 de minute bifate a reușit nu mai puțin de 5 assisturi, peste nivelul unor mijlocași ofensivi, care au în fișa postului mai ales crearea golurilor. Lider e Ronaldo Deaconu, cu 7 pase de gol, deși a avut dezavantajul de a evolua la o echipă aflată în suferință, Gaz Metan Mediaș.
Echipa celor mai buni pasatori decisivi: Braun (3 assisturi), I. Cristea (3), Latovlevici (5) - Deac (5), R. Deaconu (7), Nistor (6), Al. Păun (4), I. Gheorghe (4) - A. Pitu (4), Dangubic (3)
* au bifat cel puțin 40% din minute