Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat vineri, 19 ianuarie 2024 11:35 / Actualizat vineri, 19 ianuarie 2024 12:09
Tudorel Stoica (69 de ani) a fost de șapte ori campion al României, a câștigat cinci Cupe ale României, dar are și Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei în CV. Fostul mijlocaș spune că este dezamăgit de cum arată fotbalul românesc în ziua de astăzi.
„Poporul român e un popor talentat, dar la nivel de echipe de club suntem zero cu performanța. Este tragic pentru mine să văd că suntem cam la coada clasamentului în fotbalul european”, este concluzia fostului mare jucător.
Întrebat de ce performanțele generației sale sunt greu de egalat, câștigătorul Cupei Campionilor Europeni are răspunsul.
„Este greu de analizat și de spus care sunt cauzele. Dacă le-am ști, le-am remedia. Dar cred că dispariția multor terenuri...
Copiii sunt atrași mai mult de tehnologie decât de sport. Noi, la școală, acasă sau în timpul liber, jucam fotbal, asta era plăcerea noastră. Acum, sunt convins că sunt alte tentații.
Din punctul meu de vedere, și faptul că sunt aduși mulți jucători străini fără valoare... Dacă nu ai jucători valoroși, valoarea cum să fie ridicată?”, explică acesta pentru GSP.RO.
Pică recordul de străini într-un sezon de Superligă?
În primele 21 de etape au evoluat 189 de străini, acesta fiind cel mai mare număr înregistrat înaintea reluării campionatului după pauza de iarnă.
Privind achiziţiile de până acum, constatăm că sunt cel puţin 20 de nume noi, iar perioada de mercato rămâne deschisă până pe 12 februarie.
Astfel, sunt şanse mari ca recordul stabilit în 2014/2015, 220 de astfel de jucători cu minute pe durata unei stagiuni, să fie depăşit.
- 2023/'24 - 189 străini
- 2022/'23 - 200 străini (158 străini la intrare în pauza de iarnă, et. a 21-a)
- 2020/'21 - 210 străini (159 străini la intrare în pauza de iarnă, et. a 15-a)
- 2014/'15 - 220 străini (152 străini la intrare în pauza de iarnă, et. a 17-a)
Cum arată echipa străinilor din Liga 1 după cotele de piață
- Zima (Petrolul) – Braun (Rapid), Kresic (CFR Cluj), Velkovski (Dinamo), Radunovic (FCSB) – Rață (FC Voluntari), Muhar (CFR Cluj), Bauza (FCU Craiova) – Bamgboye (Rapid), Compagno (FCSB), Krasniqi (Rapid)
N-a jucat cu Barcelona, dar a scris istorie
Tudorel Stoica a fost suspendat pe 7 mai 1986, atunci când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Barcelona, la Sevilla. „În cazul dumneavoastră, ziua de 7 mai a fost una de bucurie maximă, dar și de tristețe maximă”, i-a spus reporterul GSP, legendarului fotbalist.
Stoica a reacționat imediat: „Este adevărat, tristețe doar pentru că nu am reușit să joc în finală. Atunci am fost antrenor secund, pentru că altfel nu puteam să stau pe bancă, dacă nu mă treceau pe foaie. Și-atunci, în locul lui Iordănescu am fost trecut eu și pot să mă mândresc că am câștigat Cupa Campionilor ca antrenor”.
Apoi a avut un mesaj pentru jucătorii alături de care a scris istorie pentru fotbalul românesc: „Le mulțumesc colegilor mei că au câștigat acel trofeu și-am mai avut șansa să joc alături de ei alte două finale. Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală.
Dinamo Kiev era naționala URSS! Oricum pe bancă e mult mai greu decât pe teren, pentru că vezi greșelile colegilor, vezi ce se poate face. Pe teren treci mai ușor prin greșelile jocului și prin tensiunea lui”.
Am fost mai mult un jucător de echipă de club. Stăteam foarte, foarte mult în cantonament și aveam foarte puțin timp liber pentru familie. Faptul ăsta m-a consumat mai mult și-am preferat să fac tot posibilul să joc măcar la echipa de club decât să încurc... Eram psihic dărâmat și-am vrut ca din două lucruri să fac măcar unul bun. Și-atunci am preferat să joc mai mult la echipa de club.
Tudorel Stoica, fost internațional