Articol de Dan Udrea - Publicat vineri, 12 iunie 2020 14:42
După ce LPF a luat decizia de a amâna meciul cu CS Universitatea Craiova, care trebuia să se joace în această seară, cei de la Botoșani au plecat aseară din Bănie și au călătorit toată noaptea.
Au ajuns în această dimineață la Botoșani, unde toți cei care au fost în deplasare au intrat în izolare. Procedura nu a fost impusă de cei de la Direcția de Sănătate Publică.
„Ei chiar ne-au zis că jucătorii, în mod normal, nu sunt considerați contacți apropiați cu persoane infectată, ci unul indirect, adică ei au avut contact direct cu maseurul care a călătorit cu medicul nostru declarat pozitiv. Totuși, în ciuda faptului că nu am fost obligați de nimeni, am luat decizia ca toți cei 34 care au fost la Craiova să intre în izolare. Cei care locuiau singuri, în apartament, s-au autoizolat la domiciliul lor, iar ceilalți, care aveau soție, copii, au mers la un hotel, unde i-am cazat câte unul în cameră. În plus, deși echipa a fost testată miercuri, toți jucătorii și antrenorii vor reface testul Real Time PCR marți dimineață"
- Cătălin Anton, președintele clubului
Doctorul echipei botoșănene, Petre Rădăuceanu a fost depistat pozitiv, iar rezultatul i-a venit joi seara, când deja se afla în hotelul din Craiova unde se cazase și echipa. Totuși, cei din conducerea clubului au susținut, lucru confirmat ulterior chiar și de el într-un interviu pentru GSP, că nu a fost în contact cu echipa în nici o zi de când formația a reluat antrenamentele.
FC Botoșani, fără doctor la antrenamente
- De fapt, FC Botoșani nu a avut nici un doctor la ședințele de pregătire din momentul în care a reluat antrenamentele, pe 16 mai!
„Cu domnul Petre Rădăuceanu avem un contract de activitate sportivă, dar el s-a aflat în această perioadă în concediu medical de la Spitalul Județean, unde este angajat.
Fiindcă are anumite boli, hipertensiune arterială, diabet, obezitate, a dorit să se protejeze în această perioadă. Deci, din acest motiv nu a fost prezent, dar am avut mereu un asistent medical, plus kinetoterapeutul, iar domnul doctor Rădăuceanu le superviza activitatea de la distanță, din afara bazei", a declarat Anton pentru GSP.ro, care a adăugat: „Regulamentul prevede să fie prezent cel puțin un asistent medical, noi am respectat regulamentul".
De fapt, Botoșani e una dintre echipele de prima ligă care nici măcar la meciurile pe care le susținea în deplasare nu avea un medic în delegație. Petre Rădăuceanu era chemat să fie prezent doar la jocurile de acasă, iar acum a fost primul meci la care a însoțit echipa. Motivul? Din cauza pandemiei de coronavirus, FRF a obligat cluburile să aibă și la meciurile din deplasare un medic.
Fiindcă această obligativitate nu era stipulată și până acum, Botoșani a fost în centrul unui mare scandal în startul acestui sezon. În finalul meciului disputat pe Arena Națională cu Botoșani, atacantul Moussa a suferit o accidentare gravă, a rămas inert pe gazon după o ciocnire cu coechipierul său din poartă, Eduard Pap, însă primul ajutor l-a primit din partea personalului de pe ambulanța de la stadion și din partea medicului lui Dinamo fiindcă de la Botoșani nu a fost nici un doctor.
După meci, medicul roș-albilor, Adrian Motoacă a lansat un atac dur la adresa lui Valeriu Iftime: „Este impardonabil ca unor astfel de cluburi sau entitați mari sportive să li se permită participarea în competiții majore oficiale fără medic! Putem asista oricând la tragedii mult mai mari. Acum a fost cu noroc, dar ce ne facem când norocul ne va părăsi? Buni și ăștia din staff-ul medical de la Dinamo de ceva, nu-i așa domnule «milionar» Valeriu Iftime?".
Valeriu Iftime: „Doctorul a fost în concediu medical”
Contactat astăzi de GSP, patronul Botoșaniului a admis că echipa n-a avut medic nici măcar la antrenamente. „Domnul doctor a fost în concediu medical, nu a fost prezent, s-au ocupat cei doi kinetoterapeuți, dacă apărea o problemă atunci ei o semnalau și mai departe avem colaborări cu alți oameni de specialitate. De exemplu, noi colaborăm cu spitalul Monza din București, unde facem RMN, alte investigații.
Am mers pe principiul că decât să am un singur medic, mai bine avem colaborări cu mai multe persoane bine instruite pe domenii diferite, cu diverse competențe. Iar dacă în 14 ani de activitate, Botoșani nu a avut nici o problemă medicală gravă, cred că am procedat bine", a declarat Iftime.
VIDEO. 12 iunie, data la care trebuia sa debuteze Euro 2020. Pandemia a anulat turneul final și a scăpat România de o rușine
Citește și alte știri despre situația de la FC Botoșani:
Comunicat LPF: ce se întâmplă cu FC Botoșani, după ce medicul a fost depistat pozitiv cu COVID-19