Articol de Eduard Apostol - Publicat vineri, 05 aprilie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 05 aprilie 2013 00:54
Constantin Anghelache, 67 de ani, a explicat ieri într-un superinterviu ce vrea New Dinamo 2013: cum să recîştige timpii pierduţi cu rivala de-o viaţă şi s-o învingă, cum să crească tineri în spiritul clubului, cum să meargă aceştia la şcoală şi la operă, cum să producă bani.
Un birou luminos, cărţi multe, diplome nenumărate, cărţi de vizită scrise pe ambele părţi, un bărbat impozant, îmbrăcat elegant, dă slide pe iPad, urmărind diverse articole pe gsp.ro. "Vă urmăresc cum ne urmăriţi!", s-a amuzat Constantin Anghelache.
Profesor, preşedinte de club, economist, scriitor, jurnalist, soţ, tată, bunic. La omul de 67 de ani totul se calculează în numere, nu în cifre. De la volumele de cărţi, peste 100, tratate de economie sau de analiză sau de fotbal, pînă la funcţii, care mai de care mai diversificate şi mai impunătoare.
Probabil e singurul dinamovist cunoscut la Oxford sau Stanford, unde îi sînt folosite volumele. Dialogul cu vechiul-noul preşedinte executiv al "cîinilor", un personaj enciclopedic ce vorbeşte fluent engleză, franceză, daneză şi rusă, s-a purtat pe durata a două ore, iar la final omul de fotbal a conchis: "Ne-ar mai trebui cîteva ore să mai discutăm despre diverse subiecte, diverse. Eu muncesc ca la furnal, de la 7 jumate dimineaţa pînă la 10 seara".
- Domnule Anghelache, titlurile vă recomandă ca un om cu carte, cu cap, ce vă trebuia fotbal şi Dinamo?
- Drăguţii mei, fotbalul pentru mine e plăcere, pentru alţii e şmecherie. Eu sînt şi profesor universitar, dar şi susţinător de decenii al lui Dinamo, din 1972, după ce mi-am terminat mandatul de vicepreşedinte la Sportul Studenţesc. Nu există băiat căruia să nu-i placă fotbalul. Am jucat şi eu pe unde am putut, apoi am început, de la 24 de ani, să ocup diverse funcţii la cluburile de fotbal. Pe unde a fost Mircea Lucescu în România am fost şi eu.
- Cu cine ţineaţi în copilărie, în tinereţe?
- N-am ţinut cu nimeni, am iubit fotbalul. Îmi plac diverse echipe. Simpatizez cu Dinamo, cu Real, cu Chelsea, de cînd am fost la Londra şi-am văzut peste o sută de meciuri, avînd casa lîngă Stamford Bridge, dar şi cu formaţiile la care a fost Lucescu.
"Dinamo '90 e cea mai bună din istoria României"
- Acum, ca preşedinte executiv, veţi mai continua cartea despre Dinamo?
- O pun în stand by, dar ce-am scris rămîne bun scris. Vreau să-i schimb titlul din "Cum şi-a pierdut Dinamo identitatea" în "Dinamo renaşte". Sper să mă ajute faptele.
- Să trecem la lucruri serioase! În cît timp veţi face ca Dinamo să lupte iar pentru supremaţie în România?
- În doi-trei ani există timp pentru a clădi o echipă puternică. Plec de la experienţa mea proprie şi de la cea a lui Lucescu. Aşa s-a clădit echipa, mare, a lui Dinamo din 1989-1990, cea mai bună din istoria României.
- Din istoria lui Dinamo sau a României? Ca să lămurim.
- Eu zic că şi din istoria României.
- Peste Steaua '86?
- Dacă nu se întîmpla evenimentul din '89, fericit, de altfel, dacă se respecta proiectul Dinarom, am fi fost mulţi ani Real Madrid al Estului!
- Revenind în prezent, care ar fi planul de resuscitare a clubului?
- Strict legat de fotbal, să facem o piramidă proprie. Să creştem fotbalişti, nu jucători. Nu furăm de la nimeni, construim o bază proprie. Avem şi acum, în total, vreo 500 de copii, dar cîţi ajung titulari la prima echipă? O să facem o evaluare a antrenorilor de la juniori care să răspundă: "Care este efectul muncii voastre?". Vreau să schimbăm şi mentalitatea, dar şi alimentaţia bugetului. Să creşti un copil, de mic pînă la porţile primei echipe, îţi ia, în timp, vreo 20.000 de euro. Păi, ce jucător de prima mînă iei în Liga 1 la banii ăştia?! Vreau să lustruim fotbalişti în spiritul lui Dinamo.
"Cu 4 milioane de euro te baţi la podium"
- Se îndrepta Dinamo spre faliment?
- Spre insolvenţă. Plecînd de la datoriile de 10 milioane de euro, clubul ajungea mai rău ca Rapidul.
- Cîţi bani ar trebui ca Dinamo să se poată lupta cu Steaua, de exemplu?
- O să vedem. Ionuţ Negoiţă e un mare manager, a făcut totul pe mintea lui.
- Îl lăudaţi că-i sînteţi şi unchi.
- Nu, domne, nu-s subiectiv! Eu sînt prieten cu el, nu rudă. Ce face face bine! Concret, la ce m-ai întrebat: Dinamo se poate lupta pentru locurile 1-3 cu jumătate din bugetul de pînă acum.
- Sume?
- Bugetul pentru acest sezon a fost de 8 milioane de euro, eu zic că poţi să te baţi la titlu, în România, şi cu buget de 4 milioane de euro. Dar cu sudoare, cu tinerii tăi, cu strategii clare.
- S-au cheltuit bani fără cap în anii trecuţi?
- S-au consumat nechibzuit milioane de euro, fără explicaţii.
- Era vremea să plece din fotbal Badea, Borcea, Copos?
- Trebuie căutat ce e mai bun. Viaţa îndelungată pe aceeaşi funcţie duce la rutină, iar situaţiile te depăşesc.
- Dar Gigi Becali e bun pentru fotbalul românesc?
- Nu vreau ceartă, nu încercaţi... Ce face pentru Steaua face bine. Steaua e cea mai bună acum din România. Iar noi vrem să ajungem un partener pe picior de egalitate pentru Steaua.
- Concret, vă puteţi bate la titlu în 2014?
- Vorbim după evaluarea tehnică, atunci pot face previziuni. Nu promit să-i întrecem permanent, ani la rîndul, dar promit să ne batem în mod real cu echipa de pe locul 1, de la egal la egal.
- Spuneaţi, cîndva, că vreţi ca Dinamo să bată din nou Steaua la scor de tenis, ca în 1990.
- Filosofia fotbalului nu e asta. Principiul e să marcăm goluri care să aducă victorii, care să aducă trofee.
"Scump e omu' cu idei profitabile"
- Vor fi epurări la club?
- Va fi evaluare complexă. Nu pleacă nimeni ce-şi justifică locul, nu rămîne nimeni care nu-şi justifică locul. Şi căutăm să respectăm valorile clubului, indiferent de vîrstă. De exemplu, în proiectul de organizare, singurul pe care l-am pus eu a fost Cornel Dinu. Face treabă cît o comisie întreagă. Ştiţi care e principiul capitalismului? Şomajul! Care e stimulator pentru îmbunătăţirea factorului de muncă.
- O să vă ajute şi Mircea Lucescu?
- Noi vrem ştiinţa lui Lucescu, know-how-ul, nu hau-hau, banii. Omul creează şi banul prin idei. Dacă vii cu bani, fără cap, faci datorii de 30 de milioane de euro. Scump e omul cu idei profitabile! Mircea este un antrenor de talie internaţională, de povaţă, îl supără să i se ceară bani şi-l înţeleg perfect. Ăia se duc pe apa sîmbetei, dar Mircea poate să te înveţe să construieşti. Mie mi-a făcut cadou de ziua mea cel mai frumos dar posibil, o carte "Mircea Lucescu, istorie de miner", cu activitatea lui la Şahtior, iar dedicaţia sună grandios: "Pentru un prieten, un sfătuitor, un susţinător, mare iubitor de fotbal inteligent".
- Vrea Dinamo să ajungă în Europa în viitorul sezon? Chiar dacă s-ar afecta programul de pregătire din vară?
- Cine nu e-n Europa nu pătrunde acolo. Şi cine îşi pune rufele la uscat pe ploaie n-o să le aibă uscate niciodată! Pe scurt: vrem în Europa, în orice situaţie!
- Profesor sau preşedinte, ce sînteţi?
- În fotbal sînt "nea Costică". Omul face titlurile, nu titlurile îl fac pe om. La şcoală sînt "dom' profesor". E normal, sînt ales, nu numit, în zeci de comisii şi consilii, la nivel naţional şi mondial.
"Efectele crizei se duc în 2022"
- Ziceaţi că aţi vrea să vedeţi jucătorii la teatru, la operă, la şcoală.
- Educaţia îl ajută pe un sportiv, 50 la sută. Sînt fotbalişti care nu sînt dotaţi, dar au fost inteligenţi. Lucescu nu era dotat precum Pîrcălab, dar a ştiut ce-a vrut şi a ajuns cine a ajuns.
- Vorbeaţi de previziuni şi sînteţi doctor în economie. Cînd scăpăm de criză?
- De efectele ei, vrei să spui! Prin 2022! Iar România va ajunge la PIB-ul 2007 aproximativ în 15 ani.
- Mulţi spun, s-a şi scris, că aţi avut grijă de banii lui Ceauşescu. Aşa e?
- Nu e aşa, am fost traducător în echipa ce negocia plata datoriilor externe. Dacă aveam grijă de banii lui, mă sinucideam demult, aveam coşmaruri. Oriunde am fost, în orice post, am fost datorită mie, cultul meu e să muncesc.
- Era mai bine pe vremea lui Ceauşescu?
- Nu regret nimic şi nici nu-s încîntat de nimic de acum! Sistemul comunist a fost construit pe baze greşite. În comunism, productivitatea muncii e cea mai joasă. Toţi au salarii şi locuri de muncă, şomajul este pasiv, lupta pentru perfecţionare este minimă. Nu accept satisfacţiile platonice, fără autoperfecţionare. Atunci s-a frînt gîndirea. Eu fiind cam erudit de felul meu n-am cum să fiu nostalgic.
"Trebuia să fim campionii Europei în 1991"
Bazele proiectului Dinarom, în mai 1990, au fost puse de Lucescu şi de Anghelache, alături de italienii ce finanţau Bari şi Bologna. "Planul era ca imediat, în 1991, să cîştigăm Cupa Campionilor Europeni. Dar a dispărut prima regulă a italienilor, aceea de a nu vinde nici un fotbalist vreme de doi ani. N-a mai revenit nici unul după Coppa del Mondo! Cu Dinamo 1990 al lui Lucescu făceai faţă cu brio şi-n grupele Champions League de acum", a mărturisit preşedintele roş-albilor.
Ce vrea Anghelache de urgenţă la Dinamo
1. "Vreau să implementăm sistemul Ajax Amsterdam, să creştem copii, să producem în fiecare an, să creştem în grădina proprie. Cu importurile doar CFR Cluj a reuşit, Dinamo a adus nişte străini de "no comment". Să nu mă duc după Rullo, 29 de ani, în Italia, cînd am tineri precum Burnea sau Radu la mine în curte"
2. "Se va reveni la tot ce va fi nevoie ca să construim un vestiar solid. Inclusiv ca echipa să meargă la teatru sau la operă, după caz, fiindcă e nevoie şi de cultură. Ai carte, ai parte!"
3. "Căutăm finanţare pentru un complex sportiv, comercial, hotelier în Ştefan cel Mare. Cu 20-25 de milioane de euro, cam cît are Copos datorii, facem un stadion nou-nouţ, de 20.000 de locuri. Într-un an şi jumătate s-ar face"
4. "Trebuie respectate valorile lui Dinamo, toţi cei care au îmbrăcat tricoul alb-roşu să sprijine, fiecare cum poate! De aceea toţi foştii jucători sînt invitaţi, permanent, la fiecare meci de acasă, pe Naţional Arena, la tribuna oficială. I-am pus pe Selymes şi pe Mihăiescu la echipa secundă, vor mai veni şi alţii, fiecare poate ajuta şi cu o idee de un copil de viitor de la Galaţi, Craiova sau Oradea"
Motto-ul New Dinamo 2013
"După lupte îndelungate şi evoluţii sinuoase, să ajungem la valoarea lui Dinamo din primăvara 1990"
"N-am fost, nu sînt nici acum, pe statul de plată al vreunui club. N-am salariu. Dar am un trai decent, tihnit. Dinamo se va schimba în bine în doi-trei ani, altfel nu mai calc pe acolo!" (Constantin Anghelache)
4 ani, între 1986 şi 1990, a mai activat Anghelache la Dinamo, ca preşedinte
6 cluburi de fotbal sînt trecute în CV-ul lui "nea Costică": Sportul, Dinamo, FC Braşov, Rapid, Tricolorul Breaza şi CSMS Iaşi, de ultimii despărţindu-se pe 27 martie, ca pe 3 aprilie să fie numit la "cîinii roşii"
Preferaţii lui Anghelache
Fotbalist român din Liga 1 - Chiricheş
Fotbalist dinamovist - Alexe
Fotbalist mondial - Cristiano Ronaldo
Echipe - Real Madrid, Chelsea, Şahtior