Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat vineri, 08 februarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 08 februarie 2013 13:34
Nicolae Mărăşescu aduce argumente prin care susţine că Reghecampf a greşit atunci cînd a programat foarte multe meciuri amicale în această pauză de iarnă, motiv pentru care "la echipă e o oboseală generală".
Fostul secretar de stat al Ministerului Tineretului şi Sportului, Nicolae Mărăşescu (75 de ani), a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre problemele pe care Steaua le arată cu mai puţin de o săptămînă înainte de confruntarea cu Ajax.
"Aşa ceva nu există nicăieri în lume!"
Extrem de lăudat pînă acum mai ales datorită metodelor de pregătire fizică, Reghecampf e criticat acum de Mărăşescu din cauza modului în care a organizat cele două stagii şi mai ales din cauza numărului de meciuri amicale pe care le-a solicitat în această perioadă.
"Nu am mai auzit în România sau în altă parte ca o echipă de fotbal profesionistă să aibă 6 meciuri la intensitate maximă în 11 zile! Situaţia în care echipa se află acum este una de oboseală generală. Atît din punct de vedere fizic, dar mai ales mental! Nici n-ar putea fi altfel cînd tu joci meciuri din două în două zile", spune Mărăşescu.
"Le-au scăzut jucătorilor concentrarea şi viteza de reacţie"
Acesta aduce şi exemple pentru a susţine declaraţiile pe care le face: "Uitaţi-vă că Steaua a pierdut două meciuri, cel cu Basel şi cel cu Mlada, în ultima secundă! Asta vine din cauza lipsei de concentrare, care s-a pierdut din moment ce ai un program încărcat de jocuri de verificare. Nu ai cum să îţi păstrezi jucătorii pregătiţi din punct de vedere mental cînd programul lor de pregătire este unul foarte dens. Pe lîngă faptul că le-a scăzut concentrarea, nici viteza de reacţie nu mai este aceeaşi".
Sfatul lui Mărăşescu: "Odihniţi-le activ creierele!"
Mărăşescu, care e şi membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, le dă sfaturi steliştilor pentru următoarea perioadă: "Staff-ul Stelei trebuie să facă rapid schimbări! În următoarele şase zile pînă la meciul cu Ajax, din Europa League, jucătorilor trebuie să li se refacă prospeţimea! Trebuie să fie odihniţi, nu să doarmă cu orele, ci odihniţi activ. Jucătorilor le este obosit foarte mult creierul, nu muscultura! Oboseala acestora vine indiscutabil din cauza meciurilor pe care le joacă la foc automat".
Reghe, lăudat pentru metodele de pregătire
Chiar dacă spune că Steaua a greşit jucînd atît de multe meciuri amicale, Mărăşescu ţine să remarce modul în care antrenorul roş-albaştrilor a schimbat metodele de pregătire: "Antrenamentele pe care Laurenţiu Reghecampf le face sînt dintre cele mai bune, pregătirea este una excepţională, a adus lucruri noi. Dar dacă pune echipa să joace 6 amicale în 11 zile şi, în total, 10 jocuri în mai puţin de o lună, strică tot pentru jocul cu Ajax".
Medie dublă de jocuri amicale faţă de oficiale
Plecînd de la ceea ce spune Nicolae Mărăşescu, trebuie făcută o comparaţie între frecvenţa de meciuri a Stelei din prima jumătate a sezonului şi cea de acum, din perioada de pregătire. În intervalul 23 iulie - 10 decembrie, adică în 141 de zile, Steaua a susţinut 31 de partide oficiale, o medie de un joc la fiecare 4,5 zile. În cele două stagii, timp de 25 de zile va susţine 10 meciuri de verificare, adică o medie de un joc la fiecare 2,5 zile!
Ajax a jucat mult mai puţin
Dacă Steaua va avea nu mai puţin de 10 jocuri în 25 de zile, adversara ei din Europa League se laudă cu un program de meciuri oficiale, dar mult mai relaxat. În perioada 13 ianuarie - 10 februarie, deci în 28 de zile, trupa lui Frank de Boer a disputat doar 6 partide: una amicală, una în Cupa Olandei şi restul în Eredivisie.
Mărăşescu cere psiholog pentru Nilă
Oficialul COSR are curaj să facă şi-un pariu în ceea ce priveşte consilierea psihologică a jucătorilor de fotbal. "Acum doi ani, cînd Barcelona cîştiga totul în Spania, Mourinho a cerut conducerii să i se mai aducă la echipă încă doi psihologi. Fiecare dintre ei vorbea în parte cu jucătorii şi aceste şedinţe chiar au avut efect! Au bătut Barcelona, apoi au luat campionatul. Acelaşi lucru se poate face şi la noi. Eu cred că Steaua ar putea apela la un psiholog, să vorbească de exemplu cu Mihai Costea, care are necazurile lui, supărări şi-aşa mai departe. Fac pariu că după o pregătire psihologică de cîteva luni, Mihai Costea ar exploda pe teren şi-ar deveni un fotbalist excepţional".
Cine e Nicolae Mărăşescu
S-a născut pe 12 noiembrie 1937, la Bucureşti. A practicat atletismul de performanţă, fiind legitimat la Steaua între 1962 şi 1966. Are în palmares şi un titlu de campion naţional, la ştafeta de 4x100 metri (1965). A absolvit Institutul de Cultură Fizică şi Sport în 1966, iar în calitate de antrenor i-a pregătit, printre alţii, pe Natalia Andrei, Fiţa Lovin, Doina Melinte, Cristieana Cojocaru, Sorin Matei şi Petru Drăgoescu. A activat 43 de ani ca antrenor, iar prin sportivii pregătiţi de el a cîştigat cele mai multe medalii la principalele competiţii internaţionale: 27. A îndeplinit funcţia de secretar de stat la MTS şi este acum membru al COSR.
10 meciuri amicale în 25 de zile va strînge Steaua în perioada 15 ianuarie - 9 februarie
6 meciuri oficiale a jucat Steaua în ultimele 24 de zile ale primei părţi a sezonului, în perioada 18 noiembrie - 10 decembrie 2012
"Steaua putea să aibă un singur mare avantaj la ora jocului cu Ajax, prospeţimea. Din cauza faptului că joacă 6 amicale în 11 zile şi-a anulat singură acest as din mînecă" (Nicolae Mărăşescu)
"Numărul psihologilor din echipele de la JO de la Londra a fost dublu faţă de cel de la Beijing. La Rio, în 2016, numărul psihologilor va fi peste cel al doctorilor. Şi atunci îmi spun mie domnii de la fotbal că ei nu au nevoie de psihologi?!" (Nicolae Mărăşescu)
"Nici o echipă din Europa nu merge să facă pregătirea în zăpadă! Noi o facem de sărăcie că nu avem bani să mergem la căldură şi la altitudine mare" (Nicolae Mărăşescu)
"Cea mai bună pregătire pentru orice sportiv este în Africa de Sud sau în Etiopia, unde altitudinea este de peste 1.500 de metri şi e cald! Inclusiv pentru fotbalişti" (Nicolae Mărăşescu)