Articol de GSP - Publicat luni, 06 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 05 ianuarie 2014 19:22
Keşeru e primul atacant de picior stîng pe care îl are Steaua de la Claudiu Răducanu încoace. Lui Reghecampf i-au lipsit pînă acum stîngacii pe toate posturile ofensive.
Claudiu Keşeru e un jucător cum Steaua nu a mai avut de peste un deceniu. Măcar dintr-un punct de vedere, orădeanul e unic printre atacanţii pe care i-au utilizat roş-albaştrii din 2003 încoace: e stîngaci. Claudiu Răducanu a fost ultimul atacant de picior stîng al "militarilor" şi "Blocnotes" chiar a avut succes în Ghencea.
Mulţi dreptaci buni
A fost golgeterul campionatului cu 21 de goluri, cîte a dat şi Rusescu în stagiunea trecută, şi s-a transferat la Espanyol Barcelona pentru 1,5 milioane de euro. În 2003, anul ultimei apariţii a lui Răducanu în roşu şi albastru, pentru "militari" a mai evoluat şi Radu Niculescu, alt vîrf de picior stîng.
Din acel moment, coincidenţă ori nu, roş-albaştrii au mizat exclusiv pe dreptaci. Fiecare dintre Victoraş Iacob, Thereau, Nicolae Dică, Bogdan Stancu, Rusescu, Kapetanos şi Piovaccari, atacanţi care au avut un impact important pentru club în ultimul deceniu, are piciorul drept de bază.
Hagi pariază pe stîngul
De cînd a preluat echipa, Reghecampf s-a bazat pe dreptaci pe toate poziţiile ofensive, contrar unui principiu pe care l-a enunţat Gică Hagi: "O echipă mare are nevoie de un stîngaci de la mijloc în sus, altfel e greu să funcţioneze. Jucătorii de picior stîng sînt imprevizibili, dezechilibrează adversarul".
Unul singur, dar rezervă
Singura excepţie din lot, stîngaciul Gabi Iancu, a prins rar echipa şi a petrecut o lună chiar în afara lotului, din pricina lipsei de disciplină. Spre deosebire de alţi atacanţi stelişti care îşi foloseau şi piciorul stîng, precum Sabin Ilie şi Ciocoiu, dreptaci capabili să joace aproape la fel de bine cu ambele picioare, Keşeru e stîngaci pur, genul de jucător la care s-a referit Hagi.
Vlădoiu, Roşu
Anterior lui Claudiu Răducanu, Steaua a mai beneficiat de cîţiva stîngaci buni. Doi dintre ei, care au jucat inclusiv pentru "naţională": Laurenţiu Roşu şi Jean Vlădoiu. Primul, extremă stînga, a plecat din Ghencea în 2000, transferat la Numancia, în Spania. Vlădoiu era vîrf şi a avut trei perioade diferite printre "militari", ultima în sezonul 2000-2001.
Îl asemănau cu Stoicikov
Keşeru a mers în Franţa de la 17 ani, transferat de la Oradea la Nantes, şi în 2007, cînd avea 21 de ani, românul încă era privit drept o promisiune pentru viitorul clubului. Presa franceză l-a complimentat pe Claudiu după unul dintre primele sale goluri ca senior la Nantes, comparîndu-l cu cel mai bun fotbalist bulgar din istorie, un fost star al Barcelonei: "Claudiu seamănă la execuţii cu Stoicikov!".
"Keşeru e bun cînd vine cu mingea din spate. Vede bine jocul, are tehnică, e capabil şi să înscrie, şi să paseze decisiv" ( Ionuţ Popa, fost antrenor al lui Keşeru)
"Claudiu se va impune la Steaua, sînt convins de asta! N-o să aibă probleme nici cu viaţa de noapte din Bucureşti, nu e genul" (Ionuţ Popa, fost antrenor al lui Keşeru)
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern