Articol de Aurelian Botezatu - Publicat sambata, 18 noiembrie 2023 03:28 / Actualizat sambata, 18 noiembrie 2023 08:50
Cristian Manea (26 de ani), fundașul CFR-ului, este unul dintre cei 21 de fotbaliști care au ajuns în inventarul lui Roman Abramovich, fostul patron al lui Chelsea. Miliardarul rus era beneficiarul unor offshore-uri din Cipru prin care cumpăra și transfera jucători din Europa.
Site-ul Context.ro a readus în prim-plan cazul fotbalistului Cristian Manea, printr-o serie de dezvăluiri din investigația „Ciyprus Confidential”.
Aceasta scoate la iveală faptul că miliardarul rus Roman Abramovich era beneficiarul unor offshore-uri din Cipru prin care cumpăra și transfera jucători din Europa, iar actualul fundaș al CFR-ului este unul dintre cei 21 de jucători care au ajuns în inventarul fostului patron al lui Chelsea prin schema respectivă.
Manea a debutat în Liga 1 la Viitorul Constanța, actuala Farul, pregătită și atunci, ca și acum, de Gică Hagi. Iar în 2014, cu puțin timp înainte să împlinească 17 ani, debuta și la echipa națională. La un an distanță, în presa sportivă internațională apăreau informații potrivit cărora el urma să fie transferat de la Viitorul la Chelsea.
Cristi Manea în 2018: „Am zis că nu se poate așa ceva”
În realitate, după cum se știe, a fost legitimat de Apollon Limassol și a ajuns să evolueze pentru Royal Mouscron, înainte de a reveni în România. „Da, sincer să vă zic, prima oară am crezut că acolo merg. Prima oară când am auzit unde mă duc, am început să plâng. Când am auzit că merg în Belgia, la Mouscron, am zis că nu se poate aşa ceva!”, mărturisea Manea în 2018, într-un interviu acordat postului OrangeSport.
Abia acum, în 2023, o scurgere de date ce conține milioane de documente ale unor firme de consultanță din Cipru, obținută de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) și analizată în parteneriat cu OCCRP, Context.ro din România și publicații precum The Guardian sau Der Standard au scos adevărul la iveală.
Cum a ajuns Cristi Manea pe „inventarul” lui Roman Abramovich
Potrivit acestora, legătura dintre Manea și Chelsea există indirect și n-a fost vorba de un transfer. Documentele consultate de sursa citată în cadrul proiectului „Cyprus Confidential” arată că internaționalul român a intrat în inventarul lui Roman Abramovich, patronul lui Chelsea la acea vreme, dar n-a ajuns să joace pentru echipa londoneză. În străinătate, a evoluat pentru Apollon Limassol (Cipru) și Royal Mouscron (Belgia).
Arhiva „Cyprus Confidential” conține zeci de documente despre cum a ajuns Manea în portofoliul lui Roman Abramovich. Astfel, pe 27 iunie 2014 a fost semnat un acord de împrumut între Leiston Holdings Limited, din Insulele Virgine Britanice, și Silva Trading Limited, din Limassol, companie ce apare ca acționar în clubul de fotbal Apollon Limassol.
În acel acord era menționat că Leiston Holdings este interesată să cumpere 100% din drepturile federative și economice ale jucătorului Cristian Manea, legitimat atunci la Viitorul. Potrivit sursei citate, documentele arată că beneficiarul real al Leiston Holdings Limited este oligarhul rus Roman Abramovich.
Cristi Manea, „bun intangibil”, de 3,4 milioane de euro
Achiziția jucătorului român s-a făcut sub forma unui contract de împrumut. Offshore-ul controlat de oligarhul rus a împrumutat Silva Trading cu 3 milioane de euro. Suma urma să fie recuperată din transferurile viitoare ale jucătorului român, iar Silva să rămână cu doar 25.000 de euro. În schimb, dacă Manea nu ar fi jucat deloc pentru Apollon Limassol, clubul cipriot urma să rețină 5% din profitul net al viitorului transfer.
Pe 21 noiembrie 2016 s-au făcut modificări la contractul inițial. În scenă a intrat o altă companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Conbair Holdings Limited, care a preluat drepturile economice și federative ale lui Cristian Manea. Totodată, în acel acord era stipulat că trebuia făcută o nouă plată, de 200.000 de euro, între off-shore-uri, pentru că Manea jucase în sezonul 2016-2017 la Mouscron.
Trei ani mai târziu, la 31 decembrie 2019, Cristian Manea apărea drept „bun intangibil”, în valoare de 3,4 milioane de euro, pe situația financiară a companiei Conbair Holdings Limited. Și acest offshore era controlat tot de către Roman Abramovich.
GSP.ro a consultat documentele din Football Leaks despre transferul lui Cristi Manea la Apollon
Despre transferul lui Cristian Manea de la Viitorul la Apollon Limassol, informații au reieșit și din documentele scurse în Footbal Leaks și consultate la acel moment de reporterii Gazetei Sporturilor. Potrivit acestora, pe 15 mai 2014, Gică Hagi, patron al FC Viitorul, a semnat un contract cu o firmă înregistrată în Malta pentru a evalua transferul, drepturile economice și federative ale lui Cristian Manea.
Într-un alt contract din iulie 2014, reieșea faptul că Dito Trading and Consulting a intermediat transferul lui Manea la Apollon Limassol, pentru 2,5 milioane de euro, iar în schimbul acestei intermedieri, compania malteză a primit 1 milion de euro.
Știa Gică Hagi că face afaceri cu Roman Abramovich?
Nu e însă clar dacă Viitorul lui Hagi l-a vândut pe Manea direct lui Abramovich sau dacă fostul căpitan al tricolorilor știa că face afaceri cu proprietarul lui Chelsea. Reprezentanții Farului nu au răspuns solicitărilor Context.ro pentru a furniza un punct de vedere.
Se știe, în schimb, că la momentul tranzacției, echipa Apolon Limassol era patronată de Pinhas „Pini” Zahavi, impresar și totodată un colaborator apropiat al oligarhului rus. Aceeași scurgere de date ce vizează afacerile din lumea fotbalului – Footbal Leaks – a dezvăluit că Zahavi a controlat cluburile Apollon Limassol și Royal Mouscron.
Fabrice Olinga, de la FC Botoșani, în aceeași situație ca Manea
Din documentele Cyprus Confidential reiese că cel puțin 21 de jucători au fost preluați de Leiston Holdings Limited. Un alt jucător din Superliga aflat în aceeași situație cu Cristian Manea este Fabrice Olinga, de la FC Botoșani. Atacantul devenea, la 16 ani, cel mai tânăr jucător care marcase în La Liga, pentru Malaga. Tot atunci, camerunezul semna un acord cu Leiston Holdings Limited.
În 2014, fanii l-au întrebat pe Twitter dacă zvonurile legate de un transfer la Apollon Limassol sunt adevărate, iar Olinga răspundea că sunt „minciuni”. El se aștepta la un transfer în Olanda, la Zulte-Waregen, dar în cele din urmă n-a mai avut niciun cuvânt de spus.
Mai puteți citi:
România U21 a spulberat Albania! Victorie uriașă pentru Daniel Pancu
Modelul de business al lui Rotaru, implicat într-un scandal de corupție
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”