Articol de Andrei Crăiţoiu, Florin Dincă - Publicat joi, 06 iunie 2013 00:00 / Actualizat joi, 06 iunie 2013 09:07
În comisia care va decide dacă Steaua va fi exclusă sau nu din Europa UEFA se regăseşte un singur membru din estul Europei.
Suporterii roş-albaştrilor, în primul rînd, dar şi întreg fotbalul românesc aşteaptă cu sufletul la gură verdictul UEFA în privinţa participării echipei în viitorul sezon al Ligii Campionilor. Ca şi în cazul altor cluburi ce au fost acuzate de corupţie sau chiar dovedite, speţa va fi tranşată, măcar în prima fază, de Comisia de Disciplină a forului de la Nyon.
Cine face parte din această comisie? Sînt 9 persoane, în frunte cu preşedintele Thomas Partl, din Austria. Toate sînt din Vest, cel mai estic fiind un maghiar, e vorba despre Sandor Berzi. În rest, doar din Occident, inclusiv din Irlanda de Nord.
Aceştia au fost numiţi în respectiva comisie în 2011 şi au mandat de 4 ani. Verdictul lor nu va fi definitiv, şefii Stelei avînd dreptul să atace decizia, dacă va fi una defavorabilă, la Comisia de Apel, care are şi mai mulţi membri: 12!
COMPONENŢA COMISIEI DE DISCIPLINĂ A UEFA
Preşedinte: Thomas Partl (Austria)
Vicepreşedinte: Jacques Antenen (Elveţia)
Membru: Sandor Berzi (Ungaria)
Membru: Tomas Gea (Andorra)
Membru: Jim Stjeme Hansen (Danemarca)
Membru: Hans Lorenz (Germania)
Membru: Rudolf Repka (Cehia)
Membru: James Shaw (Irlanda de Nord)
Membru: Joel Wolff (Luxemburg)
"Vedeţi criteriile de eligibilitate!"
Gazeta Sporturilor a solicitat şi ieri din partea UEFA un punct de vedere referitor la cazul Stelei şi la posibilitatea ca trupa din Ghencea să fie exclusă după verdictul de marţi. Răspunsul forului continental?
"Acceptarea echipei în Champions League se va face conform regulamentului în vigoare al Champions League. Criteriile de admitere şi de integritate pot fi găsite la articolele 2 şi 3. Momentan, UEFA nu face nici un alt comentariu legat de acest subiect" (UEFA, direcţia de comunicare)
Punctul G o poate incrimina pe Steaua
În regulamentul UEFA există un capitol care se referă la criteriile pe care formaţiile europene trebuie să le îndeplinească pentru a putea lua parte în competiţiile intercluburi. Pe lîngă licenţă şi alte lucruri, la articolul 2.04, punctul g, se specifică în mod clar: "Un club nu trebuie să fie implicat direct şi/sau indirect, în nici o activitate de încercare de a aranja sau de a influenţa rezultatul unui meci la nivel intern sau internaţional şi trebuie să fie confirmat către administraţia UEFA în scris".
Atenţie, Steaua: UEFA şi-a mărit puterea
Nu mai departe de finalul lunii trecute, forul continental a anunţat oficial că în Comitetul Executiv s-au decis anumite lucruri ce schimbă modul în care UEFA poate lua decizii dure împotriva unor cluburi. Cum sună comunicatul?
"Se oferă o putere suplimentară organismelor disciplinare ale UEFA, permiţîndu-le să ia ce măsuri consideră de cuviinţă, chiar dacă un membru afiliat nu reuşeşte să pedepsească o echipă sau a pedepsit într-un mod nepotrivit. Acest lucru se referă la infracţiuni care prejudiciază esenţa fotbalului, în special la cele de rasism, corupţie şi dopaj"
"Comitetul Executiv al UEFA a decis, de asemenea, să elimine orice perioadă de prescripţie pentru infracţiunile de corupţie/mituire, permiţînd astfel dictarea unor măsuri disciplinare, indiferent de momentul cînd a avut loc o astfel de încălcare a legii"
Legislaţia elveţiană nu-i ajută pe "militari"
Nu numai verdictul definitiv şi acuzator de la Înalta Curte o incriminează pe Steaua, dar şi legislaţia din Elveţia, ce nu permite sub nici o formă premierea. În Ţara Cantoanelor sînt interzise cu desăvîrşire premierile sub orice formă, chiar dacă ele sînt făcute sub un contract de sponsorizare.
Caz unic la Nyon?
Va fi pentru prima dată cînd forul european va avea pe masă o asemenea speţă. De regulă, cazurile de corupţie, dovedite în penal, erau cele de mituire a arbitrilor sau jucătorilor, cum a fost cazul cu Juventus şi Fenerbahce. Aici însă există o condamnare de dare de mită pentru o premiere realizată de o echipă, ceea ce UEFA nu a mai întîlnit vreodată.
Lupescu şi Popescu au fost în comisie
Pînă în 2012, România a fost reprezentată la cel mai înalt nivel în Comisia de Disciplină a UEFA. Începînd din 2007, acolo a fost prezent Ionuţ Lupescu, care în 2010 a primit alte atribuţii în cadrul forului condus de Platini.
În locul său, România l-a trimis pe Gică Popescu, numai că el s-a autosuspendat în 2012 pînă la un verdict definitiv în Dosarul Transferurilor, caz ce a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel.
Deviza ce sperie
În general, în ultimii ani, chiar şi prin vocea lui Michel Platini, şeful său, UEFA a adoptat o politică agresivă în privinţa unor domenii. "Vom avea toleranţă zero pentru corupţie, rasism, pariuri şi dopaj. Nu ne vom abate de la absolut nimic în a penaliza dur orice act care încalcă unul dintre aceste 4 principii" au fost argumentele celor de la UEFA.
CELE 3 VARIANTE POSIBILE
VARIANTA OPTIMISTĂ: UEFA iartă Steaua
Cine o susţine: deocamdată, în afara reprezentanţilor Stelei, în România, cel puţin, nimeni nu crede că forul continental va contrazice un verdict al unei instanţe de judecată.
VARIANTA PESIMISTĂ: Steaua, out din Europa sezonul următor
Cine o susţine:
1. Doi oficiali ai FRF au fost filmaţi ieri cu o cameră ascunsă de către un cameraman de la România TV. Adalbert Kassai şi Viorel Duru au susţinut că "Steaua va fi exclusă din Europa".
2. Marian Iancu, fost patron Poli Timişoara: "UEFA va lua hotărîrea de la Înalta Curte, o va traduce, o va citi, apoi va hotărî identic. Cei de acolo nu vor intra în concurs cu o decizie a instanţei. Steaua va fi out din Europa!".
VARIANTA DEZASTRUOASĂ: Steaua, out din Europa mai multe sezoane
Cine o susţine: ieri, un personaj din fotbalul românesc, care s-a aflat în structurile UEFA pînă în urmă cu ceva vreme, a spus că roş-albaştrii vor primi interdicţie în cupele europene minimum un an, dar poate ajunge şi la 3 sezoane!
Judecaţi de 3 ori în cazuri mai complicate
1. Suspendaţi în 2005 pentru rasism
După meciul Steaua - Shelbourne, din preliminariile Ligii, observatorul de joc a scris în raport că au existat manifestări rasiste la adresa unor fotbalişti de culoare ai irlandezilor. UEFA a deschis o procedură disciplinară şi a suspendat terenul din Ghencea, "militarii" fiind nevoiţi să evolueze la Constanţa.
2. Iertaţi pentru discriminare religioasă
În 2008, Gigi Becali l-a dat afară pe secundul lui Dorinel Munteanu, Yuksel Yesilova, din cauza faptului că era musulman. FIFA s-a sesizat, a judecat cazul, l-a interogat inclusiv pe turc, însă, din cauza lipsei de probe, n-a dictat nici o sancţiune împotriva lui Becali şi nici a clubului.
3. Executaţi pentru un banner
În vara lui 2009, la meciul cu Ujpest, suporterii Stelei au afişat un banner jignitor la adresa femeilor din Ungaria. UEFA a amendat Steaua în primă fază cu 50.000 de euro, după care i-a aplicat şi sancţiunea de a evolua două meciuri cu porţile închise în Europa.
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora