Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat marti, 19 februarie 2019 10:18
Ovidiu Hațegan nu va mai putea conduce meciuri în Liga Campionilor din cauză că, în acest moment, România nu a implementat sistemul VAR.
După ce a condus trei meciuri de foc în grupele Ligii Campionilor în actualul sezon, Barcelona - Inter 2-0, Juventus - Manchester United 1-2 și ȚSKA Moscova - Real Madrid 1-0, Ovidiu Hațegan se aștepta să fie delegat și în faza superioară a competiției.
Doar că arbitrul din Arad a fost informat de mai-marii de la Nyon că începând din optimile de finală ale competiției vor fi delegați doar cavaleri ai fluierului din țările în care a fost deja implementat sistemul VAR!
Cum România nu are acest sistem de arbitraj video, Ovidiu și cei din brigada sa vor avea parte de mai multe meciuri în Europa League.
"Sper ca şi în România să se implementeze sistemul VAR în viitorul foarte apropiat pentru că o să reducă foarte mult greşelile mari ale noastre. Toţi tindem spre aşa ceva. În momentul în care termini meciul, toată lumea ştie fazele, doar tu eşti singurul care nu are posibilitatea aceasta. De ce să nu facem un pas înainte? Ăsta este viitorul în fotbal din punctul meu de vedere", spune arbitrul de 38 de ani.
"E în primul rând un sprijin important pentru arbitri. VAR-ul nu este perfect, dar ajută arbitrii să ia deciziile corecte. Precizia este mult mai importantă decât viteza", explică Roberto Rosetti, șeful arbitrilor de la UEFA.
Fără delegare în Champions League, Hațegan și brigada sa au avut deja meci în Europa League. Au condus fără greșeală partida Celtic - Valencia 0-2, iar joi, peste două zile, urmează să aibă un nou meci în a doua competiție intercluburi din lume. Chiar dacă n-avem VAR, Hațegan n-a stat degeaba în ultimele luni.
După ce a fost arbitru video la Cupa Confederațiilor din 2017, ca să se familiarizeze și mai mult cu sistemul, "centralul" a mers la mai multe meciuri pe care le-a condus în Arabia Saudită, campionat unde s-a implementat deja VAR. A participat la mai multe cursuri și seminare UEFA referitoare la sistemul de arbitraj video, ultimele în Olanda și Spania.
"Arbitrul video îi va transmite «centralului» doar atunci când are dovezi pentru o greșeală clară și evidentă în patru situații: goluri și infracțiuni care duc la un gol, decizie de acordare a unei lovituri de la 11 metri, eliminare directă și sancționarea greșită a unui jucător"
Roberto Rosetti, șeful arbitrilor de la UEFA
Ce competiții urmează să aibă VAR
- - finala Europa League
- - finala Ligii Națiunilor
- - campionatul Under 21 din Italia
- - Supercupa Europei
POZIȚIA OFICIALĂ A LPF
"Vrem VAR în L1 din sezonul viitor!"
Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a explicat pentru Gazeta Sporturilor când ar putea beneficia Liga 1 de arbitrajul video.
"Am vorbit cu mai mulți sponsori și n-ar fi probleme cu sursele de finanțare. Am trimis către FRF caietul de sarcini pentru implementarea VAR. FIFA ne-a dat o listă cu condițiile de licențiere, cu firmele care pot să instaleze VAR, fiindcă trebuie să fie o societate licențiată FIFA.
Da, vrem să avem arbitraj video în Liga 1 din sezonul 2019-2020! E un sistem bun pentru toată lumea, pentru corectitudinea competiției. Televiziunile din top 5 comercial au tot spațiul din prime-time vândut, singura șansă a unei societăți să mai prindă un loc la TV pentru publicitate e să cumpere spațiu pe panourile de pe marginea terenului, inserții grafice sau acest sistem VAR", a spus Ștefan.
POZIȚIA OFICIALĂ A FRF
"VAR-ul ne costă 700.000 de euro pe an"
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus că sistemul VAR poate fi implementat în România în minimum 6 luni de la găsirea unor surse de finanțare.
"Cheltuielile privind tehnologia plasează costurile în jurul la 700.000 de euro pe an pentru implementare, doar pentru tehnologie!, la care se adaugă costurile cu arbitrii care vor asigura asistenţa video. Pasul următor este ca noi să finalizăm dialogul pe care îl avem cu furnizorul numărul unu, care furnizează şi pentru Liga Campionilor, apoi să discutăm şi cu alţii.
După aceea ar trebui să intrăm în dialog cu televiziunile, după care urmează partea de pregătire a arbitrilor care vor fi implicaţi, iar LPF să găsească componenta financiară pentru a acoperi aceste costuri. Din acel moment, în şase-opt luni FRF fi va fi gata pentru implementare", a explicat Burleanu