FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

VIDEO + FOTO Îl mai știți pe „Eroul de pe Wembley”? Cum a ajuns Vasile Iordache rezerva Stelei în Cupa Intercontinentală, deși se lăsase de un an!

Articol de , - Publicat miercuri, 20 noiembrie 2019 12:47

Pe 20 noiembrie 1985, Vasile Iordache disputa ultimul meci în Divizia A, apărând poarta lui FCM Brașov în deplasarea de la Timișoara, 0-2 cu Politehnica.

Trimisul ziarului „Sportul” pe Bega, Constantin Alexe, remarca a doua zi că goalkeeper-ul de 35 de ani a greșit la primul gol al bănățenilor, înscris de Giuchici (16'). La cealaltă reușită a gazdelor, care a purtat tot semnătura lui Giuchici (53'), Iordache n-a mai avut nicio vină.

Cariera de prim-divizionar începuse pentru Vasile pe 24 august 1969, tot într-o deplasare, Constanța, pe care echipa la care evolua atunci, Poli Iași, a pierdut-o tot cu 2-0! În Copou a stat până în sezonul 1972-1973, când a fost transferat de Steaua. La formația militară a rămas până în 1984, apoi a fost legitimat două stagiuni sub Tâmpa.

Interesant e că, la mai bine de un an de la cea din urmă apariție în „A”, Iordache a fost rezervă într-o partidă extraordinar de importantă pentru fotbalul românesc. E vorba despre finala Cupei Intercontinentale de la Tokyo, Steaua - River Plate 0-1, desfășurată pe 14 decembrie 1986.

Cum s-a ajuns aici? 

După câștigarea Cupei Campionilor Europeni, pe 7 mai, la Sevilla, Helmuth Duckadam s-a accidentat grav, iar roș-albaștrii se bazau între buturi doar pe Dumitru Stângaciu și Adrian Blid. Cum Blid avea atunci numai 19 ani, șefii Stelei au decis să-l legitimeze pe Iordache, deși acesta nu mai intrase într-un meci oficial din noiembrie '85!

După "Intercontinentala" din '86, cel care a intrat în conștiința suporterilor drept „Eroul de pe Wembley", pentru prestația fantastică din Anglia - România 0-0 (1981), a rămas antrenor de portari la Steaua.

271 de meciuria strâns Iordache în prima ligă din România, în tricoul Politehnicii Iași, al Stelei și al lui FCM Brașov

9 partidea adunat Iordache în cupele europene, toate cu Steaua, în perioada 1976-1981

2 titluri de campionși două Cupe ale României sunt trofeele pe care le-a câștigat Iordache, toate cu Steaua

23 de selecțiiare Iordache în prima reprezentativă a României, în perioada 1976-1984. A încasat 27 de goluri

+2 FOTO

„Portarii sunt cei mai importanţi, dar şi cei mai singuri. Luptă împotriva a 20 de jucători. Da, nu vă miraţi! Doar aţi văzut ce autogoluri frumoase se dau uneori" - Vasile Iordache

„Când un atacant ratează o mare ocazie, când un mijlocaș greșește o pasă decisivă, când un fundaș dă mingea la un adversar, reproșurile durează o secundă, două. Dar când un portar o comite, toată lumea doar cu gafa lui rămâne în minte!" - Vasile Iordache

„Deși în multe statistici figurez eu drept rezervă a lui Stângaciu la finala Cupei Intercontinentale, nea Vasile a fost pe banca de rezerve. A fost un gest de apreciere făcut de conducere pentru un portar extraordinar, care nu a avut, din păcate, șansa de a mai fi la Steaua în epoca marilor victorii europene” - Adrian Blid

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (18)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  20 Noiembrie 2019, 14:06

Imi amintesc acel meci de pe Wembley. A fost incredibil Iordache. Stiu ca a primit in "Sportul" de a doua zi (actuala GSP) nota 10. Iar Sames a avut 9. Era o echipa buna - Marcel Raducanu inca nu fugise din tara, dar fara noroc. Exceptand acel meci de pe Wembley nationala reusea sa atace dar nu si sa inscrie. A marcat doar de 5 ori in 8 meciuri (dintre care 2 goluri cu Anglia acasa) pentru ca se rata enorm. A fost un 0-0 cu Ungaria acasa in care au fost peste 20 de cornere si ungurii n-au iesit din treimea proprie, dar degeaba. Daca aveam o aparare putin mai slaba, la cat de ineficienti eram in atac, ajungeam rau de tot. De altfel si in urmatoarea campanie de calificare, pentru Euro 1984, una reusita de asta data, am inscris doar 9 goluri in 8 meciuri (4 cu Cipru). Ma rog, alte vremuri. In privinta chestiunii cu "cel mai mare"... e foarte discutabil. Au fost multi portari romani mari. Incepand probabil cu Mircea David, caruia ziaristii italieni i-au zis Il Dio (adica nici mai mult nici mai putin decat "Dumnezeu"), un portar imens desi statura nu-l ajuta prea mult, nefiind prea inalt. In sfarsit, cum ziceam, alte vremuri.

u_fan
u_fan  •  21 Noiembrie 2019, 08:13
Postat de Stefan Stefenut pe 20 Noiembrie 2019, 16:18

Ura lui Lucescu fata de Steaua ne-a privat de calificarea la mondialul din 86. In anul in care Steaua cucerea cupa campionilor, nationala statea acasa, eliminata de o echipa mult mai slaba(Irlanda de Nord). In toamna lui 85, cand s-a jucat meciul cu Irlanda de la Buc, daca ar fi introdus echipa Stelei in teren, castigam cu 5-0. Linia de mijloc a fost mateut-rednic-boloni-klein, iar in atac au jucat hagi si coras. A fost o veritabila crima din partea lui lucescu, si-a batut joc de o tara intrega.

Lucescu a gresit mult la acel meci. Nu trebuia sa-i atacam nebuneste cand egalul ne era de ajuns. Apoi daca imi amintesc eu bine, Geolgau a fost fundas dreapta. Cu tot respectul pentru Steaua anului 1985, nu cred ca ei reuseau mai mult. Terenul era mizerabil, iar ca o comparatie meciul Steaua - Kuusysi Lahti 0-0 jucat tot int-o mocirla e exemplul perfect. Noi trebuiam sa stam la cutie si sa ii taxam pe contraatac adica exact tactica preferata a lui Lucescu. Off off...

124880515569435
Ion Stancu  •  20 Noiembrie 2019, 20:07

O mare minciună, Blid a fost rezerva lui Stângaciu!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează