Articol de GSP - Publicat miercuri, 23 mai 2018 11:59
Gazeta Sporturilor a remarcat azi faptul că, de când a rămas fără susținerea celor două peluze, FCSB nu a mai câștigat niciun campionat. Suporterii activi, adică ultrașii, fac echipa să joace cu 8% mai bine, potrivit unui studiu realizat de psihologi sportivi. De când a devenit FCSB în loc de Steaua și a pierdut galeria, clubul lui Becali nu a mai câștigat niciun titlu!
Pierderea suporterilor de peluză a fost acceptată ca o consecință a unui fenomen existent la nivel global, nu într-o legătură cu pierderea mărcii, deși migrația fanilor a coincis cu eșecurile avocaților lui Becali.
Mihai Stoica e de părere că dispariția fanilor gălăgioși și activi era inevitabilă: " Fenomenul ultra nu prea mai există în Europa, iar în România nici atât, cu excepția suporterilor lui Dinamo", a explicat MM anul trecut, într-o declarație pentru TV Digi Sport. "Câinii" n-au avut nici ei des parte de o susținere puternică, suporterii lor s-au mobilizat mai ales la derby-urile cu FCSB. Când, e adevărat, echipa s-a descurcat peste media evoluțiilor ei din campionat.
Totuși, declarația lui MM Stoica e contrazisă de realitatea din numeroase campionate mai mici din Europa, unde ultrașii continuă să fie componente esențiale în succesele și identitatea unor formații. Mai jos sunt câteva exemple relevante:
8 Galerii explozive from Gazeta Sporturilor on Vimeo.
1. Hajduk Split și Dinamo Zagreb înspăimântă Croația
Scena ultra din Croația e dominată într-o proporție covârșitoare de ultrașii lui Hajduk Split și de cei ai lui Dinamo Zagreb. "Torcida Split" și "Bad Blue Boys", principalele grupuri ale celor două rivale, creează spectacole incendiare la fiecare derby și la aparițiile europene. În plus, adversarii din campionat tremură de fiecare dată când trebuie să joace în atmosfera irespirabilă de la Hajduk sau de la Dinamo Zagreb de acasă.
2. Ultrașii lui Paok domină Grecia
Și campionatul elen e o scenă unde fanii produc momente și scenografii de senzație. Cel mai bun exemplu e oferit de ultrașii lui PAOK, echipa lui Răzvan Lucescu, care sunt o adevărată sperietoare pentru adversarii echipei.
3. Legia Varșovia
Un alt exemplu concret vine din Polonia. Ultrașii Legiei au realizat o serie de scenografii de-a dreptul impresionante la meciurile europene din ultimii ani, spectacolele acestora câștigând respectul rivalilor din peluze, dar și teama adversarilor Legiei din campionat. Ultrașii Legiei duc o rivalitate cruntă cu cei ai lui Lech Poznan.
4. APOEL NICOSIA
Cipru, o țară cu o populație de 17 ori mai mică decât a României, e reprezentată elocvent în fenomen de ultrașii lui Apoel Nicosia, și ei cu câteva realizări notabile în ultimele sezoane. Ciprioții deplasează un număr impresionat de suporteri la meciurile de pe teren străin, infinit mai mulți dacă ar fi să evocăm o comparație cu FCSB, care a avut prezențe rușinoase în deplasările interne și externe din ultimii 3 ani.
5. Partizan și Steaua Roșie, rivalitatea sângeroasă a Serbiei
Deși conflictele dintre fanii celor două forțe ale Serbiei au depășit adesea bariere inimaginabile, "Grobari" și "Delije", entitățile reprezentative de ultrași ale celor două rivale, au realizat numeroase show-uri superbe în anii ce-au trecut. Nu e de neglijat nici forța inhibitoare a acestora atunci, când, de exemplu, Partizan evoluează pe teren propriu, iar fanii pun o presiune draconică pe jucătorii adverși.
6. Ferencvaros, Ujpest
Și vecinii maghiari oferă show-uri impresionante la cele mai importante derby-uri din campionat. De exemplu, un meci Ferencvaroj - Ujpest, rivalitatea majoră a Ungariei, produce întotdeauna o atmosferă irespirabilă pe stadion.
7. Slovacia
O rivalitate puternică există și în Slovacia, acolo unde show-ul e garantat de ultrașii lui Slovan Bratislava și cei ai lui Spartak Trnava. De altfel, derby-urile dintre cele două aduc întotdeauna un spectacol impresionant pe stadioane.
8. Albania
Albania e o altă țară în care fanii celor mai importante echipe generează un adevărat infern pentru rivale. Galeriile lui Partizani Tirana și Dinamo Tirana sunt cele mai cunoscute, show-urile create de aceștia devenind din ce în ce mai cunoscute în ultimul timp.
Deși fanii echipelor enumerate mai sus vin uneori "la pachet" și cu amenzi usturătoare pentru cluburi, terenuri suspendate sau incidente regretabile în tribune, aceștia aduc întotdeauna un plus de răutate pozitivă și determinare pentru echipele pe care le reprezintă. Lucru care i-a lipsit din plin FCSB-ului în ultimii ani.