Articol de GSP - Publicat joi, 07 mai 2015 09:18
Astăzi se împlinesc 29 de ani de cînd Steaua a cîştigat Cupa Campionilor Europeni într-o finală superbă împotriva Barcelonei care a avut loc la Sevilla pe stadionul "Ramon Sanchez-Pizjuan".
După prelungirile în care scorul a rămas 0-0, portarul Helmuth Duckadam a apărat patru penalty-uri la rînd, contribuind decisiv la victoria Stelei cu 2-0.
Cei care au marcat pentru Steaua au fost Marius Lăcătuş şi Gabi Balint, ei aducînd pentru prima oară trofeul CCE în Ghencea. Portarul Helmuth Duckadam s-a făcut remarcat prin faptul că a apărat toate cele patru penalty-uri ale spaniolilor, fiind supranumit după aceea "Eroul de la Sevilla".
În acest fel, Steaua a devenit prima echipă din Estul Europei, şi singura dintr-o ţară comunistă, care a cîştigat trofeul continental suprem.
Arena din Sevilla a fost plină ochi. Aproape 70.000 de spectatori au asistat la triumful Stelei în cea mai importantă competiție intercluburi.
Pînă să ajungă în finală, Barça eliminase echipe precum Sparta Praga, FC Porto, Juventus şi IFK Göteborg.
Echipele de atunci:
Steaua (4-4-2): Duckadam – Iovan (c), Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan, Bölöni, Majearu, Lăcătuş – Balint, Piţurcă.
Rezerve: Stîngaciu – Weissenbacher, Pistol, Petcu, Radu II.
Antrenor: Emeric Ienei.
Barcelona (4-4-2): Urruticoechea – Gerardo, Blanquetti, Alexanco, Alberto – Victor, Schuster, Marcos, Pedraza – Archibald, Hidalgo.
Antrenor: Terry Venables.
Arbitri: Michel Vautrot – Alain Delmer, M. Girard (toţi din Franţa)
Pe cine a eliminat Steaua:
Vejle BK, campioana Danemarcei (1-1 / 1-4)
- mijlocaşul Allan Simonsen (33 de ani) fusese vedeta "naţionalei" daneze la Europeanul din 1984, fotbalistul european al anului 1977. Jucase la Barcelona şi era o legendă în ţara lui
- alt "greu" era Sivebaek, considerat pe-atunci unul dintre cei mai buni fundaşi dreapta din Europa
- înainte de toamna lui '85, Vejle BK bifase deja un sfert de finală în Cupa Cupelor şi eliminase echipe precum FC Porto, Nantes, PAOK, Austria Viena sau Hajduk Split.
Honved, campioana Ungariei (1-0 / 1-4)
- în '84-'85, reprezentanta Ministerului Apărării din Ungaria cîştigase titlul la 11 puncte diferenţă
- formaţia care domina autoritar la acea oră fotbalul maghiar alinia jumătate din titularii "naţionalei" Ungariei, care făcuseră parte din lotul pentru CM Spania '82. La ora meciului cu Steaua, reprezentativa Ungariei era prima calificată la CM Mexic '86
- vedeta era Lajos Detari
- la nivelul echipelor reprezentative, primul succes al României contra Ungariei a venit abia în 1999
Kuusyi Lahti, campioana Finlandei (0-0 / 1-0)
- revelaţia acelei ediţii a CCE
- trecuse în primele două tururi de campioanele Iugoslaviei (FK Sarajevo) şi Rusiei (Zenit Leningrad)
- avea un singur străin în echipă: englezul Carrol
Anderlecht, campioana Belgiei (1-0 / 0-3)
- în '76 şi '78 cîştigase Cupa Cupelor, în '78 luase şi Supercupa, iar în '83 triumfase în Cupa UEFA
- avea 6 străini în echipă (iugoslavul Peruzovici, danezii Morten Olsen, Frimann şi Andersen, spaniolul Lozano şi islandezul Gudjohnsen), iar din primul "11" mai făceau parte nume grele ale fotbalului belgian, ca Vercauteren, Van den Bergh, Vandereyken sau Grun
- vedeta echipei era Enzo Scifo, care pînă la finalul carierei a jucat 84 de meciuri pentru naţionala Belgiei, evoluînd la 4 Campionate Mondiale ('86, '90, '94 şi '98). A mai jucat la AC Milan, Bordeaux, Auxerre, Torino şi AS Monaco
- în "sferturi" o eliminase pe campioana Germaniei, Bayern Munchen
Barcelona, campioana Spaniei (0-0 / 2-0 după penalty-uri)
- cîştigase Cupa UEFA în '79 şi '82
- între '82 şi '84 îl avusese în echipă pe Maradona, adus de la Boca în schimbul unei sume-record pentru acele vremuri, 5 milioane de lire sterline!
- în '86 avea o trupă garnisită cu vedete ale fotbalului mondial, ca Schuster, Archibald, Alesanco, Victor sau Marcos, iar antrenor era englezul Terry Venables
- pînă la finala de la Sevilla trecuse de nume grele ale Europei: Sparta Praga, FC Porto, Juventus şi IFK Goteborg