Articol de Eduard Apostol - Publicat sambata, 15 iulie 2023 17:00 / Actualizat sambata, 15 iulie 2023 17:26
Xian Emmers, mijlocașul Rapidului, a developat imaginea personală a unui om complex și în căutarea celei mai versiuni a lui, în care viața fotbalistică se împletește cu ceea ce studiază în timpul liber
O discuție serioasă, poate chiar foarte serioasă cu belgianul Rapidului, Xian Emmers. Motivațională, chiar filosofică.
Mijlocașul de 23 de ani a plecat de la Academia lui Genk la Internazionale Milano, crescând la formația Primavera a italienilor. Unde a câștigat patru trofee, dintre care două campionate. A mai jucat la Cremonese, Beveren, Almere City, Roda Kerkrade, până să semneze cu giuleștenii. A fost un om important în angrenajul formației lui Mutu, speră să fie și în mandatul lui Bergodi.
Xian este un personaj deosebit în peisajul fotbalului românesc și fiindcă gândește viața din afara fenomenului. Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, belgianul a explicat ce a învățat pentru propria existență în anul petrecut în România, ca apoi să dezvăluie cât de importantă este educația pentru el și cu ce se ocupă în timpul liber, în afara fotbalului.
"A Romanian zen"
"Am învățat în România să mă bucur mai mult! E vorba aceea, a voastră, «merge și-așa», eu am înțeles că viața îți oferă și lucruri simple, care contează, trebuie să te bucuri de ele. Să faci ceva al tău, pe cont propriu. Am găsit o balanță în România, între fotbal și viața mea din afara terenului. Am nevoie de asta în viața mea.
Întotdeauna, te gândești: «Vreau să obțin asta, vreau să obțin ailaltă», e o luptă continuă, dar mai e și altceva în viață. Este «a Romanian zen». Dacă voi reuși să manevrez chestia asta și voi avea un echilibru în viață, voi avea reușite mai multe și în fotbal", a explicat Emmers.
A dezvoltat propria opinie: "Nu am planul B în minte, întotdeauna m-am gândit doar la planul A. Să devii cea mai bună versiune a ta, în fiecare aspect al vieții, atât în fotbal, cât și în ceea ce este în afara lui. Dacă ai probleme în viața de zi cu, o vei resimți și în fotbal. Aceasta este viziunea mea".
„Dacă îți odihnești mintea, îmbătrânești”
A dezvăluit că acordă o atenție deosebită dezvoltării personale și nu se mulțumește doar să citească niște cărți: "Încerc să mă educ mai mult, urmez cursuri de psihologie. Mai ies și să mă destind, să mă întâlnesc cu oameni, să am o viață socială, dar studiez psihologia, fac cursurile unei școli online.
Sunt cinci ani de urmat, am cumpărat cursurile, trebuie să parcurg niște examene, apoi voi lua un certificat. Este ceva în afara fotbalului. Până acum am avut doar acest lucru în cap, fotbal, fotbal, fotbal, dar ce fac dacă nu va merge bine cu acest domeniu? Trebuie să mai existe și altceva. Cel puțin așa gândesc eu".
Cum gândește un altfel de tânăr de 23 de ani: "Jucăm până pe la 35 de ani, dacă suntem norocoși și nu ne accidentăm, facem niște bani, buni chiar, dar nu sunt persoana să mă gândesc că există doar fotbal pe planeta asta. Să stau acasă și să nu fac nimic ar fi plictisitor.
Vreau să ajut oamenii să crească, să ajungă la nivelul la care eu am ajuns, iar eu să urc la un nivel superior. Vreau să ajut oamenii în afara vorbelor. Și-apoi, este important, dacă te odihnești sau îți odihnești prea mult mintea, îmbătrânești!".
31de meciuri a adunat Emmers la Rapid în sezonul anterior, a marcat 3 goluri
Am crescut de mic în academii bune, m-am gândit doar la fotbal. Am ajuns la un nivel bun, mă concentrez la ceea ce am de făcut, dar vreau mai mult decât fotbal, vreau să fiu un om mai bun
Părinții m-au învățat că viața nu este doar succes. Succesul este acolo fiindcă există și eșecul. Dacă nu am greși, deși oamenii fug de înfrângere, nu am ajunge la succes. În fiecare zi, încerci să fii mai bun. Dacă te oprești să vrei să te depășești, vei cunoaște eșecul
Uneori, ca om, ai nevoie de ajutor de la o altă ființă umană. De aceea studiez. Să ofer o mână de ajutor, la nevoie. Uneori, ai nevoie să se deschidă o ușă și cineva să te apuce de mână, ca să crești. Sau să ajuți
Știam că am jucat la același club cu fostul meu antrenor, Adrian Mutu. Poate, în viitor, voi reveni în Italia, mi-a plăcut foarte mult. Am auzit și de Mircea Lucescu, de Cristian Chivu sau de Denis Alibec, că au fost acolo. Fotbalul italian se bazează pe tactică, disciplină, a contat enorm pentru mine
Xian Emmers, mijlocaș Rapid
200 de mii de euroau plătit giuleștenii pentru a-l lua pe belgian de la Roda Kerkrade, în septembrie 2022
700 de miieste cota belgianului, conform transfermarkt
Xian Emmers despre fotbal
- „Aștept întrebările de genul: «Cum resimți presiunea Rapid 100 în luptă pentru titlu?». Realitatea este că viața e așa cum e, trebuie să trăim cu asta, să realizăm ceva în acest sezon, să dăm tot ce e mai bun"
- "Cel mai mult vreau să marchez împotriva FCSB. Am văzut ce atmosferă este la derby-uri. Acesta e cel mai mare derby din România? Aaa, mai e și altul, mai sunt?! Meciurile cu FCSB mi se par cele mai tari"
- "Rivalitatea pe care o simți pe teren și în jurul meciurilor te face să te simți mai puternic. De aceea joci fotbal, altfel ar fi plictisitor acest joc. Prefer să jucăm pe Giulești, datorită fanilor noștri. Vorbim și noi cu adversarii înainte de meci și ne zic: «Să joci aici, nu e ușor deloc!»"
- "Faptul că te apropii de suporteri, afli că este foarte important să învingi în meciurile cu miză, că trăiesc pentru asta. Și iei acest vibe"
- "Ca să fiu sincer, nu sunt focusat pe ceea ce este la TV. Nu știu prea bine cine e Gigi Becali. Nu mă interesează nici știrile, le evit pe cele negative, nu-mi plac! Trebuie găsită o balanță, să știi ce se întâmplă în lume, dar să nu te lași afectat de ceea ce e negativ. Nici să trăiești într-o bulă, să fii departe de realitate"
- "Îmi place Alibec ca fotbalist, are mișcări bune. În rest, nu mă uit la alte echipe"
- "Vreau să-i rog pe suporterii rapidiști să facă ceea ce fac ei cel mai bine, fiindcă am putea realiza ceva măreț în următorul sezon"
Prenumele lui provine din civilizația chineză
În consonanță cu modul lui de a gândi viața, Emmers are un prenume deosebit. "Mama mi-a pus acest nume, Xian, care provine din limba chineză, înseamnă «nemuritor». În taoism, «xian» a obținut calea spre Divinitate prin a-și dedica viața învățăturilor. Apoi, celebra «Armată de teracotă» a fost construită în Xi'an, locul de naștere al civilizației chineze. «Armata de teracotă» este un mit despre viața de apoi care a existat din cele mai vechi timpuri. Mama a studiat și a văzut diverse filme despre aceste subiecte și a decis să-mi pună acest prenume, care-mi place foarte mult și de care sunt mândru", a explicat rapidistul.