Articol de Remus Dinu - Publicat miercuri, 16 octombrie 2024 19:28 / Actualizat miercuri, 16 octombrie 2024 19:45
Viitorul Pandurii Târgu Jiu e istorie! După ce Tribunalul Gorj a aprobat solicitarea de intrare în faliment, Liga 2 a rămas, oficial, cu o echipă mai puțin. La dispariția clubului, Gazeta Sporturilor publică un interviu cu Călin Cojocaru, antrenorul oltenilor, cel care a făcut mai multe dezvăluiri despre lunile de calvar ale „lanternei roșii” din liga secundă.
După săptămâni în șir de agonie, inevitabilul s-a produs. Viitorul Pandurii pierduse ultimul meci din campionat la „masa verde”, însă de acum înainte nu va mai fi programată deloc în campionat. Echipa, care a mai purtat în trecut denumirile de Șirineasa și ACS Energeticianul, fără vreo legătură cu defuncta Pandurii, a fost „înghițită” de faliment, urmând să-și sisteze activitatea cu efect imediat.
Călin Cojocaru explică dificultățile cu care el și propriii fotbaliști s-au confruntat în ultima perioadă și nu se ferește să arate cu degetul dezinteresul manifestat de patronul Nicolae Sarcină, un nume cu un trecut spinos în fotbalul românesc.
Călin Cojocaru, după declararea falimentului la Viitorul Pandurii: „S-au închis porțile! Așa ceva nu trebuie să existe la fotbal!”
„Pentru staff, pentru jucători, e urât că s-au închis porțile la club. Având în vedere condițiile, între ghilimele, pe care noi le-am avut în ultima perioadă, pot să spun că așa ceva nu trebuie să existe la fotbal, nu doar la Liga 2!
Am avut și perioade foarte frumoase. În 2023, ne-am îndeplinit toate obiectivele, am încheiat pe locul 6, loc de play-off, cu cel mai mic buget de la Liga 2, dar cu un grup foarte frumos. Apoi, în 2024, am întâmpinat foarte multe dificultăți. Nu vreau să o spun ca pe o scuză, dar asta-i realitatea!
Lucrurile acestea s-au văzut și în rezultate, din nefericire pentru noi. (...) Așa ceva nu trebuie să existe!”, a afirmat Călin Cojocaru, în dialog cu GSP.ro.
Nu am vrut să ieșim niciodată cu lucruri negative în presă, n-am vrut să facem greve. Nu! Noi am fost chitiți pe muncă, toți eram conștienți că acest club poate fi un pas spre un viitor mai bun. Și pentru noi, ca staff, fiindcă nu aveam un nume în fotbal, dar și pentru jucători. Îi felicit pe cei care au plecat anul trecut spre echipe cu condiții mai bune.
- Călin Cojocaru, antrenor Viitorul Pandurii
Nu-l menajează pe Nicolae Sarcină: „S-a văzut lipsa de interes”
Cojocaru mărturisește fără rețineri că implicarea finanțatorului Nicolae Sarcină a lipsit cu desăvârșire în ultima perioadă:
„Cu domnul Sarcină comunicam mai puțin, iar în ultima perioadă deloc! S-a văzut clar și lipsa interesului dumnealui pentru echipă. Consider că nu trebuia să începem campionatul dacă nu-și mai dorea să țină echipa!
Așa era normal, să fim respectați întâi ca oameni. Și apoi ca sportivi, să putem să ne facem munca în condiții civilizate. Sau să fi venit în locul nostru o echipă care avea condiții, gen Dej, Tunari. Trebuia să fim civilizați și să ridicăm mâna în momentul oportun, să nu sufere absolut nimeni.
Nu e un moment de bucurie că s-a închis clubul, dar nici așa nu se mai putea continua, am rezistat oricum foarte mult. E clar că un jucător care nu e liniștit din punct de vedere psihic nu se poate pregăti la capacitate maximă, nu poate evolua la un nivel bun. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat la noi, nimeni n-a mai fost focusat la fotbal”, a mai spus Cojocaru.
„AFAN și FRF să facă niște reguli mai clare”
Tehnicianul a continuat cu un mesaj îndreptat spre mai marii fotbalului românesc: „De două luni, eu am considerat că trebuie să plec de la echipă, dar nu mi s-au dat actele. Ca să merg în altă parte, aș fi avut nevoie de o reziliere amiabilă.
E frustrant să rămâi fără echipă în plin campionat... Sperăm să nu mai treacă nimeni prin aceste greutăți și să nu mai existe în fotbal situații de genul.
Ar trebui niște reguli clare! La fotbal, jucătorii și antrenorii răspund pentru rezultate, dar, ca să reușești lucrul ăsta, trebuie să beneficiem de niște condiții normale de pregătire. Doar așa putem demonstra ce putem.
Ar trebui ca AFAN-ul și Federația să facă niște reguli mai clare. Și nu memorii, să-ți bagi memoriu și să se tărăgăneze luni de zile, să stai pe la comisii și să pierzi timpul... Ar trebui să fie ca la arbitri. Dacă nu plătești baremul, nu te mai programează!
Așa ar trebui să fie și aici... Să existe un termen: dacă nu ești plătit, echipa să nu mai fie programată. Să avem și noi liniște, să ne putem pregăti în condiții civilizate. Sau să fie băgați într-un cont banii pentru salarii, pentru barem, să existe o garanție că poți să-ți desfășori activitatea. Doar așa poate progresa fotbalul”, a încheiat tehnicianul în vârstă de 45 de ani.
Tribunalul Gorj a aprobat cererea de intrare în faliment inițiată de clubul nostru. Astfel, după 7 sezoane consecutive la nivelul ligii secunde, Viitorul Pandurii Târgu Jiu își încheie activitatea aici. Un proiect început cu foarte multă ambiție și entuziasm, unul cu realizări notabile, dar care de astăzi se încheie
- Comunicat Viitorul Pandurii Târgu Jiu
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”