Articol de Alexandru Barbu - Publicat sambata, 31 august 2024 09:14 / Actualizat sambata, 31 august 2024 10:30
Marian Iancu, 59 de ani, fostul patron al Politehnicii Timișoara, așteaptă noul stadion din Banat ca să investească din nou la echipă și explică de ce nu ia în calcul să se asocieze cu alte cluburi din România, cum ar fi Farul sau Dinamo, două formații care caută acționari.
„Momentan, Timișoara nu există. Așteptăm stadionul, în următorii 2-3 ani termin și eu perioada de reabilitare și pot ocupa funcții. Aștept să iasă din pământ fundația stadionului, atunci se va crea o emulație. Momentan, e un timp mort la Timișoara, dar se așază lucrurile. După ce va fi gata o nouă arenă, vor veni finanțatori, iar eu voi fi unul dintre ei”, a declarat Marian Iancu.
VIDEO. Marian Iancu: „După ce va fi gata stadionul, voi investi la Poli Timișoara”
Poli Timișoara e în Liga 3, abia s-a aprobat demolarea stadionului „Dan Păltinișanu”
Sezonul trecut, Poli Timișoara a ratat revenirea în liga secundă, la baraj, după o „dublă” pierdută în fața celor de la CSC Ghiroda și Giarmata Vii (1-2 la general).
Totodată, Guvernul României a anunțat că săptămânile viitoare va începe oficial demolarea stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara.
- Așa ar putea arăta noul „Dan Păltinișanu”
După demolare, urmează construcția unui stadion nou, de 30.000 de locuri, proiect evaluat la 180 de milioane de euro. Conform documentelor, arena ar urma să fie inaugurată în 2027.
Marian Iancu, despre posibilitatea să investească la...
- ...Farul: „Dacă merg undeva, trebuie să simt atașament față de acel club. Fotbalul înseamnă emoție, or pe mine nu mă leagă nimic de Farul și n-aș putea să investesc acolo. Îl respect pe Hagi, mi-a rămas cunoștință, prieten, dar n-aș putea investi la Farul. Mi-aș dori să trăiesc emoția respectivă la maximum”
- ...Dinamo: „Nu mă leagă nimic nici de Dinamo. Într-adevăr, respect suporterii, am observat în ultimii ani cât de atașați au fost de echipă”
Ce înseamnă Marian Iancu pentru fotbalul românesc
Marian Iancu a făcut investiții uriașe la Poli Timișoara, a plătit salarii exorbitante unor antrenori și fotbaliști cu cotă. A făcut și performanțe, ca eliminarea lui Șahtior Donețk (0-0 și 2-2) din Liga Campionilor, 2009. În campionat însă n-a izbutit să aducă titlul mult visat. A terminat de două ori pe locul secund, în 2009 și în 2011.
- a condus clubul Poli Timișoara mai bine de 6 ani: a preluat societatea în iarna lui 2005;
- a investit sume colosale, însă nu a câștigat niciun trofeu: Poli a fost de două ori vicecampioană și de două ori finalistă în Cupa României;
- în 2011, Poli n-a primit licența de Liga 1 și a fost retrogradată la „masa verde”;
- Iancu a fost ulterior condamnat la 14 ani de închisoare, în 2014, pentru comiterea mai multor infracțiuni, el ieșind în 2022 din spatele gratiilor.
22 de milioane de euroa fost doar cuantumul sumelor de transfer pe care Iancu le-a achitat în perioada în care a activat la Timișoara
Marian Iancu a fost condamnat în 2014 la 14 ani de închisoare. Acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul RAFO, el a fost obligat să înapoieze statului 150 de milioane de dolari şi 18 milioane de euro, împreună cu doi complici. Pentru a recupera prejudiciul, magistraţii Curţii de Apel au decis confiscarea, de la Marian Iancu şi de la ceilalţi doi inculpaţi condamnaţi, a 7 case şi apartamente, 7 terenuri şi 3 maşini.
A fost eliberat în 2022, după 8 ani petrecuți în penitenciar.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!